Szabadidő

Sophia Loren

A szexszimbólum Sofia Scicoloneként Rómában született 1934-ben. Õ és édesanyja Nápoly háború sújtotta nyomornegyedében élt. 14 évesen elkezdett szépségversenyekre járni, késõbb modell lett, közben több kis szerepet is eljátszott filmekben.




Végül megnyert egy római szépségversenyt, aminek köszönhetően egy producer szerződtette. Ő segítette tovább, órákra járatta és kisebb szerepeket szerzett neki. 1951-ben az Anna című nagy sikerű filmben Sofia Lazzaroként jelent meg, majd az 1952-es La Favoritaban játszotta első nagy szerepét, immár Sophia Lorenként. Az 1950-es évek közepére Olaszország szexszimbólumává avanzsált, de nemzetközi hírnévre csak a L’Oro di Napoli révén tett szert, ami ugyan rossz kritikákat kapott, de őt felkapta a sajtó.

Az 1955-ös La Donna del Fiume-t már kiadták Amerikában és Angliában is. 1957-ben Mexikóban hozzáment Pontihoz, ügynökéhez. Karrierje sínen volt, legjobb színésznőként díjazták az 59-es Velencei Filmfesztiválon. Az 1961-es La Ciociara-ban Jean-Paul Belmondo oldalán játszott, amiért az Oscar-kiosztáson és Cannes-ban is megjutalmazták. Bár a nézők szerették, több filmje mégis megbukott az Államokban. Ennek ellenére 1969-ben megkapta a legnépszerűbb női csillag díját. 1979-ben kiadta önéletrajzát, amiből egy év múlva filmet készítettek. Ezután négy évig nem lépett kamerák elé, ehelyett könyvet írt a szépségápolásról, és saját parfümöt adott ki. 1994-ben visszatért a filmvászonra, majd 1997-ben a Soleil című dokumentumdrámában láthattuk. 1991-ben életmű-Oscart is kapott.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top