Szabadidő

Harrison Ford

Ha Ford hallgatott volna a többiekre, ács marad - soha nem szerepel Hollywood legnagyobb filmjeiben és nem lesz a moziipar egyik legjobban megtérülõ befektetése.




Az 1942-ben Chicagoban született egy középosztálybeli családba – átlagos gyerekkorral. A befelé forduló srác népszerű volt a lányoknál, a fiúknál viszont nem. Addig, amíg a kis Harrisonban egyszer csak felment a pumpa, és jól elpáholta a bandavezért. Nem volt oda a filmekért, csak randikon ment moziba, mert az olcsó volt és sötét. A gimnázium után angolt és filozófiát tanult egy wisconsini főiskolán, de három nappal a befejezés előtt kirúgták, mert nem teljesítette az előírt feladatokat. A főiskola alatt már színészkedett. A 60-as évek közepén első feleségével Hollywoodba költözött, ahol több kisebb szerepet kapott, általában cowboyokat játszott. Színészkedési kedvét elvették azonban a szerepek, amiket játszhatott, és az, hogy családját alig tudja eltartani. Könyvtárból kölcsönzött könyvekből kitanulta az ácsmesterséget. Miután saját rezidenciáját felújította, több hollywoodi lakostól is kapott ajánlatot építkezésekre. Ez idő alatt szerezte sebhelyét is, igaz, ezt egy autóbalesetnek köszönhetően.

Egy barátja hozzásegítette ahhoz, hogy George Lucas „Amerikai Graffiti” című filmjében szerepet kapjon. Ez a film váratlan sikert hozott, de karrierje akkor lendült neki igazán, amikor megkapta Lucastól a pilóta Han Solo szerepét az 1977-es Csillagok háborújában. A Csillagok háborúja második részével (A Birodalom visszavág 1980) és Indiana Jones megformálásával csillaga még feljebb emelkedett. Indyt még kétszer, Han Solot pedig még egyszer testesítette meg, és a kritikusok tiszteletét is elnyerte 84-es Kis szemtanú című filmjében nyújtott alakításával.

Több nagy sikerrel a háta mögött 1997-ben bebizonyította az Elnök különgépében, hogy 55 évesen még mindig az a kemény akcióhős, akit korábban megismerhettünk. És ez még mindig érvényes a 2000-es Temetetlen múlt főszereplőjére is.

Évtizedekig tartó békés házassága kb. két éve bomlott fel. Azóta sokakkal hírbe hozták már, jelenleg Calista Flockharttal tervezi új frigyét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top