Szabadidő

Jack Nicholson

Az utánozhatatlan vigyorú, laza stílusú Jack Nicholson 1937-ben született Neptune városban. Anyja és nagyanyja nevelte 17 éves koráig, amikor is Kaliforniába utazott.




Itt sikerült egy hivatali munkát szereznie az MGM rajzfilmrészlegénél. A Players Ring színházzal kezdte el a színészi életet kóstolgatni, de nem csak ott, hanem a televízióban is sorozatosan kapott megbízásokat. 1958-ban Roger Corman révén szerepelhetett a Cry baby killerben. 1963-ban együtt dolgozott a Terror című filmen Francis Ford Coppolaval, aki akkoriban még szintén nem volt nagyon ismert. A sztárság felé a legnagyobb lépést a Szelíd motorosok mozival tette, ezért már Oscarra is jelölték. 1970-ben újra jelöléssel jutalmazták az Öt könnyü darabban nyújtott alakításáért. A Marvin Gardens királya már Cannes-i győzelmet és egy újabb Oscar-jelölést hozott neki, de megint nem neki ítélték. Végül Milos Forman Száll a kakukk fészkére című produkciójáért kapta meg a hőn áhított szobrocskát. Olyan méretű sztárrá vált, hogy nem esett nehezére filmeket visszautasítani, még ha az a Nagy balhé, a Keresztapa vagy az Apokalipszis most volt is! 1983-ban újabb Oscar, ezúttal a Becéző szavakért. A harmadik akadémiai díjért már újabb 14 évet kellett várni, a Lesz ez még így se! Című hihetetlen népszerű filmért söpörhette be az elismerést. Természetesen ezeken kívül még számos jelölést kapott, de ezeket hely hiányában lehetetlen felsorolni. Kacifántos magánéletéből kiemelhetjük azt, hogy 17 éves házassága akkor bomlott fel Angelica Houstonnal, mikor Rebecca Broussardtól is gyereke született. Nem ez az egyetlen eset, azóta Nicholson számos helyre fizet tartásdíjat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top