Szabadidő

Brad Pitt

Pitt felemelkedése celluloid trónjára hosszú és meglehetõsen kanyargós út volt. Egy fuvarozó cég igazgatója fiaként 1963-ban született az Oklahoma állambeli Shawneeban. Szigorú baptista neveltetésben részesült otthon.




A középiskola után a Missouri Egyetemre vették fel, ahol újságírást és reklámozást tanult. Mégis mikor felfedezte szerelmét, a színészkedést, elköltözött Hollywoodba, annak ellenére, hogy már csak egy karnyújtásnyira volt a diplomától. Félve szülei reakciójától azt mondta nekik, hogy Pasadenába ment az ottani fősuliba.

Kaliforniában színjátszó órákat vett, s közben olyan munkákat vállalt el, ahol többek között sztriptíztáncosokat fuvarozott, pincérkedett, vagy óriáscsirke jelmezt viselt egy helyi éttermet reklámozva.





Először a “Dallas”-ban tűnt fel egy kisebb szerepben, majd az 1989-es „Cutting Class”-ban is láthattuk. 1991-ben előlépett az ismeretlenségből, amikor a “Thelma és Louise”-ban szerepet kapott. Gyorsan jött népszerűségét később olyan filmekben kamatoztatta, mint az 1992-es „A river runs through it” Robert Redforddal, majd az 1994-es “Szenvedélyek viharában”.

Mindkettőben egy szabadszellemű, erősakaratú testvért játszott, de az utóbbiban nagyobb lehetőséget kapott, hogy tovább fejlessze titokzatos karakterét. A film megjelenése után a People magazin a világ legszexisebb férfijának nevezte.





Erre csak rátett az “Interjú a vámpírral”, Tom Cruise oldalán. A kritikusok is elismerték tehetségét a “Hetedik”-ben, a “12 majom”-ban nyújtott alakításáért már Oscarra és Golden Globe-ra is jelölték. Az utóbbit meg is kapta.

A “Hét év Tibetben”-t botrányok övezték, Pitt-et például egy életre kitiltották Kínából. De ez sem törte meg a sikerszériát, s folytatta a jobbnál jobb filmek készítését (Harcosok Klubja, Blöff, A mexikói). Legutóbb pedig újból együtt dolgozott Robert Redforddal a Magyarországon is forgatott „Spy Game”-ben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top