Szinkronban cikkek

“Büszke vagyok arra, hogy magyar vagyok” – bemutatjuk Pekár Ildit, aki világsztárok arcszobrásza lett

Hogyan kerül egy csepeli lakótelepről valaki Manhattanbe? Hogyan lehet üres zsebbel kolbászkerítést építeni? Pekár Ildikó kiruccant Amerikába húsz évvel ezelőtt, hogy kipróbálja, mit tud. Aztán bevette New Yorkot. Nevettek rajta, főleg azok, akiknek először a haját vágta itthon. Majd 20 évvel később, amikor arcszobrászként újra bemutatkozott, már senki nem mosolygott. Vagyis nem gúnyból. Saját spája van Manhattanben, Christiano Ronaldo exe, a híres szupermodell, Irina Shayk az ő kezei által szépül, és a saját termékei már ott vannak az amerikai polcokon. Az élete teljes, csak az európai illat hiányzik neki…

Nem lehet ennyire kerek minden. Túl szép, hogy igaz legyen.

Nem kerek, de igaz. Neked csak azért tűnik ennyire különlegesnek, mert mindezt  Amerikában értem el.

Persze, hogy azért, hiszen 318 millióan lakják az Egyesült Államokat.

Pesti lány vagyok. A 13. kerületben születtem, utána Csepelre költöztünk, onnan indultam el. Fodrásznak tanultam Pesten. Aztán 18 éves koromban jött egy lehetőség, hogy kimehetek Ausztriába. Bécs mellé költöztem.

Vitted a kis ollódat Bécsig? Ezzel vágtál neki az útnak?

Másom nem nagyon volt. A fodrásztáskám. Nagyjából ennyi. Semmilyen nyelvet nem beszéltem, és nem is tudtam, csak “maszekolni”. Házaltam. De tudtam, hogy számomra csak ideiglenes megállóhely Ausztria. Gyakran hazajártam, és küszködve mentem mindig vissza. Reménykedtem, hogy hátha most majd jön a nagy berobbanás. Nem jött.

Honvágy?

Igen, de pontosan láttam, hogy nem tudok Magyarországon egyről a kettőre jutni. Sok barátnőm dolgozott Németországban, és mindig jöttek haza vagányabbnál vagányabb hajakkal. Színes frizurák, műkörmök, műszempilla. Ott már sok minden megjelent, ami nálunk még nem volt.

Pekár Ildikó
Pekár Ildikó

Ott már színes volt a világ, míg nálunk csak fekete-fehér.

Bizony. 1995 környékén történt mindez. Aztán az akkori barátom nagynénje Amerikában lakott, és jött a kérdés, hogy elinduljunk-e? Bele sem gondoltam, hogy mi lesz, ha nem tudok majd dolgozni. A szerelem rózsaszín ködfelhőjében lebegtem. Majd a szerelem elmúlt, én maradtam. Egy kis “falucskában” sikerült elhelyezkedni a New York állambéli Warwickban. Úgy vettek fel, hogy egy deka angolt nem beszéltem. 10-10 szót kaptam naponta a szalon tulajdonosától Lucytől aki mindennap kikérdezett. Így tanultam meg angolul. Ez egy olyan időszak volt, amikor bagelen éltem. 1 dollár 50 cent volt egy darab. Sajtkrémmel. 50 cent volt extrával. Ez volt a napi menüm.

Mit tudott adni a munka, vagy mit Lucy, amiért tűrtél?

Anyám helyett anyám volt. Munkát adott papír és angol nélkül. Kézzel-lábbal mutogatott, mire megértetem. S én dolgoztam éjjel-nappal. Akkor jöttek be a műkörmök, megtanultam, hogyan kell azt csinálni. Extra pénz volt. Egy tucat tanfolyamra elmentem. Kozmetikusnak tanultam, és elvégeztem vagy tíz reflexológia tanfolyamot meg reikit, egy csomó masszázst és gyógynövénytanfolyamot. Ezekből szültem meg a saját módszeremet, jó összetett.

Hajról arcra váltottál?

Igen. A bőrre. Ebben láttam a fejlődést és az eredményeket. Egy évig egy kis szalonban dolgoztam kozmetikusként majd egy privát vendégem elküldött felvételizni és bekerültem New York legmenőbb szalonjába. Tracie Martinhoz.

Miért volt ez a legjobb hely? Mit tudott?

Tracie Martin olyan technikát dolgozott ki, ami egyedülálló. Elektromos árammal kezel, de ennél sokkal többet tud. Madonna, Brad Pitt, Jennifer Lopez ebbe a szalonba járt akkoriban, napi szinten jöttek oda a világsztárok.

Kik kerültek a kezeid közé?

Dolgoztam Susan Sarandonon, Gwyneth Patrow, Uma Thurman arcán.

Most gonosz leszek, de te legyél őszinte. Tele voltak botoxozva?

Nem mondhatom el. Titokszerződés köt. Csak annyit mondok, hogy nem mindegyik. Kate Winslet járt nálam, és Cindy Lauper is. Utóbbi volt a legkedvesebb vendégem abban az időszakban.

Miért jártak hozzád és nem máshoz?

Mert mást adtam. Magyarországon mindenkit úgy kezelnek a kozmetikában, hogy nyomkodnak, tisztítanak. Minden kozmetikai kezelés így indul. Otthon és nem itt. A lényeg náluk az volt, hogy ne legyen ráncuk. De arra nem volt igény, hogy a pórusaik tiszták legyenek. Ha új vendég jön hozzám, a mai napig elmondom neki, hogy tiszta bőrrel kell kezdeni. Ők több száz dollárt fizettek egy krémért, 200 dollárt meg egy tisztításra sokalltak. Masszírozás meg maszk sem volt náluk. Furcsa volt. De ez hozta nekem a pénzt.

Hogyan tudtad rábeszélni a sztárokat a nyomkodásra?

Kiakadtak először. Kérdezték, hogy nem lesz lyukas a bőröm?

Ez nagyon amerikai. De, hogy bíztak meg benned?

Lassan. Sok elrontott munka van a plasztikában és kezdenek visszatérni a normál kezelésekhez. Túl sok a botox. A színészeknek ez kemény problémát okoz, mert a mimikai izmok egy idő után eltűnnek az arcról, a rendezőknek pedig az kell. Nincs mivel dolgozniuk. A mértékletességgel vagyis annak hiányával van komoly baj.

Én azt látom, hogy Amerikában sablonszerű egyenarcokat gyártanak. Miért?

Ez tényleg így van. Ha mész az utcán, látod, hogy ki melyik plasztikai sebészhez jár. Magyarországon sokkal finomabban dolgoznak. Amerikában azt szeretik, a nők ha semmi nem mozog az arcukon, az orvosok meg próbálnak ennek megfelelni. De most mintha fordulat lenne.

Kilenc év után saját üzletet nyitottál.

Igen, mert nem tudtam fejlődni már és önmagam lenni. Azért nagy vállalás New Yorkban nyitni egy saját szalont. A vendégeim segítettek, a férjem, az anyukám. Mi festettünk, dekoráltunk, minden pénzünk erre ment.

Többes számban beszélsz.

Igen 10 éve vagyok házas. Van két gyerekünk. Régóta benne volt a baráti körben a párom, és egymásba szerettünk. Volt amerikai barátom, volt olasz, de visszahúztam a magyarokhoz. Én büszke vagyok arra, hogy magyar vagyok. A mai napig kérdezgetik, hogy honnan jöttem, hol tanultam, és amikor mondom, magyar vagyok, azonnal mondják: László Ernő. Őt a mai napig tisztelik, a szappanja világhírű. De ismerik Ilcsi nénit is. És szeretik.

Én azt gondoltam, hogy a kis magyar termékek, magyar kozmetikusok a luxus termékek mellett labdába sem rúghatnak.

De igen. Én hazamegyek Magyarországra, és ott végzek el tanfolyamokat, és onnan hozok Amerikába új kezeléseket és termékeket. Nem jobb vagy rosszabb, csak más. És azt itt megfizetik. Magyarországon azok a kozmetikusok, akik 20 éve végeztek, azok igazi szakemberek. Évekig tanultak. A legjobb szakemberek.

Én ebből is szedek, meg abból is. Csipegetek, és így fejlesztek. A saját spámat csinálom. Most jöttem ki a saját termékeimmel, mind természetes alapanyagokból áll. Nem kis feladat volt. Mindennek alapja a méz. Nem keveset dolgoztunk vele, de megcsináltuk a krémet. Viszont egy hét után “szétesett”, mert nem tudtuk mivel összetartani. Nem volt benne semmi tartósító, és ez így több időbe telt.

Hogyan kerülhet egy magyar arclemosó egy sztár kezébe?

Van egy celebrity vendégköröm. Náluk ezt kezdtem el használni, ők meg beszéltek róla. Én soha nem kérem meg őket, hogy reklámozzanak. Mindig megháláltam, de nem kértem őket. Miranda Kerr az egyik leghíresebb vendégem, ő Victoria Secret-modell és Cristiano Ronaldo volt barátnője, a gyönyörű Irina Shayk is. Ő most kitette a saját Instagram-oldalára a termékeimet. Ez az igazi reklám nekem. Lindsay Ellingson is az Instagramra tette fel, hogy ide jár hozzám. Ez épp elég. Kéthetes várólistám van. 

Karrier és család jól megfér egymás mellett?

A férjem rengeteget segít. Sokat van ő is a gyerekekkel. Mikor elindultam az úton, leültünk beszélni, hogy kinek mit kell feladnia a karrierért, és ő azt mondta: Ildi, próbáld meg te először. Ő normális munkaidőben dolgozik, ő van itthon többet. Reggelente én vagyok a gyerekekkel. Iskolába viszem őket. Dolgozom sokat, de amikor otthon vagyok, akkor velük vagyok 100 százalékig, nincs telefon, sem email, semmi nincs.

Mi az, amit anno nem engedhettél meg magadnak, és most mit engedhetsz meg?

Az első fizetésemre sokat kellett várni. De azt befektettem, arckezelőt vettem, és kiadtam bérbe. A legnehezebb időszakom az volt, amikor nem tudtam hazamenni Magyarországra, mert nem volt pénzem, meg hát egyébként sem lehetett. Ha nincs papírod, nem csinálhatsz semmit. Bankszámlát nem nyithattál, kocsit nem vehettél, telefont sem. A legjobb barátnőmet nem engedték ki. Akkor zokogtam, és nem tudtam, menjek-e vagy maradjak? Az anyukámat mindez nagyon megviselte. Apukám meg azt mondta, hogy ha kell, ott áll majd a határon és lökdös, nehogy átlépjem és visszajöjjek az országba.

Ez 20 éve volt, azóta felépítetted a saját vállalkozásodat.

Itt, ha dolgozol, megfizetik, nem úgy, mint Magyarországon. 175 dollártól kezdődnek az árak, a legdrágább kezelés 475 dollár. Az első fizetésem 150 dollár volt egy hétre. Most? 300 dollár egy óra nálam. Amerika jó, de Amerika..

Mi az ami hiányzik?

A család meg az európai illat.

Az meg milyen? 

Közértillat. Otthonról hozom például az öblítőt. Ha honvágyam van, akkor előveszem a kis öblítőmet. Kimostam az ágyneműt, áttöröltem mindent, és megnyugodtam. Más itt a szag.

Ha annyira organikus vagy, hogyan tudtad megszokni Manhattanban a műkajákat?

Van egy kis kertünk. Magyar paprika, hagyma, paradicsom, fűszerek mind vannak. Magyar henteshez járok, és európai piac van mellettünk. Így. Magyar disznóvágás is van, arra megyünk a gyerekekkel. Imádják.

Mondj egy dolgot, amiért nem adtad fel.

Amikor hazamentem, mindig elgondolkodtam, hogy mit csinálnék. Nem tudtam soha a választ. Itt kényelmesen élek, nem napról napra, és nincs stressz. Nem aggódom azon, hogy mi lesz holnap, mint egy átlag magyar. Sajnálom, hogy így élnek otthon. Ha egyszer kisakkozom, mivel tudnék olyan életkörülményeket teremteni magamnak, mint itt, akkor hazaköltözünk. Szeretném.

Olvass még magyar sikertörténeteket az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top