Életmód

6 csodás nő, aki megváltoztatta a történelmet

Minden nő csodálatos. Azok pedig, akik hisznek magukban, nemcsak saját környezetükre, hanem az egész világra képesek hatni.

Elspeth Beard nevét érdemes mindenkinek alaposan az emlékezetébe vésni, ugyanis ő az első nő, aki néhány évtizede körbemotorozta a földet. Közel 60 000 kilométert tett meg az 1974-es gyártmányú BMW motorjával. Története megihlette a művészvilágot, a várakozások szerint könyv és film készül az egyedülálló teljesítményt nyújtó nőről, akinek az útja során annyi kalandban volt része, amennyiről mások még álmodni sem mernek.

6 csodás nő, aki megváltoztatta a történelmet
Forrás: Wikipédia

Jane Austen

Az angol regényíró, Jane Austen műveit imádják a nők. Regényeinek főszereplőiben sokan magukra ismernek: az általa életre keltett nők intelligens, erős erkölcsű hősök, akik kitűnnek környezetükből. Az ihletet az író a saját életéből merítette, szeretetteljes családja ösztönözte az írásait. Jane Austen nem ment férjhez, visszavonultan élt. Súlyos betegség, az Addison-kór nehezítette meg az életét.

6 csodás nő, aki megváltoztatta a történelmet
Forrás: Wikipédia

Valentyina Vlagyimirovna Tyereskova

Az első női űrhajós, Valentyina Vlagyimirovna Tyereskova 1963-ben járt az űrben. A Vosztok–6 fedélzetén hagyta el a légkört. Tyereskova a súlytalanságot pszichésen és fizikailag is nehezen viselte, akkor a szakemberek arra következtettek, hogy a női szervezet nem alkalmas az űrrepülésre, mert a férfiak jobban bírják a megpróbáltatásokat. Az űrrepülés után közismert női szimbólum lett Valentyina. A hadseregben tábornoki fokozatot kapott, a Holdon pedig az ő nevét viseli az egyik kráter.

6 csodás nő, aki megváltoztatta a történelmet

Marie Curie

Marie Curie lengyel származású kémikus volt a párizsi egyetem első női professzora. Abban is első, hogy kétszer tüntették ki Nobel-díjjal. Férje, Pierre Curie a Sorbonne-on professzori beosztást és saját laboratóriumot kapott, a laboratórium kutatási igazgatójaként Marie-t nevezték ki. Férjével sokat bicikliztek, a túrák alatt még közelebb kerültek egymáshoz. Két lányuk született, Irene és Eve. A pár a Nobel-díj honoráriumából újratapétázta a lakásukat, és felújították a fürdőszobájukat, a többi pénzt odaadták a rászorulóknak.

6 csodás nő, aki megváltoztatta a történelmet
Forrás: Wikipédia

Audrey Hepburn

Audrey Hepburn egy bárónő lányaként látta meg a napvilágot, ám nem volt könnyű a gyermekkora, apja elhagyta a családot. A háború során átélt szenvedés óriási hatással volt az életére. A nevetésben és a szeretetben lelt orvosságra és hirdette ezek erejét. Már az első főszerepéért Oscarra jelölték, és meg is nyerte azt: a Római vakációban Ann hercegnőt játszotta. A divat világa is felfedezte a gyönyörű nőt, divatikonná vált, Givenchy múzsája lett, a neves szakember tervezte a ruháit is. Robert Wolderst színészben talált igazi társra, vele élt haláláig.

6 csodás nő, aki megváltoztatta a történelmet
Forrás: Wikipédia

Alaska P. Davidson

A világ első különleges ügynöke Alaska P. Davidson. Az ügynököt 1922-ben nevezték ki az FBI kötelékébe. A szervezet vezetője, J. Edgar Hoover viszont úgy gondolta, csakis irodai munkára alkalmas, ezért papírmunkát végeztetett vele, másképp bántak vele, mint férfi kollégáival. Davidsonnak kötelező volt szoknyát hordania. Ma az FBI-nál szolgáló különleges ügynökök ötöde nő. Alaskáról nem maradt érdemben használható fotó.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top