Szinkronban cikkek

A pálinkázás ritkán jó ötlet – tanácsok a harmincas énemtől 20 éves önmagamnak

Azt érzed, épp csak tegnap voltál 20, erre máris harminc gyertyát kell elfújnod a tortán. Nem is érted, mi történt az elmúlt tíz évben, csak azt érzed, ha elölről kezdhetnéd, egy nagy rakás dolgot másképp csinálnál. Nálam legalábbis így volt, amikor harmincéves lettem, úgyhogy ha tehetném, a következő tanácsokkal látnám el 20 éves önmagamat.

1. A pénz nem annyira fontos, mint most gondolod

Persze, kell a pénz, hogy megengedhesd magadnak az élethez szükséges dolgokat, de ezen felül nem olyan kulcsfontosságú, mint amennyire hiszed. Azt tanácsolom, ahelyett, hogy mindenáron olyan munkát kergetsz, ami minél jobban fizet, inkább figyelj befelé, hogy mégis mit szeretsz csinálni. Találd ki, milyen állásban tudnál kiteljesedni, tartsd szem előtt, hogy a napjaid nagy részét a munkahelyeden töltöd, muszáj, hogy olyan dologgal legyél elfoglalva, amit nem érzel tehernek és nyögvenyelősnek. Bízz az ösztöneidben, és menj a szenvedélyed után, a pénz is megérkezik majd hozzá.

2. A pálinkázás ritkán jó ötlet

Tudom, hogy most úgy tűnik, mintha a világ legjobb ötlete lenne, hogy pálinkázni kezdj egy bulin. Mindig így kezdődik. Csak egyet, aztán még egyet, és végül jön a nem-emlékszem-hol-kötöttem-ki-a-végén pillanat. A rövid italokkal úgy általában az a baj, hogy nagyon nehéz megállni egy felesnél, ami viszont rossz döntésekhez, megbánáshoz és fájdalmas másnapokhoz vezet. Az alkohol rendben van egészen addig, amíg nem iszod magad az asztal alá.

3. Utazz annyit, amennyit csak bírsz

Mindig van rá legalább egy jó ok, hogy miért ne kelj útnak. Túl sokba kerül. Munka van. Le kell vizsgázni. Elfoglalt vagy, nincs időd utazni. Csinálj magadnak időt rá. Az utazás az egyik legjobb mód arra, hogy nyitott, felvilágosult, művelt emberré válj. Most még alig vannak kötelezettségeid, nincsenek gyerekeid, még sokkal több esélyed van arra, hogy megismerj különböző kultúrákat, embereket, megkóstolj helyi ételeket és úgy egyáltalán: megértsd, hogyan élnek mások.

4. Kerüld el a rossz fiúkat

Az egyik legfontosabb tanács mind közül. Elárulom: nem tudod megváltoztatni egyiket sem. A “rosszfiúság” nem szexi vagy izgalmas, hanem egyszerűen csak rossz. Akarsz pár randit egy szelíden veszélyes fickóval? Menj, és érezd jól magad. De ne menj bele vele párkapcsolatba, mert mellette csak stresszt, szívfájdalmat és magányt fogsz átélni. Látod ott azt a pasit, aki mindig olyan hétköznapi dolgokkal van elfoglalva, mint munka, iskola, család, célok elérése? Ő az igazi társad, adj neki esélyt.

5. Menekülj a mérgező emberektől

Az emberek csak akkor változnak meg, ha ők akarnak. Nem tudsz ezzel mit kezdeni. Két választási lehetőséged van: vagy belemész a játékukba, és minden drámájukat végigasszisztálod, vagy elsétálsz. Emlékeztesd magad mindig arra, hogy az emberek úgy bánnak veled, ahogy megengeded nekik. Ha nem tetszik egy helyzet, sétálj ki belőle. Ne magyarázd meg magadnak, hogy miért neked kellene változtatnod, mert a másik családtag vagy régi barát. Felejtsd el, csak menj. Az életed sokkal boldogabb lesz nélkülük.

6. A szavad szent

Azt tedd, amit mondasz. Mondj igazat. Fizesd ki a számláidat időben. Tartsd be az ígéreteidet. A hitelességed, megbízhatóságod, hírneved múlik rajta, ne játssz vele, mert a karrieredtől kezdve a párkapcsolatodig mindenre hatással lehet.

7. Légy önmagad

Az emberek sokkal kevésbé foglalkoznak veled, mint az gondolod. Túlságosan lefoglalja őket, hogy azon aggódjanak, mit gondolnak róluk mások, nem érnek rá veled törődni. Úgyhogy ne is fecséreld el arra az energiáidat, hogy másokat akarj lenyűgözni, ne problémázz azon, hogy elítélnek majd. Csak kövesd a belső hangodat, és tedd azt, ami jó neked. Aki tényleg számít az életedben, az támogatni fog, a többiek meg ne érdekeljenek.

Az élet rövid, még ha 20 évesen úgy tűnhet is, hogy a világ minden ideje a tiéd. Csak egy esélyed van, hogy jól éld le ezt a pár évtizedet, amit itt töltesz. Figyelj, tanulj, és legyél hálás minden napért, minden levegővételért, minden szívdobbanásért.

Olvass több tanácsot:

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top