A Baktay házaspár válaszol

A titkos férfiálom: több nővel együtt élni

Vajon reális és kivitelezhető, hogy a férfi több nővel éljen együtt? Szakértőink lerántják a leplet e gyakori férfiálomról...

„Folyamatosan azon kattog az agyam, milyen lehet több nővel együtt élni. Szerintem titkon minden férfinek ez az álma, így nekem is. Kíváncsi lennék, hogy ti, nők, belemennétek-e, ha szeretitek a férfit, és ő is viszontszeret titeket?” – írja egy olvasónk a Megsúgom oldalon.

Milyen lehet több nővel együtt élni?

Kedves Kérdező!

Azért kattog így az agyad, mert eléggé egysíkú képed lehet arról, mit jelent az, hogy nő, és mit jelent vele együtt lenni. Ezért jelenleg bármennyit is állítanánk szolgálatodba eme klisé klónjaiból, elégedetlen lennél. Konkrétan szexpartnerre gondolsz, mert ebben az összefüggésben van értelme felvetni a kérdést. Ha azt érted a nővel együtt élni kifejezésen, hogy párkapcsolati intimitást, közös identitást, gyengéd viszonyt, közös jövőképet alakítotok ki, akkor előjön a kérdés abszurditása.

Kiderül, milyen keveset vársz el egy párkapcsolattól, emiatt mennyire bomlékonyak a kapcsolataid. Az együtt élés együttműködést jelent az élet fontos területein. Egymást átfedő identitásokat. Például hogyan lehetne közös identitásod egyszerre egy olyan nővel, aki hisz az ezotériában, és egy olyannal, aki a természettudományok megszállottja. Úgy tűnik, apróság, el lehet siklani felette, pedig párkapcsolatok sorát roppantják meg ilyen egyszerű különbségek. Hányszor legyintenek kedvetlenül a párkapcsolatukra azok, akiknek párjuk „megezósult”, szentfazék lett, vagy éppen megátalkodott hitetlen.

Valójában a közös identitást adó meggyőződések olyan fontosak, mint az életünk, csak éppen harmadik személy szemében buta hiedelemnek tűnhetnek. Hát még egy negyedikében. Az általad emlegetett „együtt élés” feltétele az összecsiszolódás, egy minimális közös identitás kialakítása. Ebben a szakaszban nagyon sok kapcsolat megy tönkre, mert kiderül, olyan erős az ellentmondás a két identitás elemei közül, hogy reménytelen a közös identitás kialakítása.

Te nyilván azért teszed fel a kérdését, mert még egyetlen „nővel” sem jutottál el az együtt élés azon szakaszába, amelyben közös identitás alakult volna ki. Ha így lenne, ha élményszinten megtapasztaltad volna ennek a folyamatnak a nehézségét, aligha fantáziálnál arról, hogy ez végbemehet három ember között. És akkor még ki mer belegondolni egy negyedikbe.

Ha valami háremféle lebegett a szemed előtt, akkor az „együtt élni” kifejezés tartható nehezen. Ebben a formában csak a hölgyek élnek együtt, nekik van közös identitásuk, ami azon az áron jött létre, hogy eredeti identitásuktól gyakorlatilag megfosztották őket.

Akik manapság megvalósítják a fejedben kattogó gondolatokat, többnyire virtuális háremet hoznak létre: térben és/vagy időben szét vannak szórva benne a hölgyek. Sok mai menőnek több „nője” volt életében, mint a leggazdagabb hárem urának. Ezt is túlzás lenne azonban együtt élésnek nevezni. Pontosan az élet minősége, kiteljesedettsége hiányzik belőle. Egy helyben forognak abban a párkapcsolati szakaszban, amiben te is vagy most, tisztelt kérdező.

Azért érdemes továbblépni egy kiteljesedett, meghitt, feltétlen szeretetre épülő párkapcsolat felé, mert csodákat fogsz megélni. Ígérjük és tudjuk. A párkapcsolatban az a feltétel nélküli ősbizalom éledhet újjá, amire egészen kicsi baba korunk óta várunk, amivel boldogan odaadja magát a kisbaba az őt ölelő kezeknek, amivel kiadja magát, rábízza életét a másikra. Ez a párkapcsolat igazi mélysége.

Ha sok nővel élnél együtt, sok nő között lavíroznál. Mindig az járna a fejedben, milyen lesz majd a következővel. Milyen lenne most a másikkal. Úgy járnál, mint a falánk ember, aki a levest kanalazva már a sültre gondol, a sültet marcangolva pedig már a desszerten jár az esze. A valódi öröm a jelen gyermeki öröme. Az itt és most igazi, mély megélése. Ez a párkapcsolat arany pillanata.

Megváltásvásár  és elvárássokk

Baktay Zelka sváb malmos családból származik, születésekor már csak egyvalamijük maradt: a tudás. Woodstock ötletével együtt fogant, a holdra szállás mámorában teltek első hónapjai, édesanyja igazi ’68-as tiniként szülte. Kitűnő érettségije utáni lázadó éveiben csínytevésként előbb szabás-varrást tanult egy ruhagyárban, aztán mégis belekezdett álma megvalósításába, mégpedig egészen alul: három éven át volt pszichiátriai nővér, mielőtt elkezdte pszichológusi tanulmányait az ELTE-n. Elsőként kezdte kutatni a haj pszichológiai szerepét, eredményeivel berobbant a tudományos életbe. Az ELTE-n és a KGRE-en oktatott.

Baktay Miklós a forradalom mámorában fogant 1956-ban. ’82-ben végzett az ELTE-n, doktori disszertációját a játékról írta, fő tézise szerint a játék módosult tudatállapot. Ez akkoriban nóvum volt, bejáratossá tette agykutató laborokba is. Vándorlegényként a pszichológia fellegváraiban kapott képzést: Bécs, München, Zürich, Santa Cruz. Magánpraxist folytat feleségével és munkatársával, dr. Baktay Zelkával. Párterápiás specialitásuk a rendkívül hatékony négyüléses dinamikus rövidterápia. 

Válaszaikból hetente válogatunk. Kérdezni tőlük ITT tudtok!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top