Szex

18+: Amikor a pénisz az úr

Szorongással elkezdett, bűntudattal befejezett szeretkezések. Bocsánatkérések sorozata. Félelem, szégyen a férfi részéről, csalódottság, düh, elmaradt orgazmusok a nő részéről. Hiszen fél perc, esetleg egy perc alatt még a legjobb orgazmuskészséggel rendelkező nő sem jut fel a csúcsra. A neheztelés, a néma elfordulás akár egy Bergman-filmbeli jelenet is lehetne. Ez azonban nem filmrészlet, hanem egy nagyon is valós szexuális probléma.

Vágyakkal teli kezdet, csalódott gyors befejezés


25 éves férfi vagyok, aki korai magömléssel küzd. Az előző kapcsolataim emiatt mentek tönkre, most nem is merek kezdeményezni fiatalabb nőkkel. Szomorú vagyok, mert én a korban hozzám illő lányokat kedvelem. A behatolás pillanatától 2 perc, és élvezek” 
– írja egy férfi a Válaszkeresőn.

Melyik férfi ne tapasztalta volna meg kamaszkorában – akár egy-egy alkalommal –,  milyen érzés, amikor az áhított nőt meglátva, szégyenszemre még behatolás előtt elsült? Pironkodás, szabadkozás, letargia a válasz, hiszen pont akkor történik mindez, amikor a leginkább kellene teljesíteni az ágyban.

Kérdések tömkelege száguld ilyenkor a férfifejekben. “Vajon nem vagyok beteg? Minden rendben van a péniszemmel? Miért kellett ennek így történnie pont most?”  Ám amíg kamaszkorban még a szexuális tapasztalatlanságnak tulajdonítható ez a malőr, addig meglett korú férfiak élnek hosszú évtizedekig úgy, hogy nem foglalkoznak a korai magömlés okozta kudarccal. Egy férfi szexuális kultúráját meghatározza, hogyan tud bánni fegyverével, hogyan képes szabályozni péniszét.

Mondd ki bátran: korai magömlésem van!

Sajnos, a korai magömlés korát éljük, pedig lehet tenni ellene! A változás ott kezdődik, hogy felismerjük, megnevezzük, majd megoldást keresünk a problémára! Sok férfi és pár elköveti azt a hibát, hogy tudomásul veszi: ez van, ez már csak így marad. A férfiak nem fogalmazzák meg maguknak, hogy bizony ezt a jelenséget korai magömlésnek hívják. Nem adnak nevet a tünetnek, éppen ezért egy nevenincs dologgal vajmi keveset foglalkoznak.

Néha szabadkoznak, szégyellik magukat, kiváltképp akkor, amikor egy új partner előtt szeretnének bizonyítani. Ám ha egy megállapodott párkapcsolatban ez egy rendszeresen előforduló szexuális viselkedés, akkor sajnos a tapasztalat azt mutatja, a pár mindkét tagja hajlamos ezt tudomásul venni. Egy idő után elérkeznek oda, hogy igazán sem a nő, sem a férfi nem kívánja a szeretkezést, hiszen nincs benne sikerélmény egyik fél számára sem. Ha néha mégis szeretkeznek, akkor igyekeznek erről nem beszélni.

A korai magömlés éppen a sikertelenség és a szorongás miatt párosul a merevedési problémával egy idő után. Ebben a fázisban már akkor sem tudna a férfi szeretkezni, ha akarna, hiszen a pénisze meghiúsítja azt. A merevedési problémák a férfi számára a férfiasságának a megsemmisülését jelentik. Hogyan is érezhetné férfinek magát, amikor pont a férfi szerve hagyja őt cserben?

18+: Amikor a pénisz az úr


Amikor a pénisz az úr


“Nem bírom tovább. Szakítok Mátéval, mert egyszerűen képtelen vagyok elviselni azt, hogy nem érzem nőnek magam. A szeretkezések pillanatokig tartanak, aztán eluralkodik a rosszkedv. Ő bünteti magát miatta, alárendelődik a párkapcsolatban, főz, mosogat, minden mást megtesz, sokszor úgy, hogy nem is kérem tőle. Én meg azon kapom magam, hogy ábrándozom egy-egy férfi láttán, vajon vele milyen lenne a szex?”
– írja Luca.

Mi történik egy pár életében, amikor idő előtt, ebből kifolyólag a nő orgazmusa nélkül fejeződik be a szeretkezés? Ez kicsit olyan, mintha leülnénk a párunkkal farkaséhesen egy asztalhoz az étteremben. Csodálatosan megterített asztal, gyertyafény, pezsgő, már csak a főfogást várjuk, hiszen az illatok is sokat sejtetőek a vacsorát illetően. Megérkeznek a várt finomságok, gőzölgő sültek, ínycsiklandozó köretek.

A kóstolást követően éppen kezdenénk élvezni a gasztronómia gyönyöreit, amikor hirtelen valaki elvinné a nő orra elől a tányért, mondván: Hölgyem mára ennyi jutott önnek. A nő csak nézne tátott szájjal, nem értené a helyzetet, éhes gyomra kordulna egy nagyot, és felháborodottan távozna az asztaltól. Valószínűnek tartom, ebbe az étterembe nem szívesen menne többet párosunk hölgy tagja.

Maszturbálok, tehát férfi vagyok?


“Csókolom, tessék mondani, ha tudok maszturbálni, akkor ugye én már férfi vagyok?”
– írja egy kamasz fiú a Válaszkeresőn. Ez is azt mutatja, sok kamasz marad egyedül a tinédzser kor kérdéseivel és nehézségeivel; nagyon kevés fiút tanít meg az édesapjuk maszturbálni – ésszel, okosan maszturbálni. Hiszen a hímvesszővel való ismerkedés során előbb-utóbb a kamasz fiúk megtapasztalják az önkielégítés örömeit is. Csakhogy senki sem figyelmezteti őket arra, hogy ez a tanulási folyamat meghatározhatja a későbbi szexuális kultúrájukat, azt a képességet, hogy hogyan tudják majd felnőtt fejjel szabályozni és visszatartani a magömlésüket.

A maszturbációnak nem az a célja, hogy minél előbb orgazmushoz jussanak a fiúk, hanem az, hogy a saját kezük ingerlése által megszerezzenek egy olyan tudást és rutint szexuális érzékenységükről, amit majd a partnerrel való szeretkezés közben tudnak kamatoztatni. Ha ez nem történik meg, ha erről szülőként nem beszélgetünk gyermekünkkel, akkor egy újabb korai magömléstől szenvedő férfigeneráció fog felnőni.

Nem akarom, hogy felnőjön a fiam!


“Egyetlen gyermeke voltam édesanyámnak, aki egyedül nevelt engem. Nem szerette volna, ha elmegyek más városba tanulni, így otthon maradtam vele még a tanulmányaim után is. Már dolgozó ember voltam, de barátnőt nem tudtam felvinni, hiszen egy szobában éltünk. Maszturbálni is csak olyankor tudtam, amikor ő elaludt. Mindig tartottam attól, hogy felébred, így nagyon igyekeztem, hogy minél csendesebben és gyorsabban végezzek”
– meséli Lajos.

Maszturbálni kapkodva – úgy, hogy fennáll a veszélye annak, hogy a szomszéd szobából a szülők rányitnak a fiatalra – már csak azért sem ajánlatos, mert a szorongás és a “minél előbb befejezni” érzése párosulni fog a magömlés élményével, és a fiatal fiú majd férfiként is hasonlóan fog üzemelni. Lajos esetében a kényszerű és gyors maszturbálás egy életre rögzült, szexuális kudarcai emiatt alakultak ki. Édesanyja nem hagyta önálló életet élni, külön lakásba költözni, így Lajos kora ellenére is gyermeki státuszban maradt. Egy gyermekként élő férfi szexuális értelemben is gyermek marad. Képtelen tetteiért – így a szexuális viselkedéséért is – felelősséget vállalni!

Uralkodj a péniszed felett!

A korai ejakulációtól szenvedő férfiak számára sokszor nem is a szex élvezete hiányzik, hanem a párkapcsolatuk miatt szoronganak. Sokan az erre speciálisan kifejlesztett óvszerben bíznak, ami a kutatások szerint, csak a férfiak egyharmadánál segít. Vannak férfiak, akik a nőktől várják, hogy óvatos mozgásukkal, az alkalmazott pozitúrákkal védjék ki a korai magömlést. Ezek a próbálkozások láthatóan nem vezetnek eredményre. Az együttlét frusztrálttá, kedvetlenné teszi a párt.

A korai magömléstől szenvedő férfiak 9 százaléka kér segítséget, a maradék 91 százaléka szenved a bűntudattól és szégyentől, esetleg pótcselekvésekhez folyamodik, hiszen nem mer párkapcsolatokat kialakítani. Sok férfi éppen ezért szexuális vágyait leginkább a pornóval elégíti ki.

18+: Amikor a pénisz az úr


Pedig van megoldás!

A korai magömlés többnyire egy szexuális működési zavar, illetve a helytelen maszturbációs berögződés következménye. A szexuális működés tanulás eredménye, ami – ha nem megfelelő – akkor remekül áthangolható. Ezt a rögzült működési módot szexuálterápiás eszközökkel hatékonyan meg lehet változtatni.

A Kriston intim torna is nagy segítség azoknak a férfiaknak, akik korai magömléstől szenvednek. Ugyanis a pénisz izomerősítésével, a pénisz koordinációjának fejlesztésével – ami a speciálisan erre kifejlesztett tornagyakorlatokkal valósul meg – jó szexuális állóképességre tehetnek szert a férfiak. A cél nem az, hogy a pénisz uralkodjon a férfi felett – korlátozva a szexuális élet lehetőségeit –, hanem az, hogy felnőtt férfiak felnőtt szexuális intelligenciával, jó szexuális állóképességgel rendelkezzenek. Hogy képesek legyenek a szexuális életet szorongástól mentesen, örömmel megélni párjukkal együtt.

Hogy mennyire egyszerűen megtanulható a pénisz feletti kontroll, azt az alábbi anekdota nagyon jól érzékelteti.

A szexuálterapeutához elmegy egy kliens, megtörve, szégyenkezve, a földet nézve, összegörnyedten lép be az ajtón:
– Mi a panasza?
– Korai magömlésem van.
– És, be is pisil?
– Naaa, kérem, dehogy! Csak korai magömlésem van.
– És azt hogy csinálja, hogy nem pisil be?
– Ha érzem, hogy pisilnem kell, akkor elmegyek, pisilek, ha nincs a közelben WC, akkor visszatartom addig, amíg nem találok egyet.
– Nagyon jó! Látja uram, gyerekkorában ezt milyen szépen megtanulta! Most a szexben is ezt kell csinálnia!

 

A cikk szerzője Bibók Bea pszichológus, szexuálpszichológus, pár- és szexuálterapeuta. A Babes – Bolyai Tudományegyetem pszichológia szakán végzett, mint pszichológus. A Magyar Családterápiás Egyesület család- és párterápiás képzését követően a Semmelweis Orvostudományi Tudományegyetem posztgraduális képzésén tanult szexuálterápiát. Tagja a Magyar Családterápiás Egyesületnek és a Szexológiai Tudományos társaságnak, valamint a Magyar Szimbólumterápiás Egyesületnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top