Szex

5 kérdés és 5 válasz a pesszáriumról

A fogamzásgátlásnak létezik egy olyan hormonmentes verziója, amely annak ellenére, hogy elég régóta ismert, az utóbbi időkben mégis kissé elfeledett. Ez pedig a pesszárium, amelynek használata szintén a nőket terheli, ezért nem árt, ha mindent megtudunk róla. Kérdések és válaszok a pesszáriumról.

Sok nő nem használhat hormonális fogamzásgátlót, ilyenkor szóba sem jöhet a tabletta, hüvelygyűrű vagy az injekció, mások pedig idegenkednek a méhspirál gondolatától is. Nekik jelenthet megoldást a pesszárium. De valahogy olyan keveset lehet róla tudni. Mi most feltettük a legfontosabb kérdéseket a pesszáriummal kapcsolatban.

1. Mi az a pesszárium?

Egy hormonmentes fogamzásgátló eszköz a pesszárium, mely a hüvelybe felhelyezve mechanikus úton akadályozza meg a megtermékenyülést. Latexből vagy szilikonból készül, s megfelelően felhelyezve elzárja a spermiumok útját, hogy ne tudjanak bejutni a hüvelybe.

2. Orvos helyezi fel a pesszáriumot?

A pesszáriumot nem kell orvossal felíratni, vény nélkül kapható egyes gyógyszertárakban, külföldi weboldalról biztosan meg lehet rendelni. Felhelyezése igényel némi anatómiai önismeretet, de ezért nem kell orvoshoz fordulni.

5 kérdés és 5 válasz a pesszáriumról

3. Milyen gyakran kell cserélni a pesszáriumot?

A pesszáriumot a szex előtt legalább húsz perccel kell felhelyezni, és további 6 óráig nem szabad levenni. De fent lehet akár a következő 8 órában is. Használat után meleg, szappanos vízzel kell tisztára mosni. Átlagosan 2 évig lehet használni egy pesszáriumot. Ha a 6 órán belül többször is történik közösülés, minden alkalommal újra fel kell helyezni a kiegészítőként használt spermicid krémet.

4.Mennyire hatékony a pesszárium?

A pesszáriumot legjobb, ha spermicid hatású krémmel együtt használjuk, így a hibaarány 6% körül van, míg krém nélkül már sokkal kedvezőtlenebb a helyzet: 30% a teherbeesés lehetősége.

5. Van mellékhatása a pesszáriumnak?

Különösebb mellékhatásokról nem lehet tudni. A pesszárium anyaga vagy a spermicid krém bizonyos összetevői okozhatnak ugyan helyi irritációt, de mivel hormonmentes eszközről van szó, nem terheli a szervezetet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top