Szex

Minden, amit a hüvelygyűrűről feltétlenül tudnod kell

Az óvszeren és a fogamzásgátló tablettán túl létezik egy kevésbé elterjedt hormonális fogamzásgátló módszer, mely elég jó alternatíva tud lenni. Ez pedig a hüvelygyűrű, amely nem is annyira rejtélyes, mint amennyire a nevéből gondolnánk. Minden, amit a hüvelygyűrűről tudni kell.

Minden életkornak és élethelyzetnek megvan a megfelelő fogamzásgátló eszköze, ne gondoljuk, hogy csak az óvszer vagy a tabletta létezik, hiszen a 35 év alatti nők körében egyre inkább terjed a hüvelygyűrű használata is. De mint minden hormonális eszköz, a hüvelygyűrűnek is vannak – a kétségtelen előnyei mellett – hátrányai is.

Ki használhat hüvelygyűrűt?

Miután a hüvelygyűrű hormonális fogamzásgátló eszköz, csak 35 év alatt javasolt a használata. A tablettával ellentétben azonban sokkal kisebb hormonterhelést jelent a szervezet számára. Ugyanis a hüvelygyűrű progeszteron- és ösztrogéntartalma helyileg, a hüvely falán keresztül szívódik fel, így nem jelent megterhelést a gyomornak sem. Ráadásul így az esetleges hányás vagy hasmenés sem okoz gondot a fogamzásgátlásban. Mivel a hüvelygyűrű folyamatosan adagolja a hormont, rendszeressé teszi a menstruációt is, ezért ha valakinek korábban problémája volt esetleg a közti vérzéssel, azt is rendbe teheti.

Hüvelygyűrű feledékenyeknek

A hüvelygyűrűvel elég havonta 2 alkalommal foglalkozni: egyszer, amikor a menstruáció első napján felhelyezzük, és amikor 3 hét múlva levesszük. Ekkor, a tablettához hasonlóan, menstruáció jellegű vérzés jelentkezik. Ez azoknak jó hír, akiknek problémát jelent, hogy mindennap ugyanabban az időben bevegyék a tablettát. A hüvelygyűrű felhelyezése pedig igazán egyszerű: csak össze kell nyomni a szemközti oldalainál, és olyan mélyre helyezni a hüvelyben, hogy azt ne lehessen érezni. Így nem jelenthet gondot egy előre nem tervezett együttlét sem, hiszen a fogamzásgátlásról már gondoskodtunk.

Minden, amit a hüvelygyűrűről feltétlenül tudnod kell

Ha gond lenne a hüvelygyűrűtől

A legtöbb panasz a hüvelygyűrűvel kapcsolatban az, hogy sok esetben érződik jelenléte a hüvelyben. Ilyenkor kicsit feljebb kell helyezni, hogy megtalálja a számunkra is kényelmes helyét. Ha valamilyen okból kivennénk a hüvelygyűrűt, figyeljünk rá, hogy 3 órán át ne legyen kívül, hiszen akkor elvesztheti hatását. Újra felhelyezés előtt minden esetben mossuk le hideg vízzel, s csak úgy helyezzük vissza. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top