Szex

Mi az, ami belefér? Szex a terhesség alatt

9 hónap nagyon hosszú idő, hogy két egymást szerető ember kibírja szex nélkül. És miért is kellene? A szex megengedett a terhesség alatt?

Ez is egy olyan téma, amiről egymásnak teljesen ellentmondó városi legendák keringenek. Van, aki szerint teljességgel kizárt a szex terhesség alatt, hiszen a baba megsérülhet, az orgazmus közbeni méhösszehúzódások pedig vetélést okozhatnak, míg mások szerint: ami jó a mamának, az jó a babának is, és nagyjából a szülőszobáig kényeztetik egymást.

Kérdezz a terhesség alatti szexről

A sok bizonytalanság az információ hiányából fakad. Ha úgy érzed, többet szeretnél tudni, bátran tedd fel kérdéseidet a terhes szexről nőgyógyászodnak. Ne aggódj, nem te vagy az első, aki megtalálja ezzel a témával. A terhesség amúgy egy teljesen normális élettanti helyzet, így ha nincs semmiféle komplikáció, nyugodtan mehet a szex a terhesség alatt is.

Szex a terhesség elején

Az első három hónap az aggódásról, az alvásról és a gyakori hányingerről szól. Ebben az időszakban sokan még a szűkebb család előtt sem fedik fel, hogy terhesek, várnak a 13. hétig, mikor már látszik a picike pocak is. A hormonok támadása, a fáradékonyság, a hangulatingadozás miatt sok nő egyáltalán nem kívánja terhesen a szexet, de ami még ennél is gyakoribb, hogy a pasik félnek a terhes szextől, hogy kárt tesznek pici magzatukban, akinek konkrét fizikai jelenlétét még egyikük sem észlelte.

Mi az, ami belefér?Szex a terhesség alatt

“Őrülten szexi vagy terhesen”

Szerencsére sok leendő apuka ki is mondja a fenti mondatot, amit mindannyian gondolnak párjukról. Nagyjából a teherbeesés pillanatától ugyanis jelentős mértékben megnő a kismamák mellmérete, és ez nem csak párjukra, de az egész környezetükre hatással van. Sokan így “buknak le” munkahelyükön. Ha a 13. hétig nem szeretnéd kollégáiddal megosztani az örömhírt, próbálj olyan ruhát választani, amiben nem lesz szembetűnő a két számmal nagyobb melled.

Szex a terhesség második felében

A második timeszterben, a rosszullétek elmúlásával, sok kismamának a szexuális életkedve visszatér, és még a pocakja sem jelent akadályt. A terhesség előrehaladtával azonban nem lehet nem figyelembe venni a megnövekedett pocakot, de ez jó lehetőség arra, hogy új pozíciókat próbáljatok ki, vagy orálisan fedezzétek fel egymás testét. Az utolsó hetekben sok kismama nem kívánja a szexet terhesen, nem érzik magukat már szexinek.

Legyen a szex biztonságos a terhesség alatt

  • A legjobb, ha használtok óvszert terhesen szex közben, mivel a nemi úton terjedő betegségek befolyásolhatják a születendő baba egészségét.
  • Az orgazmus okozta méhösszehúzódások, normál lefolyású terhesség esetén, nem okoznak problémát. Más jellegűek, mint szüléskor.
  • Az anális szexet viszont kerüljétek, a magas fertőzésveszély miatt.
  • Párod péniszével biztosan nem tud sérülést okozni a babának, hiszen őt védi a magzatvíz és a méhszájat elzáró nyákdugó is.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top