Szex

Meddőséget okozhat a mobil a férfiaknál

Egy közelmúltban megjelent felmérés szerint ártalmas lehet a férfiak nemzőképességére a zsebben hordott mobiltelefon.

Sőt nemcsak a zsebben hordott mobilok árthatnak, de már az is, ha valaki napi egy óránál többet beszél készülékén. Izraeli kutatók megállapították, a sokat telefonáló férfiak termékenységét nagyban befolyásolja a mobiltelefon gyakori használata.

Az összefüggést a haifai Carmel egészségügyi központ és a haifai Műszaki Egyetem kutatói vizsgálták, eredményeiket a Reproductive BioMedicine online szaklapban tették közzé. A nyugati országokban élő férfiak spermájának minősége ugyanis folyamatosan romlik, jelenleg a becslések szerint a párok meddőségének hátterében 40 százalékban a rossz spermaminőség áll.

Az Ariel Zilberlicht vezette kutatócsoport eredménye szerint azoknál a férfiaknál, akik az ágyéktól 50 centiméteren belül hordják telefonjukat, olyan szintre csökkenhet a spermiumszám, ami már meddőséghez vezethet.

Árthat a férfiak nemzőképességének a zsebben hordott mobil

A telefonjukat egész nap a nadrágzsebükben hordó férfiak 47 százalékánál a spermiumok koncentrációja olyan alacsony volt, amilyen a férfi lakosságnak csak a 11 százalékánál fordul elő. Azok esetében pedig, akik naponta több mint egy órát beszéltek a készüléken, kétszeresére nőtt az alacsony spermiumszám kockázata.

“Az eredmények fényében azt javasoljuk a férfiaknak, csökkentsék a hívások időtartamát, ne aludjanak a mobiltelefon közelében, kerüljék a beszélgetést az éppen töltődő készüléken, a töltés idejére kapcsolják inkább ki. Amikor csak lehet, használják a fejhallgatót” – mondta a kutatás vezetője egy tévéadásban.

Fotó: The Times of Israel

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top