Szex

Botrány: Meztelenül fotózták a Harvard és a Yale diákjait

1940 és 1970 között az elitegyetemeken egy meglehetősen furcsa szokás volt életben: meztelen fotókat készítettek a belépő egyetemistákról. Ezek alapján létezik egy pucér akta az olyan hírességekről is, mint George Bush, Meryl Streep vagy Hillary Clinton.

Harvard és a Yale is azok közé az egyetemek közé tartozott, ahol az újdonsült diákoknak – nőknek és férfiaknak egyaránt – meztelenül kellett pózolniuk. Fotók ezrei készültek a néhány évtized alatt. 

Meztelenül fotózták a Harvard és a Yale diákjait

A szokatlan “belépőről” még a New York Times hasábjain az egykori Yale-diák, Ron Rosenbaum rántotta le a leplet 1995-ben. Írásában részletes leírta, hogy amikor megkezdte a tanulmányait, kötelezték arra, hogy anyaszült meztelenre vetkőzzön, és engedje, hogy felvételeket készítsenek róla. Egy fal mellé állították, ragasztóval fémtűket helyeztek a gerincére, bekapcsolták a reflektort és befotózták.

Meztelenül fotózták a Harvard és a Yale diákjait

A férfi később megtudta, a meglehetősen szokatlan procedúra nemcsak a Yale-en létezett, lányiskolákban is a “beavatás” része volt. Mint később kiderült, a fotók tudományos célból készültek, William Herbert Sheldon pszichológiai vizsgálataihoz kellettek, melynek célja, hogy összefüggéseket találjon a testalkat és az intelligencia között. Ehhez hasonló vizsgálatokat a nácik is készítettek, ők a rassz és a státusz közötti kapcsolatot kutatták.

Meztelenül fotózták a Harvard és a Yale diákjait
Ezt a felvételt egy bolhapiacon találták
A vizsgálathoz nem kérték a diákok beleegyezését, ráadásul ma már azt sem lehet pontosan tudni, hogy hova kerültek ezek a képek. Egy részüket elégették, egy adag a Smithsonian Intézet Nemzeti Antropológiai Archívumába került, amihez a New York Times riportere, Ron Rosenbaum 1995-ben hozzáférést kapott. Azt sem lehet tudni, hány felvételt őriznek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top