Szex

Mindent a női orgazmusról

A pulzus felgyorsul. Az izmok megfeszülnek. Gyorsabb a légzés, gyorsul a keringés. Az orgazmus a legerősebb örömérzet, naponta 100 millió ember éli át. A férfi orgazmusának szerepe nem kérdéses, a szaporodás nélkülözhetetlen része. De vajon mi a szerepe a női orgazmusnak?

A XIX. században még úgy tartották, hogy a nőknél nem létezik szexuális örömérzet. Az első vibrátorok, amelyek a New York-i szexmúzeumban találhatók, nem az örömszerzést szolgálták, hanem orvosi eszközök voltak. “Abban az időben a nők hetente felkeresték orvosukat és gyógykezelést kaptak hisztéria ellen” – meséli a múzeum kurátora, Sarah Forbes.
A szexuális forradalommal azonban megváltozott a felfogás, bár a klitorisz tudományos leírására 1998-ig várni kellett.

Napjainkban a kutatók már laboratóriumi körülmények között is vizsgálják a női orgazmust, hogy megfejtsék a női nemi élvezet titkát. Az orgazmus zsigeri érzés, olyan, mint az éhség, a szomjúság, a fájdalom. A genitáliák tanulmányozása után most végre kiderült, mi történik orgazmus közben az agyban. Egy kísérletben egy önkéntes hölgy vállalta, hogy önkielégítést végezzen egy MRI berendezésben. A műszerben végzett kísérlet most először mutatta meg, hogy az örömérzet során 30 különböző agyi terület – szinte valamennyi – életre kel, egymás után aktívvá válik. Nincs még egy tevékenység, amely ennyi területet kapcsolna be egyszerre agyunkban, mint az orgazmus.

Mindent a női orgazmusról

G pont, vagy G terület?

A szexuális tanulmányok során kiderült, hogy óriási a különbség a nők között abban, hogy mennyire könnyen jutnak el az örömérzetig. Kutatások szerint a nők 25 százaléka jut el az orgazmusig a behatolás során.

Az biztos, hogy a női szervezetben sokkal több dolog történik orgazmus idején, mint eddig hittük.

A Spektrum csatorna Tudásvágy című műsora egy laboratóriumi közösülést is bemutat, amelynek során ultrahang segítségével figyelik meg, mi történik a nő szervezetében. Dr. Beverly Whipple szerint a G pont a vaginális orgazmus forrása, ám egy új megközelítés szerint a G pont nem egyetlen pontot jelent. A vizsgálatok során kiderült, hogy a női nemi szervek, mint egy zenekar, olyan összhangban működnek egymással. Ezért is lehet, hogy míg egy átlagos férfi orgazmusa 6 másodpercig, a női 20 másodpercig tart általában.

Egy német kutató vizsgálata során azt igyekezett bebizonyítani, hogy a női orgazmus jelentősen fokozza a teherbeesés valószínűségét, hiszen biztosítja a spermiumok célba érését.

De lehet, hogy az orgazmus nem más, mint egy evolúciós jutalmazó mechanizmus?
Egyes vizsgálatok azt igyekeznek alátámasztani, hogy ha a nő szerelmes, állandó partnerétől egyre jobb orgazmusban van része, így erősödik a pár közötti kötelék.
Egy biztos, az orgazmus – amelynek kialakulásában legfontosabb szerepet agyunk játssza – nagyon jót tesz.

Az, hogy erre hogyan jöttek rá a kutatók, kiderül a Tudásvágyból január 27-én, a Spektrumon.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top