Szex

A szexuális problémáinkkal üzen a lelkünk

A test a tudatalatti lelki folyamatok színpada, a betegség pedig a lelkünk segélykiáltása. De vajon mit üzennek nekünk szexuális problémáink: az orgazmus elmaradása, a kedvetlenség, a fertőzések?

Orgazmusproblémák

A nemi csúccsal kapcsolatos zavarok gyökere a tudat problémája. Kiválthatják gátlások, amik akadályozzák az elengedést, de okozhatja a félelem (halálfélelem) is, orgazmus során ugyanis kicsit “meghalunk”, teljességgel átadjuk magunkat a sodrásnak, eltűnik az ego, az “én”. Aki ennek nem tudja átadni magát, képtelen a végső kontroll átadására, nem fogja elérni az orgazmust.

Így gyógyuljunk! – A szerelem művészetének (tantra, Káma-szútra) tanulmányozása feloldhatja az akadályokat, de az olyan elengedési gyakorlatok, mint a vízben való lebegés, az eksztatikus táncok is támogatják az oldódást. Gyógyító hatással vannak a különféle a spirituális gyakorlatok is (pl. transzlégzés), amik segítenek, hogy átadhatjuk magunkat az élet folyásának, hogy elengedjük a kontrollt, és bízva átérezzük, milyen az, amikor képesek vagyunk kimondani: “legyen meg a te akaratod!”

Hüvelygyulladás

Amikor az intim terület begyullad (gombás fertőzés, parazita, ösztrogénhiány), a szerelem kapuján átjutni nem lehet – ami egyben lehetőséget nyújt számunkra, hogy “kivonjuk magunkat a nemi életből”.

Így gyógyuljunk! – Felnőttként álljunk ki magunkért, konfliktusainkat vállaljuk be, azokat ne égető fertőzésekben hagyjuk kibontakozni. Tudatosítsuk magunkban a nőiesség hiányát, és ha nagyon távol akarjuk tartani partnerünket, ahhoz más módszert válasszunk.

A szexuális problémáinkkal üzen a lelkünk

Szexuális vágy hiánya

Amikor eltűnik a vágy, szintén a tudat problémájával állunk szembe. Az okok listája végtelen,  okozhatja stressz, munkahelyi túlterheltség, pénzhiány, a gyerekek, vagy más olyan dolgok, amik fontosabbak a számunkra – és mivel ezek fontosabbak, itt “pazaroljuk” el az energiáinkat. Vannak, akik nem találják meg magukat nemi szerepükben, netán valamely szexuális trauma áldozatai, de a vágy hiányát okozhatja, hogy a hosszú párkapcsolatban elveszítettük a szexuális feszültséget és kreativitást; de lehet, hogy vallási bűntudatunk miatt marad el a testi vágyakozás. A terhességtől, nemi betegségektől való félelem is az izgalom útjában állhatnak, ahogy a gyógyszerek mellékhatásai, a menstruációs ciklus is hatással vannak izgalmi szintünkre.

Így gyógyuljunk! – Tegyük az életet élvezhetőbbé és érzékibbé! Ne csak a teljesítményt értékeljük, hanem a létezésünket is. Tiszteljük az erotikát, és teremtsünk magunk köré biztonságot, tisztaságot, a libidó visszaszerzése érdekében pedig legyünk kreatívak. Engedjük meg, hogy a szerelem (tantra) központi helyet foglaljon el az életünkben.

Frigiditás

Egyszerűen “hidegre tesszük”, “befagyasztjuk” az örömök fő forrását. Élvezeti szinten “kiszáradunk”, félünk a nemiségtől, a kontrollvesztéstől, a szenvedélytől, saját nőiességünktől, az elszabadult vadságtól, az odaadástól, az eksztázistól, a teljesítéstől. Aggódunk, hogy nem vagyunk jó szeretők, de frigiddé válhatunk azért, hogy így maradjunk hűségesek apánkhoz. Könnyen lehet, hogy ocsmányságnak tartjuk a szexet; vagy túl sokáig játszottunk egy szerepet, amibe aztán belefáradtunk.

Így gyógyuljunk! – Meg kell tanulnunk megérteni és elfogadni nőiességünket! Gondoskodnunk kell egy biztonságos, védett közegről, ahol nyugodtan el tudjuk engedni magunkat. Tudatosítanunk kell, hogy mi az, ami nem okoz örömöt, ehhez pedig fel kell fedezni vágyainkat. Be kell vállalni a buja gondolatokat, elismerni az eksztázishoz való jogot; a világ tudtára kell adni, hogy a nőnek nem kell mindig rendelkezésre állnia. Rendet kell tenni a férfi és a női pólusainkon, ebben segíthetnek az elengedést támogató meditációs gyakorlatok, a vízben való lebegés (a víz a női energiák hordozója). Fel kell fedezni a szexualitásunkba a “nemet” azért, hogy a megfelelő helyzetben “igent” tudjunk mondani teljes szívvel-lélekkel. Végül foglalkoznunk kell a halállal is, amely az odaadás utolsó formája, az “én” feladása egyben.

Krónikus kiégettség

Ma már népbetegségnek számít a kiégés, ami nemcsak a szexualitásunkra, de az egész életünkre kihatással van. Olyan krónikus fáradtságérzetről van szó, ami alvással sem csökkenthető, az akkumulátor lemerül, a tartalékok kiürülnek.

Így gyógyuljunk! – Meg kell találnunk a belső nyugalmat, visszavonulót kell fújni az élet mindennapi harcaiból. Meg kell keresnünk azokat a dolgokat, amik valódi lelkesedést váltanak ki, amit odaadással, égő szívvel tudunk végezni.

A szexuális problémáinkkal üzen a lelkünk

Cukorbetegség

Cukorbetegként félünk a szerelemtől, szerelem dolgában nem állunk a helyzet magaslatán, képtelenek vagyunk a befogadásra. Bár kívánjuk az édeset (a szerelmet), titkon vágyunk rá, hogy élvezhessük az életet, mégsem tudjuk átadni magunkat az érzésnek, megakadályozzuk, hogy sejtjeink mélyére hatoljon az édes érzés.

Így gyógyuljunk! – Ismerjük fel, valljuk be magunknak, hogy szerelem dolgában a félelem az irányítónk, hogy képtelenek vagyunk átadni magunkat a szerelem érzésének. Engedjük közel magunkhoz az élvezetet, de a kellemetlen dolgoktól egyértelműen tartsuk magunkat távol, mondjunk nemet. Meg kell tanulnunk lelkesedéssel élvezni az életet és megnyílni a szerelem számára.

Fájdalmas közösülés

Amikor szexuális együttlét alkalmával fájdalom jelentkezik a hüvelyben, az a durva, ügyetlen vagy önző partner elleni lázadás jele. A fájdalom alibi lehet arra, hogy elkerüljük az együttlétet.

Így gyógyítsuk magunkat! – Szembesülnünk kell az odaadástól, intimitástól való félelmünkkel. Meg kell tanulnunk kinyílni a férfiasság felé, és gondoskodni a szerelmi együttlétek változatosságáról. Tudnunk kell nemet mondani!

forrás: Ruediger Dahlke: A betegség, mint szimbólum

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top