Szex

10 akadály, amit egy férfinak le kell küzdenie lánykérés előtt

Bármilyen furcsa is, a legtöbb férfi rendesen ráparázik a lánykérésre. Tudom, hiszen én is az vagyok. Ezen félelmek többsége persze csak alibizés, de akad egy-két valóban aggasztó dolog is a lánykéréssel kapcsolatban.

Tényleg ő lesz az utolsó nő az életemben?

Ez a kérdés egy harminc feletti pasi szájából elég nevetségesen hangzik, de azt nem árt tudni, hogy egy ponton minden férfi eszébe jut lánykérés és házasság előtt. A szabadság fontos dolog – igen, sokak számára a szexuális szabadság is –, és egy eljegyzési gyűrűre sokan hajlamosak úgy tekinteni, mint annak zálogára, hogy a jövőben már csak ezzel az egy nővel élhetnek szexuális életet. Akit ez a tudat lesokkol, az még nem elég érett a házassághoz.

10 akadály, amit egy férfinak le kell küzdenie lánykérés előtt

Mi van, ha nemet mond?

Ez ám az igazi alibizés. Ha valaki nem bízik abban, hogy a másik szereti őt annyira, hogy igent mondjon, akkor miért akarja megkérni a kezét egyáltalán? Ha egy pasi erre a félelmére hivatkozik a “Miért nem jegyzed már el a csajodat?” kérdés hallatán, biztos lehetsz benne, hogy igazából a saját érzéseiben nem biztos, csak így próbálja meg palástolni.

Hollywood

Manapság a férfiak is több romantikus komédiát láttak már a kelleténél, aminek az egyik fontos eleme, hogy az álomnőt mindig überromantikus körülmények között (Hawaii, pálmafák, naplemente, tánc…), lehetőleg a család vagy egy nagyobb baráti társaság szeme láttára jegyzi el a főhős, csakhogy az életben ki tudna ezzel versenyezni? Ráadásul ott vannak azok a hiperromcsi YouTube-videók is azokról a hiperromcsi fickókról, akik fél évig szervezték, hogy például egy koncerten a kedvenc sztárjuk mondja ki a lánykérő szavakat, és a fél internet ettől a szép gesztustól bőgött. De ki akarja ezt utánuk csinálni a valóságban is? Vagy ki meri?

Megadni a módját

Ha túljutunk azon, hogy nem versenyezhetünk Hollywooddal, még mindig piszkálhat bennünket a tudat, hogy azért a lánykérésünk legyen különleges és emlékezetes. Hallottam például egy olyan sztorit, amikor a férfi szobafestés közben, ebédszünetben, félig teli szájjal, és persze gyűrű nélkül kérte meg a barátnője kezét, aki erre csak annyit reagált, hogy inkább térjenek vissza erre később, normálisabb körülmények között. Ez is egy olyan dolog, aminek meg kell adni a módját, márpedig amint valami kicsit formálissá válik, rögtön jön vele a stressz is.

Kell a gyűrű?

Lehet feleségül kérni valakit gyűrű nélkül is? Honnan tudjam, hogy milyen a gyűrűmérete, ha amúgy sosem hord gyűrűt? Az is belefér a romantika kereteibe, ha együtt megyünk be a boltba kiválasztani? Ezek olyan dolgok, amiket a férfiak jó része nem tud, márpedig amit nem tudunk, az elbizonytalanít bennünket. Szerencsére a válaszokra ott az internet vagy a tapasztaltabb barátok, így ez inkább csak rosszféle alibizés.

10 akadály, amit egy férfinak le kell küzdenie lánykérés előtt

Kéne az a gyűrű, de mennyiért?

Egy barátom mesélte a történetet, hogy amikor járta az ékszerüzleteket a megfelelő eljegyzési gyűrű után kutatva, volt egy-két hely, ahol kapásból kioktatták, amikor megjegyezte, hogy csak a harmincezer forint alatti köves gyűrűket mutassák neki. “Ennyit ér önnek élete szerelme?” – hangzott a kioktató kérdés. Ilyenkor a tanulság persze nem az, hogy az ésszerű határokon belül költekező férfi nem becsüli meg a szerelmét, inkább az, hogy máshol kell megvenni azt a gyűrűt. A szerelmünk ereje és az eljegyzési gyűrű ára között nincs egyenlőségjel.

Az időzítés

Újabb stresszforrás a jó időzítés. Hiába foglalunk le egy menő éttermet, vagy megyünk nyaralni egy klassz országba, ha éppen egy pocsék nap végére esik a lánykérés, talán nem árt, ha halogatjuk egy kicsit. Persze a választ ez valószínűleg nem befolyásolja, de a későbbi emlékeinket annál inkább.

Mert mindenki ezt várja el tőlük

Egy többéves kapcsolat közben sokakkal előfordul, hogy az eltelt évek függvényében egyre több rokon és barát kezdi kérdezgetni, mikor lesz a nagy esemény. Minél tovább húzódik, annál több ilyen kérdéssel szembesülhetünk, amit a nők egy része is nehezen visel, a férfiak többsége pedig egyenesen kikészül tőle. Sokan erre hajlamosak dacból egy “csak azért se” mondattal reagálni, mert így tudják feldolgozni a feléjük érkező társadalmi nyomást.

10 akadály, amit egy férfinak le kell küzdenie lánykérés előtt

A papír nem változtat semmin

Ha együtt lakunk, közösek a bútoraink, közös az autónk, akkor mi változik attól, ha összeházasodunk? A kérdés jogos, és ha erről mindkét fél így gondolkodik, nem is érdemes erőltetni a dolgot. Vannak azonban néhányan, akik úgy tartják, hogy egy ilyen ünnepélyes ceremónia mégis hivatalosabbá, esetleg komolyabbá teszi a kapcsolatukat. Ha a maguk szemében nem is, a külvilágéban mindenképp. Ha két ember közül az egyiknek fontos a papír, és a másik tényleg szereti őt, nem érdemes ellenállni.

Az eljegyzés mint fegyver

Az eljegyzés valahol félutat jelent a kapcsolat és a házasság között, amire úgy tekintünk, hogy bár mutatjuk a külvilág felé az egymás iránti feltétlen szeretetünket, azért még nem vagyunk házasok. Ha egy pasi érzi a rá nehezedő nyomást a barátnője részéről (örök dilemma: a nők biztonságra vágynak, a pasik pedig szabadságra), hajlamos lehet az eljegyzést időhúzásra használni. Ha az eljegyzést másfél-két éven belül nem követi házasság, akkor szinte biztos, hogy a gyűrű csakis időhúzásra szolgált.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top