Psziché

“Úgy teszek mintha aludnék!” – Te mióta élsz szex nélkül?

Tele az életünk stresszel, hullafáradtak vagyunk, és még ahhoz sincs kedvünk, hogy szeretkezzünk. Ugye ismerős a helyzet? A tartósan együtt élő párok jelentős részét érinti a szexuális ellustulás, azaz a panda-szindróma. Mit tehetünk ellene?

“A legfontosabb kérdés: a kedvesünket nem kívánjuk, vagy a szexet?”

A pandák nem túl szapora állatok, párzási időszakban úgy kell őket noszogatni, hogy valamennyire aktívak legyenek. Kína már nem is ad ki pandát, csupán kölcsönbe, rendkívül komoly feltételek mellett, hiszen szexuális érdektelensége miatt eme gyönyörű mackó triplán veszélyeztetett fajnak számít. A legfrissebb párkapcsolati felmérések szerint mi, emberek is kezdünk a pandákra hasonlítani: vannak az életünkben időszakok, amikor a vágy egyszerűen elkerül bennünket, ahhoz is lusták vagyunk, hogy szeretkezzünk. De vajon ez egészséges? Esetleg kóros? Ennek a sok-sok párt érintő jelenségnek, a panda-szindrómának jártunk utána.

“Úgy teszek, mintha aludnék”

Farkas Hanna (36) a fővárosban él a férjével és három gyermekükkel: egy kisiskolása, egy
óvodása és egy kisbabája is van. Párjával több mint tíz éve együtt vannak, és azt meséli, az
elmúlt évek során néhány “pandás” időszakot átéltek már, most is éppen egynek a kellős közepén járnak. “Szerintem nem kínos kimondani, az ember életében vannak időszakok, amikor nem kívánja a másikat, és mindennek érzi magát, de szexistennőnek a legkevésbé – véli Hanna. Mi akkor kerültünk először néhány hónapra szexmentes helyzetbe, amikor megszületett az első gyerekünk. Az életemben átvette a főszerepet a kicsi, minden erőmmel az anyává válásra koncentráltam. Előfordult, hogy délután négykor még pizsamában szaladgáltam a lakásban, hiszen egy baba körül rengeteg a tennivaló, nem jutott időm arra, hogy estére testben is, lélekben is bombázót faragjak magamból.

Mióta élsz szex nélkül?

 

“Túl önző vagyok, hogy szexeljek, ha nincs kedvem”

 

“A férjemnek kezdetben rosszulesett, hogy csak odabújok hozzá, és elalszom, nem is túl finoman hárítva a közeledését, de aztán ő is kénytelen-kelletlen hozzászokott az új felálláshoz. Nincs mit tenni, túl önző vagyok ahhoz, hogy szexeljek, amikor nincs kedvem. A helyzet valamelyest rendeződött, ahogy nőtt a kisfiunk, de mivel három gyereket terveztünk, pontosan tudtuk, a szexuális életünk még sokáig nem lesz az igazi.

Ma is így van ez, reggeltől estig rohanok. Míg a férjem dolgozik, hozom-viszem a gyerekeket, leckeírás, közös játék, vacsorafőzés, fürdetés és altatás, romeltakarítás számomra a program. Mire végzek, szörnyen elfáradok, a szex az utolsó gondolatom. Persze, sokat segítene, ha a férjem levenne ezt-azt a vállamról, mert akkor jóval hamarabb végeznék a tennivalókkal, és talán maradna még némi affinitásom, hogy az ágyban is alakítsak.

Ám ő úgy véli, ha egész nap a családjáért húzza az igát, jár neki annyi, hogy este néhány órát nyugodtan számítógépezhessen. Tudom, neki is megvan a maga igazsága, de a szexuális életünk ettől nem lesz jobb. Mostanában sokat veszekszünk anyagi és családi dolgokon, a gyereknevelésen is, és ha megbánt, én bizony azzal büntetem, hogy nem adom neki oda magam. Azzal a szájjal, amivel csúnyát mondott rám, engem ne csókoljon meg.

A baj az, hogy a meghitt, tévé előtti összebújások is kezdenek elmaradozni, mert a legkisebb lányunk nagyon rossz alvó, csak éjjel tizenegykor tudjuk letenni. Olyankor pedig már érzékenyek és idegesek vagyunk mindketten, esély sincs egy jó beszélgetésre, inkább csak veszekedésre. Durcásan magamra húzom a paplant, elfordulok, és alvást színlelek. Ha próbálkozik, úgy teszek, mintha nem venném észre, és másnap minden újrakezdődik. Úgy érzem, talán megoldást hozhatna, ha végre kipihenten, gyerekek nélkül ülnénk le megbeszélni a dolgainkat, de erre ebben a taposómalomban nem sok esélyt látok.”

 

“Ha van igazán odaadó férfi , akkor a fáradt nő nem vagy csak ritkán létezik.”

“Nem hagytam kihunyni a szenvedélyt”

Erőssné Kovács Krisztina (32) lánya, Laura (3) születése után kezdte tapasztalni magán a pandás ellustulást. “A lelkem és a szervezetem is le volt terhelve az új kihívás miatt, de azt gondolom, nemcsak az anyukák, hanem a nagyon elfoglalt, dolgozó nők is érezhetnek hasonlót.

Vannak napok, hetek vagy akár hónapok, amikor a párunkkal való szeretkezés helyett inkább jó meleg zokniban fekve, filmet nézve kérünk altató hátsimogatást az ágyban, és ezzel remekül meg is vagyunk – nevet Kriszta. – Amikor nálam tartósan beállt ez a fáradt-fásult lelkiállapot, amiben nyoma sincs a szenvedélynek, rögtön úgy éreztem, tennem kell valamit, mert nem akarom elveszíteni a páromat.

Fogtam magam, bejelentkeztem kozmetikushoz, fodrászhoz, eldobtam a mackónadrágomat, és mivel a várandósság alatt szerencsére nem híztam el, választottam magamnak a szekrényemből egy merészebb ruhát. Abban vártam haza Lacit, akinek nagyon jólesett, hogy készültem az érkezésére, és ez megalapozta az esténk hangulatát, hogy közelebb kerülhessünk egymáshoz.

Egy különleges csoki segített Krisztának
Egy különleges csoki segített Krisztának

Ha igazán odaadó a férfi…

Csak erőt kellett vennem magamon, előrángatnom a dögös énemet, és máris nagyobb kedvem támadt a hódításhoz. Emellett visszatértem kamaszkorom nagy szerelméhez, a tánchoz is, ami szintén felpezsdíti a véremet. Szerencsére a férjem nagyon jó partner mindenben, és értékeli a törekvéseimet. Amikor fáradtabb időszakomban vagyok, még figyelmesebb velem. Hagyja, hogy hozzábújjak, és akár órákon át simogat, amitől aztán én is megfelelő hangulatba jövök, és máris magasabb szintre léphetünk. Így jöttem rá arra, hogyha van igazán odaadó férfi, akkor a fáradt nő nem vagy csak nagyon ritkán létezik.

A pandaság megszüntetésében sokat segített nekem az is, hogy egyik este a Juliette Binoche-féle Csokoládé című filmből ihletet kaptam, és rátaláltam a neten egy különleges, hidegen sajtolt kakaóból készült csokira. Ez tele van antioxidánssal, és úgy korbácsolja fel a vágyat, hogy közben kizárólag egészséges anyagok kerülnek a szervezetbe. Ebbe a csokiba úgy beleszerettem, hogy ma már a megélhetésemet jelenti. Csak napi pár órát kell dolgoznom Laura mellett, így egész kipihenten várhatom haza Lacit. Sosem hittem volna, hogy a hitvesi ágyunk problémáin át fedezem fel azt, hol a helyem az életben. Szóval, nagy szerencsénkre a panda-szindrómánk már csak emlék, és folyamatosan lelkesen teszünk azért, hogy ne térjen vissza hozzánk.”

Így szexelünk vagy nem szexelünk mi, magyarok

A Nagy Magyar Szexteszt alapján készült szexuálpszichológus szakértőnk, Gyimesi Andrea Így szexel Magyarország című kötete. Ebből kiderül, hogy az évek óta harmonikus kapcsolatban élő hazai párok 30%-a kevesebb mint hetente egyszer szeretkezik, míg 15%-uk mindennapjainak már nem része a rendszeres ölelés, csók, simogatás sem. A szerelem első 1–3 évében a párok 75%-a bújik össze hetente 2-3 alkalommal, de ez az egészséges szexmennyiség az idő múlásával drámaian csökken.

Ha éppen a férfi lusta hozzá

A panda-szindróma nőknél és férfiaknál egyaránt gyakori jelenség, bár utóbbiak jóval nehezebben beszélnek róla, mert kudarcként élik meg, ha a nemi vágyuk tartósan csökken, és a feleségük helyett szívesebben bámulják a monitort. Ráadásul a legtöbb nő ilyenkor azonnal szeretőre gyanakszik, ami persze tovább mérgezi a viszonyt, és még távolabb sodorja a párt egy egészséges együttlét lehetőségétől.

Ez a helyzet alakult ki Tamás (34) és egykori felesége között is. “A munka mellett másoddiplomáztam, így hetente több napot töltöttem más városban. Ott is kellett aludnom, különben nem tudtam volna látogatni az előadásokat – meséli. – Amikor pedig otthon voltam, esténként általában a könyveket bújtam, mert folyamatosan készültem a kőkemény vizsgákra. A nejem este tízkor, én hajnal kettőkor mentem ágyba, és ez az életmód nem könnyítette meg, hogy szex legyen köztünk. Akadtak napok, amikor együtt tértünk nyugovóra, de akkor már olyan fáradt voltam, hogy csak aludni és sorozatokat nézni volt kedvem.”

 

“Egy férfi elszerette a feleségemet”

 

“Párszor hozzáfogtunk a szexhez, de sajnos megesett, hogy nem úgy reagált a testem, ahogy szerettem volna. Sok esténk végződött emiatt a nejem részéről végzetes sértődéssel, részemről megbántottsággal. Hiszen azt ígérte, támogat, hogy később az új tudásom által jobb legyen a családunknak. A gyakorlatban ez nem működött.

Úgy érezte magát mellettem, ahogy mondta, mint egy kamrapolcon felejtett ízletes befőtt. Végül sajnos más ette meg helyettem! Mire elvégeztem az egyetemet, egy férfi elszerette a feleségemet. Még csak hibáztatni sem tudom, mert belátom, míg a célom hajtott, elhanyagoltam őt. Sajnálom, hogy semmit nem tettem akkor a panda-szindróma ellen, pusztán elfogadtam, mint az akkori életvitelem természetes velejáróját.”

Mióta élsz szex nélkül?

 

Amikor a pandázás alanyi jogon jár!

Gyimesi Andrea szexuálpszichológus szerint amikor egy pár krízist él át, például olyan jelentős változást, mint a munkahelyváltás, a kisbaba érkezése vagy akár egy feszültebb, stresszel teli időszak a karrierben, az átmeneti szexszünet természetes jelenség. “Ilyen esetekben a pandázás alanyi jogon jár – fogalmaz Gyimesi Andrea. – Bajra csak akkor gyanakodjunk, ha az intim közelséget nem egy-két hétre, hanem hónapokra űzzük ki a hálószobánkból. A fáradtság, az, hogy olykor megtép bennünket az élet, és semmi másra nem vágyunk, csak hogy a takaró alatt, egy jó film társaságában leljünk biztonságra, nem keverendő össze azzal, ha valaki nem kívánja a párját.

Tehát a legfontosabb kérdés: a kedvesünket nem kívánjuk, vagy a szexet? Ha a válasz őszintén az utóbbi, akkor érdemes kísérleteznünk. Tegyünk egy próbát: ha elkezdjük, közben esetleg belejövünk. A lényeg, hogy felébredjen bennünk a vágy, ami akár az elalvás előtti, kitartó hátsimogatás hatására is beköszönthet. Hiszen ahhoz, hogy vágyjunk a szexre, el kell jutnunk az ellazultság egy bizonyos szintjére. A hosszú, gyengéd simogatás, masszázs pedig segíthet abban, hogy az érzékek az erotikus érintésekre is nyitottá váljanak. Mindehhez persze közös elhatározás és türelem kell.”

 

Visszatalálni egymáshoz

Ha egy kapcsolatban hónapokig fennáll a panda-szindróma, az már egy komoly válság tünete, amely még vagy nem tudatosult a felekben, vagy képtelenek egymással őszintén beszélni a problémáikról. Ilyenkor már közös elhatározásból fakadó párterápia szükséges ahhoz, hogy a gondok mélyére lássunk, és a felek visszataláljanak egymáshoz.

Szakértőnk tapasztalatai szerint leggyakrabban a testképzavar, az önmagunkkal vagy a másikkal való elégedetlenség, a közösen megélt, rendezetlen sérelmek és az érzelmek kihűlése az, ami tartós panda-szindrómát eredményezhet. Egymást szerető pároknak azonban a nagy lustaság kellős közepén is érdemes kísérletezniük különböző afrodiziákumokkal. Sokat segíthet a csokoládé és az ananász, fűszerek közül pedig a fahéj, a bazsalikom és a csili, de egy jó pohár vörösbor vagy egy citromfűolajjal történő, gyengéd masszázs is. Ám ami talán a legfontosabb, hogy felismerjük a problémát, tudjunk egymással őszintén beszélni róla, és tegyünk közösen azért, hogy ne végezzük úgy, mint a pandák.

 

Mióta élsz szex nélkül?Cikkünk a Nők Lapja Psziché korábbi számában jelent meg.
Már kapható az ötödik születésnapját ünneplő magazin legfrissebb száma!
A tartalomból:

  • Bemutatkozik a szerkesztőség
  • Válogatás az elmúlt 5 évből
  • Miért lép félre a férfi?
  • Társkeresés Csernus Imrével
  • Tényleg vannak “verekedős” gének?
  • “A családunkban mindenki egyformán fontos” – Interjú Epres Pannival és Benedek Tiborral
  • Hogyan szeresselek? – Kipróbáltuk a szeretetnyelv-tréninget
  • Ki hallgatja meg a gyereket?

Ha előfizetnél a magazinra, itt megteheted!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top