Szex

Unom a szexet! – Biztos, hogy a házassággal van a baj?

A szexuális unalom a hűtlenkedés indokaként felemlegetett leggyakoribb ürügy, de vajon igaz, hogy az unalom az ágyban csak a hosszabb távú kapcsolatok rákfenéje, s azokba szinte törvényszerűen bekopogtat?

A közvélekedés alapján a szex elunásának képessége férfitulajdonság: ezek szerint nekik nagyobb a szexuális étvágyuk, fogékonyabbak a külső impulzusokra, rosszabbul tűrik a rutint, az egyhangúságot, előszeretettel keverednek házasságon kívüli izgalmakba, de ők maguk már nehezebben bocsátják meg, ha társuk félrekacsint. Persze egy fantáziátlan szerető képében az egyéjszakásokban is szembejöhet velük az unalom, de azt egy „helló”-val elintézik, míg például a házasságban már nehezebben birkóznak meg a rutinszerű forgatókönyvvel. Ennyit a népi bölcsességről.

Unom a szexet!

A macsó férfiról alkotott sztereotip elmélet talán képes megmagyarázni, hogy miért bicsaklik ki néhány férj bokája társához hazafelé menet, de azt már nem, hogy azok az ugyancsak házas nők, akikkel végül ágyba bújnak, hogy is állnak a szexuális unalom kérdésével. Kár lenne kizárólag férfiúi privilégiumnak tartani a szexuális unalmat, az erotika egyhangúsága elleni lázadás ugyanis nem feltétlenül nemekhez kötött – sokkal inkább egy életstílusról van szó.

Ismerd meg magad!

Míg őseink életében a szex szolgálhatta a „sokasodjatok!” bibliai parancsát, az ösztönök kiélését, a vágyak csillapítását vagy az örömszerzést, addig a 20. század második felétől a szex a személyes fejlődés része lett a Keresd önmagad! Fedezd fel vágyaidat! Kutasd a legbelső álmaidat! felszólítások égisze alatt; ezzel pedig párhuzamosan a szex a bulizáshoz vagy az utazgatásokhoz hasonló fapados tevékenységgé alakult át. Ám míg korábban a vasárnaponként pontban délben, közösen elköltött húsleves és rántott hús párosa a család stabilitásáért felelős, megváltoztathatatlan menüsornak számított, addig napjainkban válóperes beszédet lehet építeni az elviselhetetlen egyhangúságra, amiért a feleség nem volt képes hétvégenként olasz, thai vagy éppenséggel indiai fogásokat villantani. A szexre is valahogy így gondolunk: maradinak érezzük magunkat, ha többéves kapcsolatunkban nem próbáltunk ki minden létező szexpózt, segédeszközt és helyszínt, monogám kapcsolatunkat pedig nem társítottuk swinger vagy gruppen műfajokkal.

Tíz év után…

A szárnyalást, a vadságot, a nonstop erotikától duzzadó nő képét finoman magukba építő reklámok tudattalanul manipulálnak, az önmagunkkal való rejtett elégedetlenség pedig természetesen visszaüt: ugyanaz a társ, ugyanaz az illat, ugyanaz a mozdulatsor nemcsak a hormonális folyamatok miatt vált ki csekélyebb izgalmat tíz év után. Az olyan belső monológok: „kéne egy kis izgalom, valami más, bár azt nem tudom, hogy mi…”, ugyancsak keresztbe tesznek a gerjedelemnek. Persze nem arról van szó, hogy ne kellene megismerni a mélyben húzódó vágyakat, mégis elgondolkodtató, hogy amíg gyerekkorunkban még együtt élvezte az egész család a háromhetes balatoni nyaralásokat a papáék üdülőjében, addig ugyanez ma a lemaradottság érzésével sújtja: „Fenébe is! Xmilliószor láttam már ezt a panorámát, egyszer élek, miért ne lehetne egyszer Krétára, Korfura aztán meg Ibizára menni?” S bár az utazásoknak súlyos határt szab a minimálbér, az elégedetlenség belerondít a füredi panorámába is.

A szerelem örök?

Persze a hosszú párkapcsolatokat további más elméletek is halálra ítélik. Olyanok, mint: „Néhány év, és törvényszerűen felüti fejét az elviselhetetlen rutin. Ha nem küzdünk minden erőnkkel ez ellen, elkopik a szerelem!”; „Ahhoz, hogy megőrizzük az intimitást, a képességünket egymás elfogadására és megértésére, a nemi életünknek is egyfolytában izgalmasnak és érdekesnek kell lennie!”; „Az igazi szerelem az, amikor megállás nélkül lángol a vágy, a szex a hétköznapok ellenére is pezsdítő és változatos”. Persze nem kérdés, hogy a valóság többnyire tegező viszonyban sincs a fenti gondolatokkal. Gyakran tapasztalhatjuk, hogy habár egy ideje hasonló forgatókönyv mentén megy a szex, netán a sok stressz miatt elmaradozik, a kapcsolat intimitása és meghittsége mégsem szenved csorbát.

Legyünk őszinték abban is, hogy bár néha igenis jólesik kísérletezgetni, játszani, a kiszámíthatóság ellen hatni, mindez nem jelenti azt, hogy a szerelmeskedés megszokott formáit ne lennénk képesek élvezni. Bár egy szép szexfilm, egy erotikus könyvnek vagy egy erotikus honlapnak nagyon erős a hatása, azért a világháló vágygerjesztő hálójában, illetve ebben a globális faluban alighanem az egyik legnagyobb kihívás a saját birtokaink elfogadása és megszeretése. A képesség, hogy a rengeteg egzotikum mellett azért örüljünk a vasárnapi húslevesnek, a balatoni nyaralónak meg a misszionáriuspóznak is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top