Szex

Kell a szex az életben maradáshoz!

Sok harmincas nő él négyéves kori szexualitásához kapcsolódó blokkokkal a fejében, amelyek aztán szégyenhez és szexuális problémákhoz vezetnek. Pedig jó lenne, ha észrevennénk, hogy a testünk intelligens: ha figyelünk a jelzéseire, segít a párválasztásban is. Dr. Ruczek Évával, a Sexual Grounding terápia hazai képviselőjével beszélgettünk.

A Sexual Grounding weboldalának nyitólapján egy képen egy kisfiú belenéz egy kislány bugyijába. Mellette a magyarázat, hogy ebben a korban még megvan az ártatlanság és kíváncsiság, amitől a szexualitás szégyenmentes és természetes. Felnőttként ezt kevesen mondhatják el magukról – azért, mert velük korábban történhetett valami?

Dr. Ruczek Éva, a Sexual Grounding terápia hazai képviselőjé
Dr. Ruczek Éva, a Sexual Grounding hazai képviselője

Sokan azt hiszik a szexualitásról, hogy magától működő dolog, pedig a szexualitást tanulni kell. Ha egykor elnyomtuk, magától nem fog fejlődni. Ma úgy élnek 30, 40, 50 éves emberek, hogy nem érték el a szexuális érettség korát, hanem megmaradtak a gyerekkori blokkjukban, és ezzel mentek bele a párkapcsolatukba.
Éppen tegnap beszélgettem egy férfi ismerősömmel, és szóba került, hogy a kislánya mostanában egyre többször szeretne az ölébe ülni, odabújni hozzá, és nem tudja, hogy reagáljon erre a kérésre. A Sexual Grounding módszere erre azt mondja, hogy nem szabad megijedni, semmit nem kell a gyereknek magyarázni, ha ilyen medencei élvezetes érzésselmegy egy négyéves kislány az apukához. Érthető, hogy az apa zavarba jön, de tudnia kell, hogy ez egy egészséges folyamat, a gyerek még természetesen él a testében. Ez nem szexuális közeledés, ő ekkor tanulja meg értékelni magát, ekkor tanul meg neveket adni ezeknek az érzéseknek. Ha egy ilyen helyzetre a gyerek természetes választ kap, az a későbbiekben is hasznára lesz, ám ha elutasításban részesítik, az lavinát indíthat el.

Itt törik el valami, és ettől lesz aztán felnőttkorában tele szexuális gátlásokkal, a teste iránt érzett utálattal?

Három-négy éves kor körül beindul a szexuális fejlődésünk, ezek a szervek elkezdenek feléledni, aktívvá válni, ennek jelei vannak, amit a gyerek meg is mutat. A fejlődő gyermeknek szüksége van arra, hogy visszajelzést kapjon a benne zajló folyamatokra, a kibontakozó nemiségére is. Mindannyian vágyunk rá, hogy szeressenek minket, hogy szépnek lássanak, örüljenek nekünk, elfogadjanak minket olyannak, amilyenek vagyunk, a nemiségünkkel együtt. Aki ezt gyerekként megkapja, az megtanulja, hogy nőnek, férfinak lenni és a nemi szervekben jelen lenni elfogadott és természetes állapot. Amikor viszont a szexualitás tabu, szégyenteli vagy bűnösnek tartott, akkor a test izmaiban olyan feszültség jön létre, amely csökkenti a vérkeringést. Ez a szervek csökkent vagy egészségtelen működéséhez vezethet, ami pedig betegségek formájában jelenhet meg, akár meddőséget is okozhat.

Kell a szex az életben maradáshoz!

 

Ebben az is benne van, hogy nemcsak mentálisan, de testileg is káros a szexmentes élet.

Szexuális lények vagyunk, a létezésünknek ez az alapja. Az orvosoktól már kapjuk a jelzéseket, hogy bár fejlett a XXI. század technológiája, mégis egyre több prosztata-, melldaganatos és petefészek-probléma van, és nem tudunk rá megfelelő gyógymódot sem. Fel sem merül bennünk, hogy a probléma ott van, hogy nem vagyunk kapcsolatban a testünkkel, és nem jól használjuk. Fontosnak tartom, hogy a szexualitásunkban leföldeltek legyünk. Ez azt jelenti, hogy az ember érzi a testét, két lábbal áll a földön, és ennek tudatában is van. Vagyis egyszerre van jelen a fejében, a szívében és a nemi szerveiben, és érzékeli közöttük a kapcsolatot. Kíváncsi lennék, mi történne, ha egyszer csak mindenki eldöntené, hogy csak akkor adja át magát egy szerelmi aktusnak, ha tudja, hogy a szíve és a medencéje is ezt szeretné. Szerintem a testünk elég intelligens ahhoz, hogy segítsen nekünk a párválasztásban. Persze ehhez figyelnünk kell a jelzéseire, amelyekkel üzen nekünk.

Mi van akkor, ha a gyerek csonka családban nő fel, ahol egy kislánynak nincs apaképe, nincs az ellenkező nemről alkotott véleménye, tapasztalata?

Vannak, akik úgy érkeznek hozzánk a tanfolyamra, hogy anyuka egyedül nevelte őket, és amióta az eszüket tudják, dühöt éreznek az apjuk iránt, mert az cserbenhagyta őket. Egyszer csak azon kapják magukat, hogy a felnőttkori párkapcsolataikban apát keresnek. És ez tényleg így van. Mert azt tapasztalják, hogy gyerekkori kielégítetlen szükségleteik vannak, felnőttként pedig attól a férfitól várják el, hogy kielégítse ezeket, aki a párjuk. Ezek a kapcsolatok a legtöbb esetben nem működnek.

Minden nő, aki apa nélkül nőtt fel, csak az apát keresi a felnőttkori párkapcsolataiban?

Egy gyereknek szüksége van arra, hogy megkapja azt a biztonságos környezetet, ahol jelen van az apa is, és hogy a világ megfelelő módon visszatükrözze őt. Egy kisgyermek azokból a visszajelzésekből tanul, amelyeket a környezetétől kap, és abból veszi a mintát, amit maga körül érzékel, lát, tapasztal. A szülőnek meghatározó szerepe lehet abban, hogy a saját szexualitásunkhoz hogyan viszonyulunk. A szülő elutasító vagy ijedt, zavart reakciója óvodáskorú gyermekének meztelenkedésére, esetleg annak fokozott izgalmi állapotára a gyermekben zavart, frusztrációt okozhat, amelyet egy életen keresztül is magában hordozhat. A test emlékszik a “fájdalomra”, amelyet átélt, ezért blokkolni fogja a saját működését. Ezért kell később újra megtalálni a szívünk és a medencénk közötti utat.
Ha ez nem történik meg, akkor van egy testben és életkora szerint felnőtt nő, akinek a szexualitása még mindig egy négyéves gyerek szintjén van, és odaáll a férfi elé, akit nem apának hív, hanem párnak, és azt várja el, hogy ezt elégítse ki. De a férfi egyenrangú kapcsolatot szeretne, nehéz neki a nő gyerekkori szükségleteit kielégítenie, és nem is szerencsés egy párkapcsolatban.

Ez így ijesztőnek hangzik, ha azt vesszük, hány kislány nőtt fel eddig és nő fel manapság apa nélkül.

Ha gyerekként nem kapott semmilyen tükröt a nő, később ez komoly szexuális problémákat okozhat. Ezért ezt a gyerekkori szükségletet mindenképpen ki kell elégíteni. A Sexual Grounding terápia során pontosan ez történik. Ezeket az űröket a tréningen tudatosan betöltjük. Egy ilyen problémával küzdő nő a csoportban kap egy ideális szülőként funkcionáló apát és anyát, akiknek az a szerepük, hogy ezt a visszatükrözést megadják neki, vagyis eljátszatjuk a korábbi szituációt. Mi, a tréning vezetői pedig ehhez adjuk hozzá a tudást, hogy hogyan lehet ezt újra átélni lélekben és testben, és hogyan lehet egy egészen más élményhez hozzájutni, amely megváltoztathatja az életét.

Kell a szex az életben maradáshoz!Miből látszik leginkább, ha valaki nem a korának megfelelően éli a szexualitását?

Amikor jönnek az intim helyzetek, és az egyébként határozott, munkájában sikeres, stabil embernek tűnő személy hirtelen átváltozik. Zavarba jön, szégyenlős lesz, és vagy menekül a helyzetből, vagy éppen ellenkezőleg, kompenzálni kezd. Mert nem tudja megélni azt a fajta élvezetet, hogy a szíve és a medencéje kapcsolatban legyen. Pedig, ha valaki a medencéjével, vagyis szexuálisan, és a szívével, vagyis érzelmileg is benne van egy kapcsolatban, hiába találkozik egy másik nővel, férfival, és hiába fogja megérinteni őt szexuálisan, nem fogja tudni kibillenteni a párkapcsolatából, mert van egy belső stabilitása, amely nem a külső ingerek függvénye. A “sexual grounding”, vagyis a szexuális stabilitás, földeltség pontosan ezt jelenti.

Eddig arról beszéltünk, hogy a szexualitásunk gyermekkorunkban már jócskán eldőlt, de ezt úgy, ahogy van, felülírhatjuk a Sexual Grounding módszerének megtanulásával. Hogyan?

A legelső dolog, amit tanítunk, hogy hogyan találjunk vissza a testünkhöz, az érzékelésekhez, amelyek a testünkben vannak, mert nagyon elszakadtunk tőlük. Gondoljunk arra, ha leülünk beszélgetni valakivel, el tudjuk engedni a combjainkat, a medencénket? Tudunk figyelni a másik hangjára, nyitottak vagyunk rá a testünkkel is? Mert a cél az, hogy meg merjük engedni magunknak, hogy mindig ebben a nyitott állapotban legyünk, és érezzük az energiák áramlását. Ha ez megvan, akkor érezzük, hogy élünk. Egyszerűen csak az életenergiánk áramlását kell megérezni, és tudni kell, hogy ezt mire használjuk.

Olvass bele ebbe is!

Segítség! Önkielégítést végez a gyermekem!
Megtanulunk élvezni!
A szerelem csak illúzió?
A popsi nem szexre való!
Szextanácsadáson jártam

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top