Szex

“Meg akartam szabadulni a szüzességemtől!”

A férfiakkal ellentétben a legtöbb nő számára az első szex nem élvezetes, sőt. De vajon ez a minta felülírható? Ha igen, hogyan? A válaszokat kerestük.

Míg a felnőtté válás legfontosabb mérföldkövének elhagyását, avagy a szüzesség elvesztését a férfiak alapvetően kellemes élményként értékelik, addig a lányok nagy része sajnos másképp van ezzel: erős fájdalomról, csalódásról, sőt olykor unalomról számol be. Pasikra jellemző szokásos melldöngetéssel van dolgunk, vagy a szex élvezete valóban olyasmi, ami hosszabb tanulási folyamatot igényel a nőktől, mint férfi társaiktól? Jó kérdés!

Szűz

Azt már tudjuk, hogy a férfiak egyfelől azért őriznek rózsaszín emlékfoszlányokat a szüzességük elveszítéséről, mert az aktus esetükben legtöbbször orgazmussal fejeződik be. A legelső szexuális együttlét nőknél csupán hét százalékban végződik valódi kielégüléssel, szemben a férfiak 79 százalékával – ami azért elég számottevő különbség.

„Azt sem tudtam, hová figyeljek – meséli Edina (31). – Gyerekkoromtól kezdve könnyedén kielégültem, ha magamnak csináltam, ezért egyáltalán nem tartottam attól, hogy egy pasival nem fog menni. Borzasztó nagy csalódás volt, amikor rádöbbentem, hogy a szeretkezés a nyomába sem ért annak az ingerlésnek, amit simogatáskor éreztem. Elkeseredtem, azt hittem, velem van a baj. Persze magam hibáztattam, és minél inkább nem ment a szex, annál erősebben próbáltam meg leplezni, hogy legalább a barátomat ne bántsam meg azzal, hogy a fájdalmon kívül semmi jót vagy izgatót nem élek át. Ez a mintázat aztán hosszú évekig megmaradt: a düh, amiért nem fogok elélvezni, és a félelem, hogy a partnerem észreveheti az ügyetlenségem.”

A jó szex alapja az önkielégítés

A szüzesség elveszítésekor átéltek erősen összefüggenek a korábbi, szexuális jellegű élményekkel. Mivel a fiúk gyakrabban végeznek önkielégítést, pontosabb elképzeléseik vannak arról, hogy mire számíthatnak, vagy mit várhatnak el az aktus során. A lányok egy része viszont „abszolút kezdőnek” tekinthető, hiszen az első éjszaka előtt semmilyen tapasztalata nem volt még a saját testével. A női félelmet az idősebb, megbízható társ jelenléte oldja – a férfiaknál viszont ellenkezőleg. A tapasztalt, a tűzkeresztségen már átesett partnernő sokszor inkább fokozza a szorongást, és elbizonytalanítja a fiúkat az irányító, férfiúi szerepükben. „Bár igen kellemes, sőt eksztatikus élmény volt az első szex – meséli Pál (34), aki a bátyja egyik havernőjével szerezte meg első tapasztalatait –, annyira még az érettségin sem izgultam, mint akkor. Emlékszem, úgy szerettem volna én is valami extrát nyújtani, de teljesen megmerevedtem. Ügyetlenkedtem, kínlódtam, elpirultam: megszégyenítő élmény volt.”

Nincs mese, kell az érzelem

Közhely, de a statisztika még a 21. században is alátámasztja, hogy a nők annál inkább képesek feloldódni és örömet találni a szexben, minél erősebben kötődnek a partnerükhöz érzelmileg. A lányok, akik már régebb óta randevúzgattak azzal a fiúval, akivel az első szexuális élményüket átélték, sokkal pozitívabb tapasztalatokról számoltak be, mint azok, akik spontán kerültek intim helyzetbe egy félig-meddig idegennel, akihez semmilyen érzelmi kapcsolat nem fűzte őket.

Szűz

 

Azok a lányok, akik nem egy szerelmi kapcsolatban élték át az első szexuális élményüket, a mai napig gyakran „rossznak”, „bűnösnek” érzik magukat: „17 éves voltam, és már jó ideje meg akartam szabadulni a tehertől, amit a szüzességem jelentett, viszont nem jártam senkivel – mondja a 21 éves Timi. – Idegesített, hogy tapasztalatlan vagyok ezen a téren, és egyáltalán nem bántam volna, ha túlesek az egészen. Akárkivel. Minél váratlanabb lesz, gondoltam, annál kevésbé lesz időm idegeskedni, hogy valamit elbénázok. Egy bulin végre összejöttem egy fiúval, megvolt minden, nyersen, érzelmek nélkül: büszke is lehettem magamra egy darabig. Pár nap múlva viszont annyira üresnek éreztem magam, és úgy bántott az egész, hogy legszívesebben visszacsináltam volna mindent. Hiába mondtam magamnak, hogy attól, hogy ez így alakult, később még átélhetek sokkal jobb dolgokat azzal, akibe szerelmes leszek, mégis mocskosnak éreztem magam. Arra gondoltam, hogy most aztán véglegesen elrontottam valamit. Jóvátehetetlenül.”

Krisztina (32), ha tehetné, szintén visszacsinálná az első alkalmat: „19 voltam, amikor először szexeltem egy sráccal. Pont a szülinapomon estem át a tűzkeresztségen, részegen, totál kiütve. Az egészből annyira emlékszem, hogy a srác nagyon élvezte, egymás után húzta fel a gumikat, beszólt, hogy legközelebb húzzam már le a szőrömet, aztán lökött párat rajtam és készen is volt. Persze nem éreztem az egészből semmit, csak annyit, hogy »megvolt«. Másnap szörnyen éreztem magam, mint akit megerőszakoltak. Utána sokáig nem feküdtem le férfival, aztán amikor lett egy komoly kapcsolatom, nem működött a szex. Nem tudom, hogy az első szexnek van ehhez köze, de 26 éves koromig nem tudtam férfival eljutni a csúcsig…”

Első szex: 16 év felett?

A legerősebb negatív érzelmek – mint amilyen például a kínzó bűntudat, a megbánás, az elviselhetetlennek tűnő fájdalom vagy a harag – elsősorban azokra voltak jellemzőek, akik 16 éves koruk előtt veszítették el a szüzességüket. Szakemberek szerint mindez elsősorban azzal magyarázható, hogy a személyiség megküzdési kapacitása még gyenge lábakon áll, így a fiatalok valószínűleg képtelenek megbirkózni azzal az érzelmi sokféleséggel, ami a testi tapasztalatokat kíséri. Függetlenül attól, hogy a nők sok esetben kellemetlen, negatív eseményként emlékeznek vissza az első szexuális élményükre, a többség végül képessé válik arra, hogy feloldódjon és élvezze a szexet. Tévhit tehát, hogy a szüzesség elveszítésének mikéntje egy életre megbéklyózna – az eredmények alapján azt mondhatjuk, hogy az első szerelmeskedés inkább egy életen át tartó fejlődési folyamat kezdete. Az első lépés az önkontroll biztonságos elveszítése és az önátadás megtanulása felé. 

Bibók Bea szextanácsadó
Bibók Bea
szextanácsadó

A szüzesség elvesztése még mindig kardinális pont a lányok életében. Mint  a cikkbeli hozzászólók is írták, egészen különböző élményeink lehetnek az első szexuális együttlétkor. Azt azonban tudni kell, hogy bármennyit maszturbál egy lány, bármennyire jó orgazmuskészséggel rendelkezik, az első együttlét mégsem az orgazmusról szól. Mert új a helyzet, mert óhatatlan, hogy kicsit fáj, és a fájdalomtól való félelem nem kedvez az orgazmusnak. A hüvely még „nem tapasztalta” a behatolást, éppen ezért az első aktus során feszülő érzést érez a lány, ami új és idegen, hiszen még soha sem érezte. Ha a szüzesség elvesztése úgy történik meg, hogy a fiú és a lány között megvan az érzelmi töltet, akkor a lányok szüzességük elvesztésekor boldogan élik meg még akkor is, ha másnak képzelték el az első szeretkezést. Az élmény szépsége marad meg bennük, az, hogy odaadta magát egy olyan fiúnak, akibe szerelmes, és aki viszont szereti őt. Ez az érzés alapozza meg a későbbi egészséges szexuális életet. A megnyugvás, öröm miatt ugyanazzal a partnerrel ismételik meg a szeretkezést, biztonságot megélve, rutint szerezve, így nagyobb esélyt adva maguknak, hogy az orgazmusuk legyen az elkövetkezendőkben. Ám azok a lányok, akik érzelmek nélkül „durr bele” módjára akarnak túlesni az aktuson – sokszor nem józanul –, sajnos olyan elkeserítő élményt szereznek, ami nem fogja őket ösztökélni, hogy megismételjék, csalódottakká, frusztráltakká, gátlásossá válnak. Ennek következménye a merevség, tiltakozás, az oldódás hiánya, ami miatt borítékolható, hogy nem lesz a lánynak az elkövetkezendőkben sem orgazmusa, sőt sok esetben szexuális vágya sem. Hiszen rádöbben a kijózanodás után, hogy a „legféltettebb kincsét” adta oda méltatlanul.

Ha kérdésed van, tanácsra lenne szükséged, írj Bibók Bea szextanácsadónak. Kattints ide!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top