Tényleg bevadulnak a nők ettől a könyvtől?

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Ha eddig nem tudtad, mi a nagy felhajtás A szürke ötven árnyalata című könyv körül, most okosabb lehetsz. Hat nőt kérdeztünk arról, valóban beindultak-e a világ nőit lázban tartó női pornóregénytől.
2012. 08. 18. |

Kövess minket!

f Ajánlom

„Nekem megnőtt a libidóm, az biztos!”Lassan nincs olyan nő az országban, aki ne hallott volna A szürke ötven árnyalata című regényről, legfeljebb olyan, aki nem érti, mit esznek ezen. Külföldön gyorsabban fogyott, mint a Harry Potter bármelyik része, eddig összesen 40 millió darabot kapkodtak el belőle, de a kritikusok szerint pocsék iromány az egész, és rásütötték a mamipornó jelzőt.

Az angol nők megtáltosodtak az ágyban


A könyvben ugyanis a jóképű, fiatal milliárdos és a szürke diáklány között szövődő szenvedélyes szerelem része az alaposan részletezett szex, ráadásul a férfi főszereplő, Christian Grey durván szereti, például ostorral. A még teljesen ártatlan diáklányt, Anastasia Steele-t először csak a szexuális játékaihoz szeretné befűzni, és egy szerződést is alá akar íratni vele arról, mit mindent tehet meg vele a láncokkal, vibrátorokkal, bimbócsipeszekkel és fenyítőeszközökkel dugig tömött játékszobájában. Aztán mint a mesékben, a lány finoman megdobbantja az érző szívet a rideg páncél mögött.

Mivel az angol szerzőnő csak most, az Alkonyat-könyvek hatására kezdett írni, a két főszereplő jelleme sokban hasonlít Edwardra és Bellára. Talán ennek köszönhető az óriási népszerűsége is, legalábbis a hírek szerint a könyvet kézről kézre adogató nők alapozták meg a mostani tömeghisztériát. Az írónő állítja: a visszajelzések alapján rengeteg nő szexuális életét dobta fel, volt, aki a férje háláját tolmácsolta neki, más a hirtelen jött buzgóságnak köszönheti, hogy most gyermeket vár.

Kíváncsiak voltunk, hogyan hatott ez az olvasmányélmény a magyar nőkre. Most hatan mesélnek arról, hogy szexuálisan felkorbácsolta-e őket A szürke ötven árnyalata.

Éva: meghozta a kedvet


Hát nekem nőtt tőle a libidóm, az biztos! Nem vágyom miatta kikötözésre meg elfenekelésre, no meg azt hiszem, ezekhez a dolgokhoz fontos a körítés is, például olyan szobaberendezés, olyan színek, zenék, amit a könyvben leírnak. Valahogy a hálószobában az IKEA-s bútorok között és a virágos pamut ágyneművel megvetett ágyon ezt eljátszani inkább röhejes, mint izgató.

Amit a pasik elfelejtenek néha, az pont a körítés, amit szerintem a férfiaknak kellene előteremteni, megszerezni, nem a nőnek. Magyarán az nem izgató, hogy drágám, vedd meg a webshopból, amit akarsz, aztán pénteken a Barátok közt után kipróbáljuk. Szóval nem minden kipróbálható emiatt, de álmodozni jó, és olvasás után a hétköznapi szexhez is több kedve van az embernek, az biztos.

Réka csak visított – a nevetéstől


„Nekem megnőtt a libidóm, az biztos!”Az opus híre előbb jutott el hozzám, mint egy példány, ezért valószínűleg (túl) nagy várakozásokkal lendültem neki a több mint ötszáz oldalas ponyvának. A végeredmény: csalódás, méghozzá „méretes”, akárcsak Christian Grey farka, hogy stílszerűen plagizáljak. Azt hiszem, a végletekig elkeseredett és szexuálisan-érzelmileg kiéhezett (kiéheztetett?) nőnek kell lenni ahhoz, hogy ne vegye észre az olvasó: egy jól kitaláltan felduzzasztott Romanát tart a kezében.

Mindenesetre olvasmányos, kár, hogy helyenként az izgalom/borzongás helyett én kajánul röhögtem a szexjeleneteken, és azon gondolkodtam, ha még egy ajakharapdálás következik, hát bizony isten „röptetős könyvet” csinálok belőle – így hívtuk egyetemen a falhoz vágott társadalomontológiát.

És még egy megjegyzés: a „basszantyú” és más szlengek magyarra fordítása kb. a legrosszabbul sikerült munka Bridget Jones „basztikulija” óta. Szerintem ígérjünk díjat annak, aki hallotta már bármelyiket élő embertől. A végén kezdtem respektálni, hogy legalább be merték fejezni hepiend nélkül, amikor becsukva mit látok: trilógia. Na mibe, hogy a következő részben némi szado-mazo ostorcsapkodás közepette megtalálják az egymáshoz vezető utat, de újra történik majd valami – hogy biztosan megvegyed a 3. részt is.


Györgyi: más lett a szex


Elég sok rész beindított, amin csodálkoztam is, bár eléggé bele tudom magam élni a könyvekbe, gazdag a fantáziám. Szerintem nagyon jól leírja, hogyan lehet elcsábítani egy nőt, és örömet okozni neki. Az nagyon tetszett benne, hogy nem lett eltúlozva a szado-mazós rész, a finomabb verzió szerepel benne, ami, ha valaki hozzáértővel csinálja (mint a könyvben is), akár még izgató is lehet.

A másik, amiért beindított, mert én is eléggé irányító típus vagyok (középvezetőként is dolgozom), és tetszett az, ahogy a pasi uralkodik a másikon, és mindig megmondja, hogy mit csináljon. Persze ha valaki figyelmesen olvasta a könyvet, akkor rájött, hogy igazából nem is ő uralkodott, hanem a csaj, hiszen megmondhatta, meddig menjenek el, mit csinálhat vele és mit nem, de mégis azt a látszatot keltette a pasi, mintha ő uralkodna.

Arra nem tudok felelni, észrevette-e a férjem azt, hogy beindultam, mert nem úgy volt, hogy olvastam, aztán hirtelen egy hét után ráugrottam, mint egy eszeveszett. Nálunk a szex mindennapos dolog, szerencsére nincs gondunk a szexualitással, de igen, rám hatott ilyen téren, kicsit talán még jobban viszonyulok a szexhez. Valahogy más lett. Eddig is csodás volt, de most valahogy más.

„Nekem megnőtt a libidóm, az biztos!”

Én férfiakkal is elolvastatnám a könyvet, illetve ajánlanám nekik, mert nagyon sokat segíthet olyan pároknak, akik kicsit elhidegültek egymástól, illetve sokat tanulhat belőle egy pasi, hogyan is lehet úgy igazából elcsábítani valakit, és örömet okozni neki.


Vera: ez tévútra visz


Rám nem volt hatással a könyv, mert nálam nem ütötte meg a színvonalat. A legjobban az zavart, hogy maga az alaptörténet borzasztóan primitív stílusban íródott. A szexjelenetek sem okoztak különösebb felfordulást a lelkemben, mivel nálam nem nyitott ki semmi olyat, ami zárva lett volna. Én egyáltalán nem tartom szerencsésnek, ha valaki ezzel a történettel ébreszti fel magában a szexualitást, mert miről is szól ez? Hogy megalázva is át lehet élni fergeteges orgazmusokat. Sokkal ütősebb lett volna egy olyan történet, amiben egy nő használja ki a saját örömére a férfiakat. Szerintem hasznosabb is lett volna mentálisan!

Szerintem a nők sokkal jobban tennék, ha ehelyett valami nőknek készült pornót néznének, amiben arra fókuszálnak, hogy nekik mi okoz élvezetet – hozzáteszem, ezeket szerintem sok pasi is nézhetné. Szóval meg kellene ismerniük a nőknek a saját szexualitásukat, kicsit eljátszani vele. A férfiak nagyon hálásak tudnak lenni, ha látják a nőn, hogy élvezettel csinálja, a saját örömére! Csak sok nő nem veszi észre, hogy azzal oldódna meg a problémája, ha saját magát venné kicsit előre. Ebben szerintem a női magazinok is hibásak, mert csak arról írnak, hogy mit tegyél, hogy a férfinak jó legyen. Legalábbis ritkán olvasok olyat, hogy először tisztázd magadban, mi a jó neked, és kövesd végre a saját vágyaid.

 

Lilla: társ is van, akivel megvalósíthatná


Rám nagy hatással volt a könyv, a tudatalattimba elzárt dolgokat hozta a felszínre. Valamilyen szinten mindig is érdekelt a téma, egy-két párkapcsolatomban a gyengédebb változatot (kikötözés, fenekelés, fájdalomokozás) felhoztam, de a harapáson túl egyik partnerem sem merészkedett. (A durva verések, forró viasz csöpögtetése már engem sem hoz lázba.)

Jelenleg nem élek párkapcsolatban, de egy volt barátomnak elküldtem a könyvet, mert tudtam, hogy érdekelni fogja, és hát... érdekli is! Azzal tisztában voltam, hogy valamilyen szinten perverznek tartanak az átlagos barátaim (már ha erről szó esett), de a volt párom is azt írta, imádja a perverz gondolataimat, és lenne társ abban, hogy megvalósítsuk, amit a könyv kiváltott.

Azt hiszem, azok a férfiak, akik a könyvtől várják feleségük rájuk ugrását... nos, csalódni fognak. Hacsak nem annyira nyitottak, hogy ki is próbáljanak ezt-azt. Mert hiába is izgulok rá Christian Grey-re, a cselekedeteire, ha a párommal bújnék össze, azért az egész más lenne. Nekem szerencsém volt, mert két komoly kapcsolatomban mindig nyitottak voltunk egymás felé, és a legdurvább vágyainkat is elmeséltük a másiknak, még ha csak fejben léteztek, és soha nem is akartuk volna kipróbálni. Szerintem ezért is lettem ilyen, amilyen: nyitott, érdeklődő, kíváncsi, és amihez kedvem van, azt ki is próbálom. 


Katica: ennél sokkal romantikusabb vagyok


Azt nem jelenteném ki, hogy nem tetszett a könyv,

E L James
E. L. James
mert egy lélegzetvételre elolvastam, hiszen etette magát, érdekelt, mi fog ebből a dologból kisülni, hogyan alakul a hősök kapcsolata. Viszont nekem ez az egész túl sekélyes volt. A szexet szeretem, lényegi része a házasságomnak, de ennél én sokkal romantikusabb, érzelmesebb vagyok, ezért sem tudtam azonosulni a főhősnővel.

Tehát maga a történet sem ragadott annyira magával, biztos azért, mert én nem tudnék elképzelni a magam részéről egy ilyen kapcsolatot egy férfival sem, legyen az bármilyen sármos. A szexjelenetek egyáltalán nem mozgattak meg, és nem azért, mert fantáziátlan vagyok. Sőt, egyik-másik jelenet olvasása közben kifejezetten hülyén éreztem magam, de nem azért, mert zavarban voltam!
Olvass tovább

Hozzászólások

Catherine Adair 2012-08-24 02:39

Egyik kedves barátnőm használta EGYSZER a "basztikuli" szót. Rá amúgy is jellemző ez a mindent becézgetek dolog..szóval közöltem vele, hogy ha a jelenlétemben még egyszer "szupcsizik" és "basztikulizik", akkor engem többet nem lát :))
Remélem Ő nem olvassa a könyvet, mert félek, hogy a pocsék fordítás hatására újabb gyöngyszemekkel, "basszantyúkkal" bővülne a szókincse...ellenben engem nagyon érdekelne sztori ;) Ki tudja, hátha ötletet meríthetnék belőle :)

Mykee 2012-08-23 14:20

No akkor rendes linkkel, mert nem alakul át magától:

Tehát itt, ez eredeti topikban 

Mykee 2012-08-23 14:19

Ha már ennyi topikja van, nem írok két helyre, itt leírtam:
http://www.nlcafe.hu/forum/?fid=441&topicid=298290&hszeid=12646924

Radírpók 2012-08-19 06:38

én is ugyanezen háborogtam olvasás közben, hogy ilyen nincs, hogy szexualitás terén ennyire kezdő lánynak az első próbálkozások során rögtön orgazmushegyei vannak (pláne ostortól... :-S)

de azért végigolvastam. 

 

Bubi, valóban, már a mi kisvárosunk könyvtárában is van példány (egy vagy kettő). De sajna ilyenkor az megy, hogy előbb a könyvtárosok, aztán azok barátai, ismerősei kapják meg, rengetegen állnak sorba.

A twilight-sorozat is ilyen volt, na az kb. mostanában elérhető már "szürkék" (nem ismerősök) számára is, mert két-három éve mikor megjelent, esély nem volt kikölcsönözni.

ennél a könyvnél is kb. másfél-két év múlva lesz rá esély.... 

 

 

Torolt_felhasznalo_872549 2012-08-19 00:14

Én is elkezdtem olvasni, ha már ennyit beszélnek róla, kb. a felénél járok. Osztom a többség véleményét: gyenge, max. tiniknek való, ennél még én is ezerszer jobbat tudok. Egyetlen helyen "izgultam fel": a kék ing említésénél eszembe jutott, hogy lejárt a vaterás licitem, és én elfelejtettem megnézni..

 

Több pozitívumát nem tudom előidézni a könyvnek. ;)

 

A csaj kimondottan idegesítő.

A cím találó: nagggyon szürke!! :-)))

50-szer elmondva.

Milana 2012-08-19 00:04

Bevallom őszintén én a 300 oldal környékén eldobtam a könyvet. Elolvastam még az utolsó 10-et, hogy megjön-e az esze a csajnak, vagy mégis mit hoznak ki belőle.
Nagy csalódás volt. Végig az az érzésem volt, mintha nem is egy nő írta volna.
Most őszintén hölgyek, tényleg ekkora orgazmushegyek vártak minket az első probálkozásainkra? Nem tudom, lehet, hogy Ana a világ legszerencsésebb nője, mert szerintem ennyire nulla szexuális tapasztalattal, amennyi Ana-nak volt, szinte kizárt, hogy ekkora szuperorgazmusokat éljen át. (de biztos én tévedek és csak az irigység szól belőlem..) Engem kifejezetten dühített az ilyen. Persze Grey atomszexi, és nagyon tud csábítani, Ana meg egy szerencsétlen kis nyomorék aki mindennek bedől...de azért ennél szerintem mindenkinek több esze lett volna.
Szánalmasnak és a valóságtól teljes mértékben elrugaszkodottnak tartottam, pláne amikor már ott tartottak, hogy Grey ostorral ütötte a Ana csiklóját.... szerintem akinek ez bejön, az konkrétan beteg. Súlyos lelki traumáktól szenved, önbecsülése nulla, és azt várja, hogy a pasi mindenben irányítsa.
Hát nem tudom, én eddig úgy gondoltam, hogy a szex az egy TÁRSAS-játék, és nem arról szól, hogy csak ez egyiknek legyen jó....

Prunus Spinosa 2012-08-18 18:17

Mosi most hosszúpihin van, ne zavarjuk.