A válások leggyakoribb oka a Facebook

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Virtuális flört, ellopott csecsemő, elbizonytalanított feleségek: hajmeresztő válásokról és motivációkról mesél a válóperes ügyvéd.
A válások leggyakoribb oka a Facebook


Tudjuk, hogy minden második házasság válással végződik. De az talán meglepő, hogy manapság az egyik leggyakoribb válóok a Facebookon való flörtölés: – legalábbis szavak szintjén – sokan túllépik a határt. Ennek következményeként pedig elszabadulnak az indulatok, a házastársak nem ritkán az üzenőfalon, ismerőseik szeme láttára indítanak háborút, nyilvánosan lejáratva egymást. A látványos harcba esetleg a barátok is beavatkoznak, ezzel tovább szítva az egykor összetartozók közötti gyűlölködést. De a facebookos megszégyenítésnél is van rosszabb húzás.

A válások leggyakoribb oka a Facebook– Számomra több év szakmai tapasztalat után is felfoghatatlan az a helyzet, amikor az egyik szülő külföldre „lopja” a gyermeket – mondja dr. Illés Blanka válóperes ügyvéd. – Az egésznek persze annyi a célja, hogy elkerülje a gyermekelhelyezési pert. A hágai egyezmény szerint a gyermek visszahozataláról hat héten belül kell dönteni, és bár a gyakorlatban ez elhúzódik négy–hat hónapig is, a gyermeket az esetek többségében visszahozzák Magyarországra. Egy ilyen procedúrával azonban a saját  gyermekének árt a legtöbbet a  szülő. – Nem tudom megérteni azt a férfit, aki magával visz például egy néhány hónapos csecsemőt. Ha komoly gond van az édesanyával, akkor is számtalan egyéb mód létezik, ami megvédi a gyermeket, hogy ne alakuljon ki vészhelyzet. Bár jogilag nem az, én önbíráskodásnak tekintem, ha valaki a saját kezébe veszi egy ilyen helyzet megoldását, csak mert nem akarja kivárni azt a fél-egy évet, amíg ideiglenes bírósági döntés születhet a gyermek elhelyezéséről.

A nők sokszor azzal hibáznak, hogy nem döntenek időben. Érthetetlen, hogy a pszichikailag vagy akár fizikailag is bántalmazott nők nagyon nehezen szánják rá magukat a válásra. Gyakori, hogy három-négy alkalommal is eljönnek, hogy kezdjük el az eljárást, utána pedig visszamondják, aztán néhány hónap múlva, amikor megint eldurvul a helyzet, ismét nekikezdenének. Egy pszichológus úgy magyarázta nekem, hogy a bántalmazott nők önbecsülése az idő előrehaladtával egyre csökken. Egyre kevésbé érzik, hogy egyedül képesek megoldani a mindennapi feladatokat, ezért félnek kilépni a kapcsolatból. A férfi ilyenkor elhiteti velük, hogy nem jó anyák, csapnivaló feleségek, csúnyák és buták.

A válások leggyakoribb oka a Facebook„Házas nőként beleszerettem egy egyedülálló pasiba. Először azt mondta, találkozzunk, utána meg hogy inkább ne, mert nem akarja, hogy miatta menjen tönkre a házasságom. Hiányzik!” – Ossz meg velünk egy titkot te is a Nők Lapja Café Megsúgom oldalán, anonim, regisztráció nélkül. Kattints ide!


Az ügyvédnő elmondása szerint megdöbbentőek azok az esetek is, amikor látható luxusban él a házaspár – nagy ház, drága autók, nyaraló, hajó –, és amikor vagyonmegosztásra kerül a sor, akkor kiderül, hogy offshore cég vagy testvér, barát, ismerős nevén vannak az értékek. Ezek az esetek többnyire megoldhatatlanok, ha valakinek nincs komoly tőkéje, hogy felfogadjon egy magánnyomozót.
– Olyan is előfordul, hogy bár a férj házassági hűséget sértett, kifejezetten rossz néven veszi, ha a feleség beadja a bontópert. Azt kell mondanom, sajnos nem ritka, hogy valakinek belefér az értékrendjébe, hogy a családja mellett nyíltan szeretőt tartson, és bizonyos eseményeken a családdal, másokon meg a szeretőjével jelenjen meg.

Minden jó, ha a vége jó

A válások leggyakoribb oka a FacebookPersze vannak olyan történetek is, amelyek happy enddel végződnek, minden előzmény ellenére.
– Előfordult, hogy a felek a válás után ismét összeházasodtak. Én erre büszke vagyok, minden ügyfelemnek el is mondom, úgy kell elválni, hogy ne égessenek fel minden hidat – már csak a közös gyermek miatt is, aki számára a két legfontosabb ember a világon a válás után is az apja és az anyja marad. Sok külföldi vonatkozású ügyem van, és elmondhatom, hogy a legtöbb külföldinek hajmeresztő a magyar családjog. Nem értik, miért nem lehet közös szülői felügyeleti jog.

Volt egy francia ügyfelem, aki több ügyvédhez is elment, mert nem akarta elhinni, hogy csak a gyermek 3 éves korától illeti meg az elvitel joga, addig az anyuka lakóhelyén kell látogatnia a gyereket. A tartásdíj mértéke is méltatlanul alacsony nálunk, sokkal inkább a gyermek szükségleteit veszik figyelembe, mint a tartásra kötelezett valós jövedelmi és vagyoni helyzetét. Méltánytalan, ha az apuka milliós nagyságrendű  fizetéssel is legfeljebb 100–150 000 Ft-ot fizet, pedig nem esne nehezére ennek a többszöröse sem.

Olvass tovább

Hozzászólások

Torolt_felhasznalo_118041 2012-02-18 07:45

Bevallom én sem értek semmit állt. a hsz-aidból...sokszor azt sem tudom kigubancolni, hogy mihez szólsz hozzá...

Persze ezt nem rosszból írom...valszeg nem teker az agyunk egy irányba...vagy még szellemileg nem nőttem fel hozzád...

Az egyszer biztos, hogy mi vitába sosem fogunk keveredni...:)

Sissi52 2012-02-18 02:25

Miert volna bun az, ha valaki jogosan jobb eletet szeretne a gyerekenek? Furcsa vagy.

Sissi52 2012-02-18 02:23

Mit harcolnak, tan haboru van? Siman beadjak a birosagon, hogy nem fizet az urge, vagy nem fizet eleget, es kesz. Kozben meg culhodnek tovabb, nevelik a gyerekuket a keves penzbol. Meg szep, hogy a gyerekeert egy anya ki mer allni. Ugyan ki mas? NA KI? nekik miert volna kara gyerek, hiszen ok nevelik, szretettel. Ha kicsit jobbat akarnak a gyereknek, az neked miert faj, es szerinted miert bun? Meg csak szep es jol teszik.

Sissi52 2012-02-18 02:16

Te nem tudod mit beszelsz, azt meg amit en kepzelek, vegkepp nem kapisgalod. Jo is itt abbahagyni.

Olyan nagyon kivancsi vagy, en kinek a partjan allok, nem vetted ki? Annak a partjan allok, aki normalis. Kezdve apukaval, ha nem el a gyerekkel, akkor vak es suket? Nem veszi eszre, hogy el a volt neje a gyerekevel? Ha elvalt apuka tud anyagilag segiteni, ha szukseg van ra, akkor segit,a kotelezon felul is, ha meg nincs, akkor ugy van jol. Nemcsak anyagiakkal tud egyebkent segiteni, pl o is elviheti kulonorakra es befizethet a gyerekenek.

Kar errol vitazni.

Milliardosokat sajna en kozelrol nem ismerek, akiket felvet a penz.

Mellesleg melyik gyerek mit orokol? Nos, az orokol aki majd gondjat viseli a szulonek, nem gyerekjatek, vagy pedig a szulo beadja a hazat egy oregotthonnak es cserebe gondozzak idos koraban, meg ellatjak, meg ott elhet. Vagy ha egyik megoldas sem, akkor majd egy mas szemely gondozza a haza meg vagyona fejeben. Meg szep.

Mondom, meg oly pici a gyerek, hogy meg gyerektartast kell utana fizetni, de a viaskodas maris a szulo halalan megy, ha majd meghal, ki mit visz magaval. Undorito.

fragile 2012-02-17 13:26

" hanem harcolnak/harcolnának azért, hogy több pénzt kapjanak az anyától,azoknak kár a gyerek?"

javítás: több pénzt kapjanak az apától 

fragile 2012-02-17 13:24

Ki mondta, hogy a tízezres gyt-ből költenek magukra az anyák????? Ilyet ebben a fórumban senki nem írt, ennyire senki nem lehet ostoba!!:)

 

" Mellesleg mese, hogy a gyerektartas fedezne a gyerek szuksegleteit. Az anya onkent dalolva fedez mindent. Aki ilyesmin vitazik, hogy mennyit kolt a gyerekere, annak kar a gyerek."

Ennyi erővel szinte mindenkinek kár a gyerek, hiszen 10-ből 8-9 szülő vitázik a pénzen a válás után, ezt mindenki tudja, aki elmúlt 10 éves.:) És általában valamelyik félnek igaza is van. Vagy akkor akiket bánt, hogy 10 ezret kapnak pl. és emiatt panaszkodnak, tehát nem "önként dalolva fedeznek mindent" , hanem harcolnak/harcolnának azért, hogy több pénzt kapjanak az anyától,azoknak kár a gyerek? Annyira zavarosan írsz, hogy már azt sem látom kinek a pártján vagy!:) (merthogy elfogult vagy valamerre az biztos, de még amellett sem állsz ki:)

" Ha meg az apa ugy latja, hogy az o millioit herdalja magara a volt neje es ez neki nem tetszik, menjen birosagra, neki erre is telik. Vagy fizesse o maga a gyerek luxuscuccait, dolgait, es kalap."

Ha nem tudnád, a bíróságra menés nem pénzkérdés.:) Lehet egyszer fellebbezni, aztán teljesíteni kell amit ítélnek és kész, bármennyi pénzed is van. Szóval te ezt úgy képzeled el, hogy valaki fizet mondjuk 130 ezer gyt-t, anyuka elkölti a felét magára pl. és akkor apuka még vegyen meg mindent pluszban a gyereknek, fizesse be ide-oda stb.? Remek elmélet, csak ez akkor megint nem a gyerektartás fogalomkörébe esik.. Az igazság bajnoka, szép..:)

AlmaLatina 2012-02-17 13:23

Ez egy álom, nem a valóság.