Szex

Szeretkezz, ne háborúzz!

Jó lenne, ha az agresszió, a düh, a gyűlölet és minden negatív energia a szex segítségével oldódna fel. Heti gyors Mester Dórával.

A Fülöp-szigetek egyikén, Mindanaón az évek óta tartó polgárháborúnak a sziget asszonyai vetettek véget, érdekes eszközzel: szexsztrájkkal. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának dokumentumfilmjéből az derül ki, hogy a nők egész egyszerűen megelégelték, hogy egyik faluból a másikba nem lehet biztonságosan eljutni, hogy áll a termelés, és az állandó háborúzást azzal zárták rövidre, hogy nemes egyszerűséggel megzsarolták férjeiket. Vagy háborúznak, és akkor nem kapnak egy fityiszt sem a házastársi élvezetekből, vagy szépen leteszik a puskákat, és mennek haza dolgozni. Egészen meglepő módon a nők szervezett bájelvonása bevált, ezen a szigeten ma béke van, mindenki dolgozik, s nem a szomszéd falvakkal harcolnak.

Ne dühöngj, szeretkezz!

Mester Dóra szexoktató
Mester Dóra szexoktató

Eddig a hír, ami nekem önmagában is nagyon szimpatikus. Bár felmerült bennem a kérdés, hogy egy rendes macsó katona férj ebben az esetben hogyhogy nem agresszíven elvette otthon is azt, ami jár, de ezek szerint nem. Persze a make love not war – ahogy az uszodai öltőszekrényen ma reggel is olvastam – egy meglehetősen elcsépelt közhely. De mégis. Azért én belegondoltam abba, hogy mi lenne a világból, ha a Fülöp-szigetiek mintájára minden agresszió, minden düh, minden negatív érzelem egészen más csatornákon oldódna fel, és nem háborúban, fizikai bántalmazásban. Hogyha a szex, szexualitás, szeretkezés nem lenne ilyen kurtán-furcsán kezelve, mint ahogy az van, akkor lehet, hogy sokkal vidámabban élnénk?

Csak elképzeltem egy pillanatra, hogy nem anyáznánk a dugóban, nem ordítanánk a családunkkal, nem csapkodnánk az ajtót, nem ráncigálnánk, nem vágnánk pofákat, hanem ehelyett üdvözült, kielégült testtel, lélekkel és vigyorral az arcunkon vennénk az élet apró-cseprő nehézségeit. Mert ezek fel sem tűnnének, de legalábbis sokat segítene, hogyha a szexuális életünk oly nagy rendben lenne. És vállalom a naiva szerepét, amikor ezt az utópisztikus világot álmodom, és hiszem azt, hogy szülőként talán tehetek is érte.

Szex és erőszak

Lehet ezen mosolyogni, de azt gondolom, hogy igenis megérné sok bosszankodásra fordított energiánkat a kedvesünkre, szeretteinkre vagy akár csak saját magunkra pozitív figyelem formájában átterelni. Én minden egyes alkalommal megütközöm azon a kontraszton, hogy például a gyerekek és szüleik világában mennyire tabu a szex, de mennyire nem az erőszak. Tisztelet a kivételnek, de szinte minden gyereknek van játék pisztolya, de ha egy purdét is meglátnánk egy bármilyen szülőktől elcsent szexjátékkal, legyen az akár egy ártatlanul vibráló műanyag kacsa, akkor azon mélyen megütközne a tisztes felnőtt társadalom. És mi ez, hogyha nem az erőszak kora gyerekkortól történő legitimációja, szemben a szexualitás tabukkal és elhallgatásokkal terhelt megélésével?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top