Szex

Bankkártyából megjósolható a válás?

Mostantól lehet, hogy nem a férjünk ingnyakát és zsebeit kell ellenőrizgetnünk, ha arra vagyunk kíváncsiak, van-e valami baj. Lehet, hogy az is elég lesz, ha belenézünk a bankszámlakivonataiba.
Titkokat árul el rólad a bankkártyád
Olvass további híreket!

A Visa és persze több mint valószínű, hogy a konkurensei is úgy vélik, hogy kártyaforgalmak alapján meg tudják jósolni, hogy partnerünk arra készül-e, hogy elváljon tőlünk.

A számlán lévő pénzmozgásból származó információk fontosak lehetnek a cégek számára, hiszen ezekből következtetéseket lehet levonni az ügyfelek anyagi helyzetének változásáról. A bankok tudni akarják, hogy továbbra is jó vásárlók maradunk-e még akkor is, ha esetleg elválnánk. Ha az egyik fél elhanyagolja a lakáshitelt, vagy mondjuk hirtelen elkezd költekezni, akkor az gyanús lehet, hiszen az anyagi forrásait nem a házasságon belül használja fel.

„A bankokat nem különösebben érdekli az ügyfeleik magánélete, illetve válása – mondja a Yale Egyetem jogászprofesszora, Ian Ayres. – Őket csak az érdekli, hogy tudod-e fizetni a hiteleidet.”

Amerikában megjelent könyvében Ayres arról mesél, hogy a statisztikákat milyen célokra használják fel a nagyvállalatok. Ennek egyik példájaként hozta fel a Visát, illetve azt, hogy milyen módszerekkel ellenőrzik az ügyfeleik magánéleti státuszát.

Bankkártyával is megjósolható a válás„Az üzleti és a kormányzati szférában egyre nagyobb a kormányzati adatbázisok jelentősége a döntéshozatalban – írja. – A politikai és gazdasági döntéshozók olyan módszerekkel használják fel a statisztikai elemzéseket, amelyeket el sem tudnánk képzelni.”

A bankok persze tagadnak: „A Visa nem követi kártyatulajdonosai házassági státuszát, és nem használja fel ügyfeleinek ilyen jellegű információit” – áll a bankóriás közleményében.

Ennek ellenére széles körben ismert, hogy az olyan vállalatok, amelyek erősen támaszkodnak a rizikóanalízisekre, mindent megtesznek azért, hogy minél többet megtudjanak az ügyfeleikről: ellenőrzik az online tevékenységüket, a költési és életmódbeli szokásaikat, hogy személyes marketingajánlatokkal tudják megkeresni őket.

A taktikát prediktív modellezésnek hívják. A bankok például ezzel a technikával szokták megjósolni, hogy valaki költözni szándékozik-e a közeljövőben, és ezzel a saját ingatlanos partnereiknek új ügyfeleket szereznek; már ha időben kapcsolnak. Az ilyen adatok vagy akár előrejelzések hatalmas értéket képviselnek. Furcsa lenne, ha a cégek pont egy házasság felbomlását ne próbálnák meg előre jelezni, hiszen egy válás olyan életmódbeli változásokkal jár, amiből egy bank például nagyon is tud profitálni.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top