Esküvők házasság nélkül

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Mester Dóra szexoktató új sorozatában, a Heti gyorsban ezúttal az alternatív esküvőkről ír...
2010. 12. 17. |

Kövess minket!

f Ajánlom

Én nem vagyok sem házasság-, sem esküvőpárti, de a ceremóniát, az ünnepet nagyon fontosnak tartom. A párommal mi is megünnepeltük, hogy szeretjük egymást, hogy egymást választottuk, hogy közös gyereket nevelünk. Saját ceremóniával, saját ünneppel, azokkal az emberekkel, akik fontosak számunkra. Nem volt esküvő a szó klasszikus értelmében, mert nem volt anyakönyvvezető, nem volt pap, és hivatalosan nem is vagyunk összeházasodva. Magával az eseménnyel kommunikáltuk, hogy mi nem szeretnénk azt, hogy egy külső, hivatalos intézmény – állam vagy egyház – szentesítse a szerelmünket, és hogy az ő szabályaiknak rendeljük alá magunkat. Kézen fogva kiálltunk szeretteink elé és elmondtuk, hogy miért vagyunk együtt, és hogy azon fogunk dolgozni, hogy a kapcsolatunk, szerelmünk jelenlegi minőségét, amíg lehet, megőrizzük.

Esküvők házasság nélkül


A szimbólumok sokat jelentenek, közülük sok gyönyörű és erős, egy életen keresztül képes átszőni az életünket. Barátaim, ismerőseim esküvőjén mindig kíváncsian figyelem, hogy milyen szimbólumokat használnak. Egyik legfrissebb esküvői élményem, ahol az anyakönyvvezető megkérte a párt, hogy fújják el azt a két gyertyát, ami kettejük eddigi életét szimbolizálja, és egyúttal gyújtsanak meg egy harmadikat, ami az ő jövőbeni közös életüket jelképezi.

Esküvők házasság nélkülPróbáltam megfejteni, hogy mindez mit közvetít. Felejtsd el, zárd le az előző életed és nyiss egy kizárólagos közöset a kedveseddel! Mintha egy kapcsolatban nem lehetne onnantól a feleknek a másiktól független magánszférája. Mintha minden érzelmet, szerelmet, kapcsolatot, emléket, mindazt, ami már belénk épült, amit egy életen át hordozunk, egy csapásra el lehetne törölni. Mintha el kellene ezeket törölni. A házastársi hűségnek és kizárólagosságnak ez a fajta didaktikus és kötelező érvényű szabálya engem megriaszt.

Pedig maga a fény, a gyertya, az élő láng szép szimbólum. Lehetne vele úgy is játszani, hogy az közelebb legyen a megélt valósághoz. Miért nem a házasulandó felek döntenek arról, hogy hány gyertyát fújnak el vagy gyújtanak meg? Én biztos nem fújtam volna el azt az eredeti kettőt (hiszen még most is égnek), hanem melléjük gyújtottam volna egy közöset. Ami azóta, hogy megszületett a kisfiunk, már egy újabb gyertyával bővült. Ebben a szimbólumrendszerben maradva, szerintem szép is, hogy az életünket így egyre több láng jelzi, egyre több fény. És hiszem azt, hogy ezek nem bántják egymást, hanem – éppen attól, hogy mind éghet a maga érintetlenségében – szabadon lobogva erősítik az életet jelképző közös fényt.

Hogyan veszítsük el...? (Heti gyors, 3. rész)

Hosszú punci (Heti gyors, 2. rész)

Szex, határok nélkül (Heti gyors, 1. rész)

Olvass tovább

Hozzászólások

Torolt_felhasznalo_341616 2010-12-25 19:36

Mostanában egyre inkább dívik nők körében az a férfi fogás technika, hogy a nő véletlenül lesz terhes és így fog férfit. Valószínű így nem igen akarnak az így fogott férfiak házasságot. :D Amúgy az így véletlenül terhes nők nagyon tudják oktatni azon női társaikat, akinek nem a férfifogás volt az elsődleges életcél, hanem pl. 18 évesen továbbtanulni és egyetem után élni és majd vmikor család. Nagyon nem szeretem az ilyen nőket.

Fiatal-lány 2010-12-18 01:03

Egyedül csak én értem, hogy a véleménye nem a házasság ellen szól, hanem amellett? Vagyis jobban mondva az eskü mellett, de a törvény által meghatározott kereteit elutasítja. A cikket meg úgy írta meg, hogy az ő véleménye ellenpontozására azt a momentumot vette ki, amellyel a leginkább nem ért egyet. Átértelmezte a gyertya szimbolikáját, és ehhez szíve joga volt. Az egészségiügyi szolgáltatás igénybe vételének pedig semmi köze ahoz, hogy ő hogyan teszi le az esküjét, mivel a szerelem egy egyéni érzés a betegség meg csak betegség. Már, ha értitek.

hapcibenő 2010-12-18 00:41

elolvastam az interjút Mester Dórával. az élettársát következetesen "a pasim"-nak aposztrofálja...

hát...gusztus dolga...nekem ez egy kicsit közönséges...bár lehet, hogy viccnek szánta... 

birerzsi 2010-12-18 00:35

Mert ha csak úgy együttélnek élettársakként, akkor már nem is kell hűségesnek lenni, igaz? 

 

Meg ha mingliként mindenki lakik a saját lakásában és együttjárnak, akkor sem.  

birerzsi 2010-12-18 00:18

Sosem értettem meg, hogy ha valakik már gyereket is vállaltak, mért nem esküdnek meg. Ha nem működik a kapcsolatuk, úgyis el lehet válni. A fiatalember is csak az asszonytartás alól mentesül egy válás esetén, gyermektartásdíjat mindenképpen kell fizetnie.

Én ezen a téren Somával értek egyet, aki azt mondja, hogy egy bizonyos idő eltelte után nem megesküdni már sértésnek számít.

Fahéjasnarancs 2010-12-17 20:45

Na igen, az én szemöldököm azért szaladt fel, mert én is saját magamból indulok ki.

Ugyanis mi nem vagyunk házasok, de nem is úgy élünk, mint amikor egyedülállók voltunk. Úgyhogy ha esetleg összeházasodnánk, akkor már nemigen változnának a szokásaink.

:)

csakcsokis 2010-12-17 18:28

"Gondolod, hogy a házasság előtti életünk nem vállalható házasságban? Vagy hogy az esküvő előtt nem viselkedünk eléggé éretten, felnőtt módjára?"

 

Alapvetően azért ha mindenki magába néz, akkor a fiatalkori ballépéseket, az akár egyéjszakás kalandokat még a házasság előtt lerendezi az ember. Ugyan úgy, ahogy régen a barátnőimmel hetente többször eljártam kávézni, úgy most ezt nem ennyire sűrűn, hanem mondjuk havonta teszem. 

Nem arra értettem, hogy az ember nem vállalhatja a házasság előtti életét, hanem arra gondoltam, hogy nyilván megkomolyodik. Az ember ilyenkor már felelősséggel gondolkodik, viselkedik és él jó esetben.

 

Alapvetően a vizsgáztatás jó lenne, csak nem a házassághoz, hanem a gyerekvállaláshoz kötném  

 

Szerintem alapvetően egy véleményen vagyunk, csak annyira heves voltam, hogy nem volt pontos a megfogalmazásom