Esküvők házasság nélkül

Mester Dóra szexoktató új sorozatában, a Heti gyorsban ezúttal az alternatív esküvőkről ír...

Én nem vagyok sem házasság-, sem esküvőpárti, de a ceremóniát, az ünnepet nagyon fontosnak tartom. A párommal mi is megünnepeltük, hogy szeretjük egymást, hogy egymást választottuk, hogy közös gyereket nevelünk. Saját ceremóniával, saját ünneppel, azokkal az emberekkel, akik fontosak számunkra. Nem volt esküvő a szó klasszikus értelmében, mert nem volt anyakönyvvezető, nem volt pap, és hivatalosan nem is vagyunk összeházasodva. Magával az eseménnyel kommunikáltuk, hogy mi nem szeretnénk azt, hogy egy külső, hivatalos intézmény – állam vagy egyház – szentesítse a szerelmünket, és hogy az ő szabályaiknak rendeljük alá magunkat. Kézen fogva kiálltunk szeretteink elé és elmondtuk, hogy miért vagyunk együtt, és hogy azon fogunk dolgozni, hogy a kapcsolatunk, szerelmünk jelenlegi minőségét, amíg lehet, megőrizzük.

Esküvők házasság nélkül


A szimbólumok sokat jelentenek, közülük sok gyönyörű és erős, egy életen keresztül képes átszőni az életünket. Barátaim, ismerőseim esküvőjén mindig kíváncsian figyelem, hogy milyen szimbólumokat használnak. Egyik legfrissebb esküvői élményem, ahol az anyakönyvvezető megkérte a párt, hogy fújják el azt a két gyertyát, ami kettejük eddigi életét szimbolizálja, és egyúttal gyújtsanak meg egy harmadikat, ami az ő jövőbeni közös életüket jelképezi.

Esküvők házasság nélkülPróbáltam megfejteni, hogy mindez mit közvetít. Felejtsd el, zárd le az előző életed és nyiss egy kizárólagos közöset a kedveseddel! Mintha egy kapcsolatban nem lehetne onnantól a feleknek a másiktól független magánszférája. Mintha minden érzelmet, szerelmet, kapcsolatot, emléket, mindazt, ami már belénk épült, amit egy életen át hordozunk, egy csapásra el lehetne törölni. Mintha el kellene ezeket törölni. A házastársi hűségnek és kizárólagosságnak ez a fajta didaktikus és kötelező érvényű szabálya engem megriaszt.

Pedig maga a fény, a gyertya, az élő láng szép szimbólum. Lehetne vele úgy is játszani, hogy az közelebb legyen a megélt valósághoz. Miért nem a házasulandó felek döntenek arról, hogy hány gyertyát fújnak el vagy gyújtanak meg? Én biztos nem fújtam volna el azt az eredeti kettőt (hiszen még most is égnek), hanem melléjük gyújtottam volna egy közöset. Ami azóta, hogy megszületett a kisfiunk, már egy újabb gyertyával bővült. Ebben a szimbólumrendszerben maradva, szerintem szép is, hogy az életünket így egyre több láng jelzi, egyre több fény. És hiszem azt, hogy ezek nem bántják egymást, hanem – éppen attól, hogy mind éghet a maga érintetlenségében – szabadon lobogva erősítik az életet jelképző közös fényt.

Hogyan veszítsük el...? (Heti gyors, 3. rész)

Hosszú punci (Heti gyors, 2. rész)

Szex, határok nélkül (Heti gyors, 1. rész)

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Fahéjasnarancs 2010-12-17 11:24

"Nem mellesleg nem akarnék soha olyan házasságban élni, ahol a párom "folytatja" az előző életét. Nekem ez kicsit olyan, mintha a cikk írója nem akarna felnőni..."


Gondolod, hogy a házasság előtti életünk nem vállalható házasságban? Vagy hogy az esküvő előtt nem viselkedünk eléggé éretten, felnőtt módjára?

Ezzel ugyan nem értek egyet, de ha így volna, akkor érdemesnek tartanám bevezetni a házasság előtti vizsgáztatást, melyben le lehetne mérni, hogy mennyire alkalmasak a felek a házasságra, a házasélet feladatainak megoldására.
Még az érettségit is vizsgáztatás előzi meg, bár az teljesen más jellegű, ugye, ott megfelelő szellemi ismeretek meglétét ellenőrzik, de érettségi bizit sem kapsz vizsga nélkül, a házasság, a családalapítás pedig még ennél is komolyabb dolog. :)

lunalena 2010-12-17 10:30

Kutyak is csak ugy alkalmilag osszeallnak

csakcsokis 2010-12-17 10:16

Nem vagyok házas, mégis úgy gondolom (és nekem pontosan ezért szent a házasság), hogy ha örök hűséget fogadok valakinek, akkor avval ténylegesen véget ér az előző, korábbi életem. Nyilván tovább él az új lángban, a közösben, mert a kettőből lesz egy egész.  És biztosan ő ettől nem akar elszakadni, azért nem volt esküvőjük. De ha megfeszül, akkor is végetért az övé is, mert ott a párja, a gyerek és a közös életük... Attól mert valamit tagadunk még a létezése nem lesz semmis. 

 

Nem mellesleg nem akarnék soha olyan házasságban élni, ahol a párom "folytatja" az előző életét. Nekem ez kicsit olyan, mintha a cikk írója nem akarna felnőni és majd a homokból jól megmondja a magáét. Ettől viszont elég nevetségessé válik.  

Torolt_felhasznalo_807121 2010-12-17 10:15

Igy nem lehetne feltunni a kituuni helyett

 

 

 

 

 http://www.surveymonkey.com/s/CWYNYVB

   Itt egy boldogsagkutatas na belenezel?

 

 

 

 

Torolt_felhasznalo_705879 2010-12-17 10:11

Az értelmesebbje inkább ennek az ellenkezőjét csinálja: minden felhajtás nélkül összeházasodnak :)

Torolt_felhasznalo_807121 2010-12-17 10:10

mi nem szeretnénk azt, hogy egy külső, hivatalos intézmény – állam vagy egyház – szentesítse a szerelmünket, és hogy az ő szabályaiknak rendeljük alá magunkat. Kézen fogva kiálltunk szeretteink elé és elmondtuk, hogy miért vagyunk együtt, és hogy azon fogunk dolgozni, hogy a kapcsolatunk, szerelmünk jelenlegi minőségét, amíg lehet, megőrizzük.

 

Ez meg maganugy smint ilyen kit erdekel/ne.

Kinek a pap kinek a papne.

 

Ja jut eszembe letezik szimbolumterapia.

Torolt_felhasznalo_252569 2010-12-17 09:56

Miért kell mindig azt magyarázni, hogy ki mivel miért nem ért egyet?? Ha nem akarja ne csinálja aztán pont! Miért kell minden mögött valami racionális döntést keresgetni. Ők úgy érzik Te meg máshogy...és??? Én sem szoktam leülni és azon elmélkedni, hogy valaki miért ad a gyerekének pl olyan nevet, hogy Kunigunda. Megengedett tehát adhatja, ha meg nem akarja akkor nem adja. Mekkora baromság ez a cikk!!!

N?k Lapja Café 2010-12-17 09:56

Mester Dóra szexoktató új sorozatában, a Heti gyorsban ezúttal az alternatív esküvőkről ír...

Tovább a cikkre...

Kalkulálja ki Kötelezőjét!
14 biztosítóból válasszon Önnek megfelelőt! Gyors, egyszerű online kötés

További információk>>>