Szex határok nélkül

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Mester Dóra szexoktatóval, Nagy Szextesztünk egyik tanácsadójával a Nők Lapja Café új sorozatot indít Heti gyors címen. Az első rész a médiatörvénnyel foglalkozik – mely a szexualitást és az erőszakot egy kalap alá rúgja...

Egy rendszeres rádióműsorra készülök, ami nyíltan, előítéletektől mentesen szeretne foglalkozni a szexualitással. Minthogy azonban a műsor témája vállaltan „A SZEX”, a magunk számára is értelmeznünk kellett, mi és hogyan vonatkozik ránk a médiatörvény korhatár-besorolási szabályaiból. A szabályozás, finoman szólva kiütötte nálam a biztosítékot, pedig ha úgy vesszük, nincs benne semmi meglepő. Az, hogy a törvény hogyan formálja a szexualitásról szóló beszédet, sokat elárul arról, hogy hogyan gondolkodunk a nyilvánosságban a szexről.

„Azt a műsorszámot, amely alkalmas a tizenhat éven aluliak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására, különösen azáltal, hogy közvetett módon utal erőszakra, illetve szexualitásra, vagy témájának meghatározó eleme az erőszakos módon megoldott konfliktus, a III. kategóriába kell sorolni. Az ilyen műsorszám minősítése: tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott.”
(A szabályozást részletesen l. itt.)

Szex határok nélkülA szabályozó szemében az erőszak és szexualitás ugyanabba a kategóriába esik! Mindkettő egyformán a fiatalok fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődését kedvezőtlenül befolyásoló tényező. Mintha gyermekeink nem szex által jöttek volna a világra, mintha a szex nem örömforrás lenne, mintha nem ide tartozna a párkapcsolat, a szerelem, a szülők közötti érzelmek kifejezése. Mintha nem a szexualitás része lenne a testünk ismerete és szeretete, a tudás a menstruációról, fogantatásról, szülésről, életünk meghatározó eseményeiről. Nem-nem. A szexualitás megjelenítése a nyilvánosságban vagy azért, mert „veszélyes”, vagy azért, mert „nehezen érthető”, kerülendő, főleg a fiatal generációk számára.

„Tekintettel arra, hogy a 16 évesek többsége már maga is rendelkezik több-kevesebb szexuális tapasztalattal, az intim szexuális tevékenység visszafogott, stilizált képi ábrázolása, valamint erre vonatkozó közvetett verbális utalások megengedettek. A szexualitás vizuális ábrázolásának elfogadható mértéke kapcsán lényeges szempont, hogy az kizárólag színlelt módon és nem részletezően kerülhet bemutatásra, figyelemmel arra, hogy a naturális ábrázolásmód egy magasabb korhatári kategóriát követel meg.”

Kamaszokkal foglalkozó szexoktatóként úgy látom, a törvény komoly dilemmát vet fel. A szabályozás értelmében este 9 óra előtt egyáltalán nem szabad a szexualitás naturális vonatkozásairól nyíltan beszélni. Az nem derül ki, hogy a hüvelyváladék, a punci vagy az orális szex tárgyalható-e, vagy lehet-e arról beszélgetni, hogy ha a 16 éves fiúk néznek pornót, abban mit látnak és mit gondolnak róla. Pedig ha ezekről nem beszélünk nyíltan, akkor például azt sem fogjuk tudni elmondani, hogy a pornóban látottaknak mennyi közük van a valósághoz. A helyzet az, hogy sok 16 évest már érdeklik ezek a témák, egymás között beszélgetnek róluk, és éppen a felnőttek azok, akik nem tudnak ezzel a helyzettel mit kezdeni. Azaz a jelenlegi szabályozás nem a fiatalokat zárja el a szexuálisan telített tartalmaktól, hanem az idősebbek számára nehezíti meg, hogy reflektálni tudjanak a fiatalok tapasztalataira.

Egészen nyitott szülők is gyakran fordulnak hozzám azzal a dilemmával, hogy mikor, hogyan kezdjenek el beszélni a gyerekeiknek szexről, testi dolgokról, és mit mondjanak. Teljesen érthető ez a tanácstalanság, ami nagyban fakad abból, hogy a szexualitást sem a magán, sem a nyilvános diskurzusok nem kezelik az élet természetes dolgaként. A szex pedig legalább olyan velejárója a hétköznapjainknak, mint az étkezés vagy az olvasás. A felnőtt társadalom azzal, hogy a szexualitást egy elrejtendő, gyermekei számára csupán színlelten, hamisan mutató dologként kezeli, újra- és újratermeli a szex körüli tabukat.

(A Mester Dórával készült interjúnkat itt olvashatod.)

Olvass tovább

Hozzászólások

psmith 2010-12-03 14:52

„Azt a műsorszámot, amely alkalmas a tizenhat éven aluliak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására, különösen azáltal, hogy közvetett módon utal erőszakra, illetve szexualitásra, vagy témájának meghatározó eleme az erőszakos módon megoldott konfliktus, a III. kategóriába kell sorolni. Az ilyen műsorszám minősítése: tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott.”

Háromszor is elolvastam, mégsem értem,  hogy mi a probléma. Mert ha a szexualitásra  való "közvetett módon utalás" tilos, akkor a direkt beszéd szabad. Nem?

 

Az idézetben szereplő cirkalmas (első) mondatot észak-koreaiból fordíthatták, még az ötvenes évek elején. A fejlődés szempontjából "kedvezőtlen befolyásra alkalmas" műsort inkább a fejlődést kedvezőtlenül befolyásolónak nevezném. 

 

Hiába az érvek, az ilyen szöveg sajnos lázba hozza azokat a birokratákat, akik eddig is erőszakként könyvelték el a nemi életüket.

Torolt_felhasznalo_271241 2010-12-03 14:48

Nem baj, hogy hosszúra sikerült, mert érdekes! :)

batamonyi 2010-12-03 14:44

Én azt valahol jónak tartom, hogy a szex nincs azért úgy terítéken, mint az evés, alvás, vásárlás, hiszen ez egy intim és személyes dolog, de például az oktatásban erre nagyobb hangsúlyt kéne fektetni.

 

Emellett a szülés is az élet velejárója, de eeről is alig tudnak valós dolgokat a fiatalok. Idén jártam egy szülés-születés kurzusra az AKtív Szülés Központba, és a huszonéves lányok alapvető dolgokkal nincsenek tisztában a szülés körül, és nagyon sokan a szüleik, rokonaik negatív élményei okán félnek a szüléstől, fájdalmas dolognak tartják és nagyon sok szorongás, kettősségérzés kapcsolódik hozzá. A terhességgel-szüléssel kapcsolatos tudatosságuk elég alacsony.

 

A szex ilyen szempontból (bár mielőtt az ember művelni kezdi, hasonló kétségeket, félelmeket táplálhatnak), de azért több infó, több pozitív tapasztalat érkezik egy tini felé erről, meg aztán ha már elvesztette a szüzességét, akkor egyre oldódik a félelem vele kapcsolatban, ami nem is csoda, hisz szexelni a többség nem csak életében 1-2-3-szor szokott, mint gyereket szülni.

 

Szerintem a szülők nyíltsága a téma felé alapvető fontosságú, de én óvodában, iskolában is nagyibb hangsúlyt fektetnék arra, hogy ez ne tabutéma legyen, lehessen róla őszintén beszélni, és az intimitása is maradjon meg - mert most én általánosságban azt látom, hogy ezzel kapcsolatban is két véglet van, akik túlmisztifikálják illetve akik lekezelik a témát.

 

(Bocs, hogy ilyen hosszúra sikerült.)

Torolt_felhasznalo_271241 2010-12-03 14:21

Talán ez a legértelmesebb cikk, amit eddig olvastam az NLC-n. Csak így tovább!

Torolt_felhasznalo_271241 2010-12-03 13:54

Hozzátenném, hogy akik a legtermészetesebben és legnyitottabban viszonyulnak a szexhez, azok éppen a gyerekek. Nekik még nincsenek komplexusaik.

 

Azokat a szüleik és a társadalom hosszú és fáradságos munkával alakítják ki bennük, boldogtalanságot termelve ezzel.

Torolt_felhasznalo_271241 2010-12-03 13:50

Most figyeltem fel erre a cikkre. Nagyon okos dolgok vannak benne.

Az egyik legnagyobb problémának tartom, hogy a szexhez nem tudunk természetesen viszonyulni.

Egy gyereknek mindent el lehet mondani a szexről és meg is lehet mutatni. Az nem sértheti, mert a szex természetes.

Ezeket a mondatokat kiemelném:

"A szex pedig legalább olyan velejárója a hétköznapjainknak, mint az étkezés vagy az olvasás. A felnőtt társadalom azzal, hogy a szexualitást egy elrejtendő, gyermekei számára csupán színlelten, hamisan mutató dologként kezeli, újra- és újratermeli a szex körüli tabukat."

N?k Lapja Café 2010-12-03 13:50

Mester Dóra szexoktatóval, Nagy Szextesztünk egyik tanácsadójával a Nők Lapja Café új sorozatot indít Heti gyors címen. Az első rész a médiatörvénnyel foglalkozik – mely a szexualitást és az erőszakot egy kalap alá rúgja...

Tovább a cikkre...