Szex

23 millió eurós üzlet a Valentin nap Bécsben

Egy felmérés szerint a bécsiek 51 százaléka tervezi, hogy ezen a napon valamilyen ajándékkal - virággal, édességgel vagy egy romantikus meghívással - lepi meg szeretteit.

Legyél szerelmes és szerencsés!

A Bécsi Gazdasági Kamara megbízásából készített közvéleménykutatás szerint a férfiak többet költenek Valentin napra, mint a nők: míg az előbbiek átlagosan 37 eurót adnak ki Bálint-nap alkalmából, addig a nők 29-et.

Ráadásul több férfi nyilatkozott úgy, hogy meg kívánja lepni kedvesét, mint nő. Míg a nőknek csupán 44 százaléka forgat ilyen terveket a fejében, addig a férfiak 57 százaléka. A párkapcsolatban élők esetében még szembetűnőbb ez az arány: itt a férfiak 89 százaléka ajándékozza meg partnerét, míg a nőknek csupán 42 százaléka teszi ugyanezt.

A nők ezzel szemben szívesen kedveskednek ezen a napon gyermekeiknek (44%) és barátaiknak (22%), míg a testvéreket és a nagyszülőket inkább hanyagolják.

Hasonló eltérés figyelhető meg a generációk Valentin naphoz való hozzáállásában is: idén az idősebb bécsiek sokkal romantikusabbak, mint a fiatalok. Míg az 50 év felettiek 53 százaléka tartja fontosnak a Valentin napi ajándékozast, addig a 15 és 29 közöttieknek csupán a 44 százaléka. Tavaly ez éppen fordítva volt.

A legtöbb bécsi – 69 százalék – virággal lepi meg kedvesét, ezt a különböző édességek követik 25 százalékkal. Az ajándékok sorában a szinházi illetve éttermi meghívók állnak a harmadik helyen – 7 százalékkal. A bécsiek szívesen vesznek még párjuknak ruhaneműt, kozmetikumot, élvezeti cikket, ajándékutalványt, plüssállatot vagy ékszert.

A Valentin napi virágok között természetesen a vörös rózsa áll az első helyen az osztrák főváros lakói körében. A virágkínálat legnagyobb része hazai termesztésből származik: Ausztria-szerte 20 millió vágott és 12 millió cserepes virágot nevelnek a melegházakban.

A Valentin nap az évek során fontos tényezőjévé vált az osztrák főváros gazdaságának: 23 millió eurós forgalmával nélkülözhetetlen része a februári üzletnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top