Szex

A szépség és a szörnyeteg, avagy mit eszünk a csúnya pasikon?

Mindenki találkozott már olyan párral, amely után azért fordult meg, mert valami nem stimmelt, sehogyan sem illettek össze. Vajon akkor mit keresnek együtt? – merül fel bennünk a kérdés...

A lány rendkívül dekoratív, a srác pedig egy fokkal szebb csak, mint az ördög. Ilyenkor rögtön arra gondolunk: mi a titkuk ezeknek a pároknak? Sajnos látszat után ítélünk, pedig nem minden az, aminek látszik.

 Külső és belső vonzerő

Százezerszer elcsépelt, és mégis igaz: olyan világban élünk, ahol (szinte) csak a külsőségek számítanak, ahol az S a normálméret, ahol a szépség azt jelenti: tökéletes. Tényleg? Vagy csak egyszerűen sokkal egyszerűbb elfogadnunk, és beletörődnünk abba, hogy a szabályos dolgok a rendben levők? A tökéletes szépségek korában mi történik azzal, aki „csak” átlagos? Vagy esetleg azzal, aki a berögzült formák és szabályok szerint egyáltalán nem nevezhető szépnek? „A párválasztás összetett dolog, igen sok minden befolyásolja – mondta el Hencsey Rita szakértő pszichológus. – Általánosságban megfogalmazhatjuk úgy, hogy a férfiak és a nők számára is lényegesek a leendő társ külső adottságai, ám számos »ösztönös« tényező segíti választásunkat, például a test illata, az arc szimmetriája, a testalkat – és bizony a hasonlóság is.”

A szépség és a szörnyeteg, avagy mit eszünk a csúnya pasikon?

 A hasonlók vonzzák egymást

Egy friss hazai vizsgálat is megerősítette azt az érdekes feltevést, miszerint a hölgyek saját apjuk arcvonásait keresik leendő párjukban, sőt a párok egymásra is jobban hasonlítanak, mint két véletlenszerűen kiválasztott ember a populációban. Az elgondolkodtató eredményekhez hozzátartozik, hogy a férfiak választottja is jó eséllyel mutat külső hasonlóságot édesanyjukkal.  

Ugyanakkor sokat számít a megérzés, az ösztön, ha párválasztásra kerül a sor. Gyakran találkozhatunk azzal a megállapítással, miszerint a nők nyitottabbak, fogékonyabbak a lelki folyamatokra. „A szerelem terén is jó tanácsadónk lehet a megérzés, az intuíció, az a bizonyos »belső hang«, azonban számos nő számára jelent problémát egy társas kapcsolatban, hogy különböző okok miatt nem ismeri fel és nem működteti »női ösztönét«. Hogy készek vagyunk-e arra, hogy meghalljuk a belső hangot, azt nagyban befolyásolja önismeretünk – és természetesen önbizalmunk is” – mondta el szakértőnk. 

 A kevésbé előnyös külsejű férfi

A szépség és a szörnyeteg, avagy mit eszünk a csúnya pasikon?A nyugalom, az önbizalom és a harmónia kétségtelenül néhány azon legfontosabb tulajdonságok közül, amelyeket a nők keresnek egy férfiban. Emeljük itt ki a „nők” szót, és ne tévesszük össze a pénz- és szerencsevadászokkal, a kitartásra vágyókkal, akiknek egészen más érdekeik vannak. Akik nyitottak egy másik ember megismerésére, könnyen elképedhetnek azon, hogy ha időt adnak a másiknak, ha van idejük figyelni, milyen mélységekig láthatnak. Néha egészen elképesztő, mit képes kihozni egy nő a férfiból. Igaz, az elején fontos, hogy az illető kellemes kiállású legyen, mégsem mindegy, hogy emellett intelligens, kedves és határozott. Lássuk be, nincs az a nő, akit rövidebb vagy hosszabb udvarlással ne lehetne levenni a lábáról. Ez a vélemény főleg a férfiak körében sokat hangoztatott, de a folyamat hátterében a nő törődő karaktere is szerepet játszik. „A női döntésekre jobban hatnak az érzelmek, mint a férfiakéra. A nőt befolyásolja, mit érezhet a másik fél – ez a gondolkodására és a viselkedésére is kihat. A kitartó udvarlásban továbbá mindenképpen vonzó lehet az a nő felé sugárzott üzenet, hogy megéri küzdeni érte” – teszi hozzá Hencsey Rita pszichológus.

Ez a nő önbecsülését is növeli, amire sokunknak nagy szüksége van! Azonban ha annak ellenére történik a kitartó udvarlás, hogy a férfit a nő határozott döntése alapján utasítja el, és ezt félreérthetetlenül az érintett tudomására hozza, az pszichikailag rendkívül megterhelő is lehet mindkét fél számára.

A helyzetet mostanában kicsit nehezíti, hogy a férfiak – és főleg az előnyös külsejű férfiak – elkényelmesedtek, nem szánnak már annyi időt a vadászatra – hiszen könnyedén megkapnak bárkit. A kevésbé előnyös külsejűeknek maradnak az egyéb erények. Nekik muszáj sokkal kedvesebbnek, férfiasabbnak, humorosabbnak lenniük, mert ellenkező esetben könnyen háttérbe szorulnak. Nagy szerencséjük van ugyanakkor a sármos, vonzó pasiknak, akik stílusukkal és karizmájukkal könnyedén levesznek bennünket a lábunkról – mert titokban a nők nagy része javíthatatlan romantikus.

 A kémia

 

Nem győzünk eleget beszélni róla, hiszen nem nagyon értjük, hogy miként működik a két ember közötti kémia, a megmagyarázhatatlan vonzerő. „Bizonyos kutatások szerint a látszólag össze nem illő párokat részben a kémia tartja együtt – magyarázza szakértőnk. – Biokémikusok a szagok, az illatok kiemelkedő szerepére hívják fel a figyelmet a szerelem kialakulásában és a párkapcsolat fenntartásában, melynek alapja, hogy megérezzük, ha a kiszemeltünk genetikailag passzol hozzánk.”

Főleg a nők érzékenyek az illatokra, van olyan illat, amelyet a férfiak nem is éreznek. A férfiorr könnyen félrevezethető: a női test illata változik pl. hormonkészítmények szedése vagy betegség során, de testápolási szokásaink is befolyásoló erővel bírnak. Szóval, igazából sajnálni kellene azokat, akik azonnal a választ keresik arra, hogy vajon mit is eszik ez a bomba nő ezen a férfin. Ami a mi szemünknek furcsa, azt ők talán nem is látják.

A szépség és a szörnyeteg, avagy mit eszünk a csúnya pasikon?

 Mitől vonzó a férfi?

Egy amerikai egyetem felmérést végzett a legvonzóbb férfitulajdonságok terén, íme a lista:

• humorérzék,
• erő,
• képesség a gyors döntéshozásra,
• szexuálisan vonzó legyen,
• törődő.

…és a külsőségek?

A kutatókat is meglepte, hogy a nők elsősorban belső tulajdonságok alapján választanak, a külsőségek a sor végén foglalnak csak helyet.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top