nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Házasságban unalmas a szex

...legalábbis ezt sugallják a tévéműsorok egy amerikai szülői szervezet kutatása szerint.
NLCafé
f Ajánlom

Tim Winter, a Parents Television Council (Szülők Televíziós Tanácsa) elnevezésű szervezet elnöke szerint a tévében mindenki szexel – kivéve a házasokat. Míg a házasságon belüli szexet nemlétezőnek, unalmasnak, sőt, egyenesen kellemetlennek látják a tévénézők, a szinglik és a félrelépők szexuális élete izgalmasnak, csillogónak tűnik a műsorokból.

A felmérés szerint a megfigyelt időszakban négyszer annyi házasságon kívüli szexjelenet tűnt fel a képernyőn, mint házasságon belüli szeretkezést ábrázoló. A félrelépésről szóló jelenetek kétszer annyian voltak, mint a házasfelek közötti gyengéd jelenetek.

Winter arról is panaszkodott, hogy a korábban a képernyőn elfogadhatatlannak tartott szexuális magatartás (amilyen például a prostitúció, a partnerek gyakori váltogatása vagy a maszturbáció) manapság polgárjogot nyert a tévé világában. Az egyik csatornán az ilyen utalások száma a megfigyelések szerint a huszonhétszerese volt a házasságon belüli szexet ábrázoló műsorrészeknek. Külön probléma, hogy a házastársi szexualitás ábrázolása gyakran negatív: unalmasnak, kötelességszerűnek mutatja a törvényes kapcsolaton belüli nemiséget. Ráadásul a szerelmes filmek többsége a pár egymásra találásáról szól, a házasság mindennapjait már figyelmen kívül hagyja.

A tévécsatornák képviselőinek válasza szerint a főműsoridőben adott filmeket, sorozatokat elsősorban nem gyerekeknek, hanem a 18 és 49 év közötti nézőknek szánják. Winter azonban azzal vágott vissza ezekre az érvekre, hogy a gyerekek minden tiltás ellenére megnézik a sorozatokat, illetve, hogy a tévében sugárzott műsorokat az általános nézőközönség számára is megfelelővé kellene tenni.

Megosztás Facebookon