Szex

Melegházasság vagy élettársi kapcsolat?

Egy friss tengerentúli kutatás szerint az amerikaiak többsége támogatná az azonos nemű párok állami szinten elismert, széles jogköröket biztosító bejegyzett élettársi kapcsolatának lehetővé tételét, de magát a házasságkötést továbbra sem engedélyezné számukra.

A Pew Research Center kutatása szerint tovább emelkedett azon amerikaiaknak a száma, aki szerint lehetővé kell tenni, hogy a meleg párok az állam által elismerve, a házastársakéhoz hasonló jogkörökkel rendelkezve hivatalosan is összekössék az életüket. A kutatás szerint az amerikai jogban polgári egyesülésnek nevezett élettársi kapcsolat törvényi szintre emelését a válaszadók 57 százaléka támogatja jelenleg. A támogatók aránya az egy évvel korábbi felémérés során 54, a 2003-as első megkérdezés során pedig csak 45 százalék volt.

Miközben az élettársi forma támogatottsága nőtt, a melegházasság legalizálását támogatók aránya gyakorlatilag változatlan maradt. A társadalom többsége (53 százaléka) továbbra is ellenzi, és csak 39 százalék támogatja az azonos nemű párok házasságkötésének elismerését. A melegházasságot ellenzők körében egyébként körülbelül minden harmadik személy támogatja csak a polgári egyesülést, míg a melegházasságot pártolók körében 94 százalékos támogatottságot élvez a bejegyzett élettársi viszony bevezetése.

Megosztó tényező

A melegkapcsolatok a fiatalok, a magasan képzettek és a nők körében élveznek nagyobb arányú pozitív megítélést. Az egyes korosztályok közül a 30 év alattiak támogatják kiemelkedően nagy, 68 százalékos arányban az egynemű párok kormányzati szinten elismert együttélését. A felsőfokú végzettséggel rendelkezőknek 70, a középiskolai végzettségűek már csak 47 százaléka pártolja a polgári egyesülést. A nők valamivel nagyobb (60%) arányban támogatják az együttélést, mint a férfiak (54%). Az azonos nemű párok élettársi kapcsolatának bejegyzését a fehér bőrű lakosság 61 százaléka támogatná, míg a fekete bőrű és a spanyol ajkú lakosok náluk megosztottabbak a kérdésben.

Míg a társadalmat a melegkapcsolatok elfogadása, a támogatókat a legalizálás folyamatának milyensége osztja meg. A pártolók 45 százaléka ugyanis úgy gondolja, hogy az azonos neműek együttélésének elismerését a lehető leghamarabb be kell vezetni, 42 százalék viszont úgy véli, a túl gyors legalizálási folyamat esetleg visszaüthet, és negatív indulatokat gerjeszthet a meleg párokkal szemben.

Morál és diszkrimináció

A Pew kutatói a felmérés során a homoszexualitás társadalmi megítélésére is rákérdeztek. A válaszok szerint a társadalom egy jelentős része, 49 százaléka erkölcsileg elítélendőnek tartja a melegkapcsolatokat, 9 százalék viszont úgy véli, nem ütközik erkölcsi aggályokkal. A társadalom több mint harmada ugyanakkor úgy gondolja, a homoszexualitás megítélése nem morális kérdés.

Az amerikai lakosság szerint a melegek a társadalom egyik leginkább diszkriminált réteget képezik. A megkérdezettek kétharmada véli úgy, hogy a melegek a hátrányos megkülönböztetés különböző formáival kénytelenek szembenézni a társadalom részéről, és ez nagyobb arány, mint amit például a fekete bőrű vagy a muszlim csoportokról feltételeznek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top