Szex

Közös tervek – a tartós párkapcsolat titka

Mindig legyen a párunkkal közös tervünk, hiszen ez a tartós és harmonikus kapcsolat egyik kulcsa. A terv lehet kicsi, nagy, nyári, téli, közeli vagy távoli – a lényeg: együtt gondoljuk ki és valósítsuk meg.

Miközben szaladunk a munkahely, a hivatalos intéznivalók, a bevásárlás, az óvoda és a háztartásunk között, sokszor alig marad energiánk arra, hogy párunkkal tervezgessünk. Pedig egy előre kigondolt közös program vagy távoli terv meglepően sokat segít abban, hogy legyőzzük a mindennapok fáradtságát. A közös elhatározás és annak megvalósítása csodákat tesz!


Beszéljük meg!

Közös tervek - a tartós párkapcsolat titka„Azzal, hogy tudatosan és együtt tervezünk valamit, eleve jó úton járunk, hiszen beszélgetünk, és figyelünk egymásra – szögezi le Balogh Kornélia klinikai szakpszichológus. – Ugyanakkor nagyon fontos, hogy a közös tervek elhatározásakor, pláne a véghezvitel során mindkettőnk elképzeléseit figyelembe vegyük. De ne várjuk el a másiktól, hogy kitalálja gondolatainkat, sokkal jobban járunk, ha az ő stílusára hangolódva okosan vezetjük fel, mi az, amire vágyunk, mi tenne bennünket boldoggá. Bölcsen tesszük, ha tiszteletben tartjuk a másik akaratát, és nyitottak vagyunk a kompromisszumokra. Csak így juthatunk olyan megoldásra, melyben mindkét fél örömét leli.

Ha így teszünk, bizonyosan gazdagabbak leszünk az együtt gondolkodás és a hosszas közös várakozás élményével. És a megvalósulás jutalma még csak ezután következik!”


Mindent a maga idején

„Mivel a párkapcsolatoknak is egymást követő, fokozatosan épülő fejlődési szakaszai vannak, az ötletekkel illik a megfelelő időben előállni – állítja szakértőnk. – Nem túl szerencsés például egy nagyon friss kapcsolatban azonnal a gyermekvállalás ötletét pedzegetni. Előbb gyűjtsünk közös élményeket, ismerjük meg egymás alapvető igényeit, vágyait, csak eztán mérlegeljük, és hozakodjunk elő ötletekkel. Legfőként persze először legyünk tisztában saját magunkkal, azzal, hogy mi mit akarunk, és mitől éreznénk magunkat igazán jól, felszabadultan.”

 
Közös élmények: új erő

A gyorsan megvalósítható, rövid távú terveknek is fontos szerepük lehet egy párkapcsolatban – emeli ki Balogh Kornélia. „Ne gondoljunk nagy dolgokra, de az lényeges, hogy a párunkkal együtt szakadjunk ki a hétköznapok rutinjából! Kiránduljunk, biciklizzünk, túrázzunk, mert a természettel való találkozás és a testmozgás mindenkiben garantáltan boldogsághormonokat termel. Elhatározhatjuk azt is, hogy kifestjük, átrendezzük a szobát, vagy elmegyünk végre színházba, esetleg meglátogatjuk rég nem látott barátainkat. Fontos, hogy amit elhatároztunk, vigyük is véghez, s hogy az eredménynek közösen örüljünk.”

 
Gyermekkel, családdal

Összetettebb feladat a tervezgetés többgyerekes családok esetében. „Sokan esnek abba a hibába, hogy csak a gyerekek érdekeit veszik figyelembe, holott a párjuknak is ugyanolyan szüksége lenne a gondoskodásra – mondja a pszichológus. – A gyerekekkel közös programok során törekedjünk arra, hogy egymásra irányuló férfi-női figyelmünk ne szoruljon háttérbe. Tudatosan alakítsuk úgy az életünket, hogy egymásra is jusson energiánkból, mindig legyenek a gyerekektől független szabad, önfeledt óráink. Tartsuk szem előtt viszont, hogy a családi harmóniához nagyon is hozzátartoznak a kicsik, igyekezzünk minél több felnőttprogramokba bevonni őket. Ha előre tájékozódunk, és összebeszélünk az anyukákkal, meg tudjuk szervezni, hogy a csemeték is jól érezzék magukat a szülői társaságban.”

Közös tervek - a tartós párkapcsolat titka

 
A kapcsolatot ápolni kell

Bizony, sok energiát kell belefektetnünk egy kapcsolatba, hogy meg tudjuk őrizni a harmóniát – ebben segítenek minket a közös célok és tervek. A közösen átélt élmények pedig komoly összekovácsoló erőt jelentenek. Még hetekkel később, akár egy összeveszés alkalmával is szeretettel gondolhatunk vissza arra, milyen jó is volt akkor és ott… A szép emlék pedig esetleg arra késztethet, hogy nekilássunk megkeresni a pillanatnyilag elvesztett közös hangot. Ha pedig újra helyreáll a családi béke, jöhet a következő közös kaland!

Tipp: ha tervezünk és tudatosak vagyunk, életünk is sokkal gördülékenyebben zajlik majd.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top