Szex

Fájdalmas szexuális együttlét szülés után?

A második szülésem után fájdalmassá vált a szex. A párkapcsolatunk teljesen normális és kiegyensúlyozott. Mit kellene tennünk, hogy minden olyan legyen, mint régen?

Tisztelt Cím!

A problémám a következő: 2007 áprilisában és 2008 szeptemberében szültem. A 2007. áprilisi szülésem, sőt a következő terhesség alatt sem volt problémám a szexuális együttléttel, de a 2008. szeptemberi szülésem után ez megváltozott. Sajnos fájdalmas lett a közösülés, illetve a behatolás, pedig mindkét gyermekem császárral szültem. Hiába lazulok el, az orgazmus is működik, de a behatolás lehetetlen, mert fájdalmas számomra! A mai napig is szoptatom a kislányom, nem tudom, van-e jelentősége, vagy szakemberhez kell-e fordulnom a problémámmal. Még az elején arra gondoltunk a férjemmel, hogy azért van probléma, mert nem tudok teljesen ellazulni, mert fél füllel mindig a gyerekekre figyelek. A párkapcsolatunk teljesen normális és kiegyensúlyozott. Mit kellene tennünk, hogy minden olyan legyen, mint régen?

Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Anita

Fájdalmas szexuális együttlét szülés után?

 

Te is kérdezhetsz az ismert szexológustól. Dr. Lux Elvirának a www.luxelvira.hu oldalon írhatsz levelet!

 

Tisztelt Anita!

Minden egyéb okoskodás mellett sem szabad elhanyagolni a józan észt, amely nemcsak egyszerűsítheti a dolgokat, de megoldáshoz is vezethet. Miután engem kérdez, az én „józan parasztim” és 40 éves gyakorlatom egyöntetűen azt súgja, hogy kicsit hamar jött egyik gyerek a másik után, és ez meglehetősen megterhelő. Ez akkor is így van, ha jó anya, hiszen szoptat ma is. Van ún. pszichoszomatikus tünetképződés, ez logikus magyarázat számomra az Ön hüvely-összehúzódására is, amely a nemi aktus öntudatlan hárítására szolgál. Ha úgy tetszik, „természetes” védekezés az újabb megtermékenyülés ellen. A pszichoszomatikus tünetképződésnél az ok mindig lelki eredetű, de a tünet szervi működésbeli zavar.

Ezek a tünetek többnyire afféle testi „énvédő mechanizmusok”, melyeknek megvan a maguk logikája. Többnyire a tudat ellenében működnek, ez Önnél is így lehet. Örülök, hogy ennek ellenére a férjével a jó kapcsolat zavartalan. Valóban, a háttérok a gyerekkel függhet össze, csak kicsit másképp, mint ahogy eddig gondolták. Talán másképp kellene megoldani az újabb terhesség elleni védekezést, és akkor helyreáll a rend.

Üdvözlettel: Lux Elvira

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top