A hosszú házasság tízparancsolata

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Hogy mi kell ahhoz, hogy egy házasság valóban a sírig tartson? Titkos recept nem létezik, de hasznos praktikák igen. Íme tíz jó tanács, hogyan teheted tartóssá kapcsolatod!
2009. 03. 06. |

Kövess minket!

f Ajánlom

Minden olyan szépen kezdődött, vajon hol rontottuk el? Amikor ezek a kérdések megfogalmazódnak, már valószínűleg baj van a házasságoddal. Persze hullámvölgyek minden kapcsolatban vannak, de hogy ezekből ne legyen szakítás, nem árt tudatosan munkálkodnod a hosszú és harmonikus együttélés érdekében.

Bár vannak, akik hisznek benne, szakértők szerint örök szerelem nem létezik. A vágyak fokozatosan kihűlnek, ezért állítólag három év után még a legnagyobb szerelmek is véget érnek. Hogy mi kell ahhoz, hogy a szerelem helyére szeretet költözzön, hogy egy házasság valóban a sírig tartson? Titkos recept nem létezik, de hasznos praktikák igen. Íme tíz jó tanács, hogyan teheted tartóssá kapcsolatod!

1. Bízz meg benne!
• – Egy kapcsolat alapja a kölcsönös bizalom – véli Smidt Erika védőnő. – Egy házasságra ez kiváltképpen igaz. Ennek megszerzéséhez idő kell, ám az elvesztéséhez pillanatok is elegendőek. Éppen ezért nagyon vigyáznunk kell rá, hogy el ne játsszuk ezt, legyen szó hűségről vagy épp egy megbeszélt programról. A bizalommal pedig együtt jár az is, hogy nem korlátozzuk a másik szabadságát. Az állandó kontroll, a vallatások, a féltékenykedés megöli azt az érzést, hogy jó hazamenni. Enélkül pedig mit sem ér egy házasság.

A hosszú házasság tízparancsolata2. Légy toleráns!
• – Anyám mindig azt mondta, hogy „egy asszony köténye mindent eltakar” – mesélte a 76 éves Mincze Ferencné. – Egy családot mindig is az anyák tartottak össze, és ehhez szükség van arra, hogy elfogadjuk a férjünket a hibáival együtt. Nem kell ezeket folyton emlegetni, hiszen mi sem vagyunk tökéletesek. Egy hosszú kapcsolat alapja a tolerancia. Manapság nagyon könnyen elválnak a fiatalok, mert nincs bennük elég elszántság. Egy házasság megtartásához nagyon sok erőre, türelemre, megértésre és akaratra van szükség.

3. Válassz okosan!
• – A legfontosabb, hogy a megfelelő emberrel kössük össze az életünket – véli a 38 éve házas Szabó Sarolta. – A romantikusan átandalgott délutánokat ugyanis az együtt töltött hétköznapok követik. Ha két embernek nincs közös témája, a világ dolgairól nem ugyanúgy gondolkodnak és a céljaik is különbözőek, az könnyen csalódáshoz és külön programokhoz vezethet. Az együttes örömök nélkül viszont nincs miért együtt lenni.

4. Ne menekülj!
• – Régen az adott szó kötelezte az embereket – mondja ellentmondást nem tűrő hangon a 85 éves Gaál József. – Ez a házassági esküre is igaz volt, éppen ezért a válás mint megoldás fel sem merült a családoknál. Azt gondolom, ha egy családban gyermekek vannak, az mindenképpen egy olyan örök kapocs, amely összetartja a szülőket. Minél többen vannak, annál inkább igaz ez, hiszen megsokszorozódik a szeretet és vele együtt a felelősség is. Mindez arra ösztönöz, hogy megoldjuk a problémákat, ne pedig elmeneküljünk előlük.

A hosszú házasság tízparancsolata5. Ne nyerj mindig!
• – Nem kell, hogy mindig a tied legyen az utolsó szó! – vélekedik Zilahi Magdi, aki 35 éve ment férjhez. – El kell fogadni azt is, ha a kapcsolatotokban nem te vagy a hangadó. Vagy épp fordítva. Az állandó ellenkezés csak újabb veszekedéseket szül. Egy házasságban fontos, hogy kialakuljanak a szerepek. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a viták során mindig csak ugyanaz a „nyertes”, míg a másik sértődötten elvonul, de ha sikerül kompromisszumot kötni, amelyben mindkét fél érdeke érvényesül, az hosszú távon is működőképessé teheti a kapcsolatot.

6. Legyetek önállóak!
• – Ne hagyd, hogy mások irányítsák a házasságotokat! – tanácsolja Pesti Tímea. – A nagyszülőkkel és a rokonsággal ápolni kell a kapcsolatot, de bizonyos ponton túl nekik is érezniük kell, hogy ti már önálló család vagytok. A legjobb az elején tisztázni a viszonyokat, mert később már sokkal nehezebb. Ugyanilyen lényeges, hogy nem kell folyamatosan az ismerősökhöz hasonlítgatni magatokat, mert lehet, hogy ami náluk működik, az nálatok nem.

7. Ünnepeljetek!
• – Fontos, hogy a mindennapok szürkeségéből néha kiemelkedjünk – véli Tornyai Gábor katolikus pap. – Nemcsak a születésnapokat, a karácsonyt vagy a húsvétot kell megünnepelnie a párnak, hanem azt is, hogy összetartoznak. Ez lehet akár egy gyertyafényes vacsora, egy séta vagy egy közös mozizás, a lényeg, hogy ilyenkor a másikra figyeljenek, és ne egymás mellett, hanem együtt legyenek!

8. Szeretkezzetek!

• – Ha az intimitás, a szexuális élet nincs rendben, azzal igencsak sérülékennyé válik egy kapcsolat – véli Bede Zsuzsa szexuálpszichológus. – Ha valamelyik félnek hiányérzete van, akkor egy harmadik ember felbukkanása könnyen felboríthatja a látszólag jól működő házasságot is. Természetes, hogy évek múltán a szerelem kémiája már nem úgy működik, és ha gyerekek is vannak, a spontán együttlétek még inkább megritkulnak. Ilyenkor bizony szervezkedni kell. Szükség van a lopott órákra ugyanúgy, mint kamaszkorban, csak most már nem a szülők elől bujkálva. A mindennapos hajszában könnyen leépül a vágy, de ha tudatosan próbáljuk megkeresni a lehetséges alkalmakat, újra vissza lehet szokni a rendszeres szeretkezésre. Kezdetnek jó lehet a közös fürdőzés, egy masszázs, amely aztán meghozza a kedvet máshoz is.

9. Veszekedjetek!
• – Gyakori probléma, hogy a párok egy idő után csak a mindennapi gyakorlati kérdések megbeszélésére korlátozzák a kommunikációjukat – fejtette ki Bodnár Judit családterapeuta. – Ha valaki nem hallgatja meg, mi az, ami bántja a párját, esetleg elbagatellizálja annak problémáit, előfordulhat, hogy az később már csak akkor hozakodik elő vele, amikor már sajnos nincs visszaút. Néha bizony nem árt, ha – úgymond – kiborítjuk a bilit, hiszen a konfliktusaink kiváltó okait csak így ismerhetjük meg. Az őszinteség elengedhetetlen a problémák megoldásához. Ha valamelyik fél mindezek helyett inkább mélyen magába temeti a haragját, az együttélés során felgyülemlő negatív érzelmek egyszer csak kirobbannak, aminek az eredménye akár válás, akár testi vagy lelki megbetegedések is lehetnek.

10. Utazzatok el!
• – Amikor egy párból család lesz, sokan elfelejtik, milyen is volt a kapcsolatuk a kezdetek kezdetén, amikor még csakis egymásra figyeltek – mondta Ritteródesz Erzsébet szexuálpszichológus.
– A gyereknevelés csodálatos dolog, fontos, hogy minél többet legyünk együtt, közös programokat szervezzünk, elmenjünk nyaralni, de igenis szükséges, hogy a szülők kettesben is lehessenek néha. Receptre írnám fel mindenkinek, hogy időnként a gyerekek és a barátok nélkül utazzanak el néhány napra.

Tippünk: ha még nem találtad meg a párod, de vágysz valakire, próbáld ki te is Párkereső szolgáltatásunkat. Klikk ide! »

Házasság.lap.hu »
Párkapcsolat.lap.hu »
Szerelem.lap.hu »

Olvass tovább

Hozzászólások

peléistenno 2009-03-09 13:30

nincs rá sem recept, sem taktika

Torolt_felhasznalo_113560 2009-03-09 11:05

Az én nagymamám is mindig ugyanezt mondta!Az a jó ha a Ffi szeret jobban ,és vissza gondolva erre  nagyon igaza volt !!

panniannika 2009-03-09 10:29

IGEN EZ ÍGY IGAZ, ANYÁMÉK AZÉRT VANNAK EGYÜTT MÉG MOST IS, MERT APU IMÁDJA ANYUT, DE SZEGÉNY EGY NAGY PAPUCS..........

Vitosa 2009-03-09 10:28

Egyértelmű. Pont azért mondtam, hogy a tolerancia nem egyenlő azzal, amit az a mondás tart (csak félreérthető voltam ).

Tolerálni kell sok-sok mindent egymásnak, mert nem vagyunk tökéletesek. De aki nem nyitott házasságban él, annak a hűség alap dolog kell hogy legyen, és nem tolerancia kérdésel.

herne 2009-03-09 10:17

Koszonom neked is es Onusnak is.

 

Gondolom, ezt a tolerancias dolgot logikus kereteken belul ertettek, mert inkabb bukjon a hazassag, minthogy agyba-fobe csaljon vagy verjen.

miccka 2009-03-09 09:39

Bőőőven elég, ha a 4. pontot betartja valaki, és nem válnak el. A házasság máris hosszú.

 

Ha a hosszú BOLDOG házasság titkát meg tudnák írni, akkor meg már rég meggazdagodtak volna belőle. 

 

 

Torolt_felhasznalo_432210 2009-03-09 09:27

Az én nagymamám errre mindíg azt mondta,hogy az a házasság lesz hosszú és jó,ha a férfi szeret jobban!

Fordítva meg megette a fene.