Szex

9 megdöbbentő esküvői babona

Esküvőre készülődvén még az is babonás lesz, aki korábban sohasem vette komolyan a hiedelmek intelmeit. Nem is csoda, ha elővigyázatos vagy, hiszen életed egyik legfontosabb lépése előtt állsz.

Szeretnéd, ha semmi nem árnyékolná be, és senki nem zavarná meg boldogságod? Sem a nagy napon, sem a hétköznapokon? Csokorba gyűjtöttük, milyen babonákat érdemes észben tartani.


1. Csokordobálás – a következő ifjú asszonyért
Esküvője után a menyasszony fordítson hátat a násznép még hajadon lányainak, és csokrát dobja közéjük. Aki elkapja, az megy leghamarabb férjhez a társaságból. A soron következő vőlegény sorsa is így dől el; csak ő az ara harisnyakötőjét kapja el, amelyet az ifjú férj hajít hátra.


2. Farönk – az akadályok leküzdéséért
A boldogság útján sokszor ütközünk akadályokba – ezeket könnyedén leküzdi majd a pár, ha az esküvőre menet farönkkel zárják el a templomhoz vezető utat. A házasulandóknak egy rozsdás fűrésszel kell kettéfűrészelniük a fatörzset. Munkájuk sikere azt szimbolizálja, hogy együtt a későbbiekben is képesek lesznek túljutni sorsuk minden buktatóján.

3. Kisfiú az ölben – a név továbbviteléért

A lakodalmi vacsora alatt egy kisfiút szokás ültetni az ifjú asszony ölébe, hogy a születendő gyermekek között mindenképpen legyen fiú, aki továbbviszi a család nevét. A kínaiak mindezért a nászágyon forgatnak meg egy kisfiút.

4. Koszorúslányok – az ara védelméért
A koszorúslányoknak eredetileg az volt a feladata, hogy díszes ruhájukban megtévesszék azokat, akik az arát el akarták rabolni. Egy másik változat szerint koszorúslányok csak helyi hajadonok lehettek, akik a menyasszony előtt felvonulva lehetőséget kaptak arra, hogy a figyelem középpontjába kerüljenek – és így férjet találjanak. Azért viseltek egyforma ruhát, hogy mindegyikük egyenlő eséllyel indulhasson.

5. Küszöbön átemelés – a kísértetek kitessékeléséért
Az ifjú férj kapja karjaiba asszonykáját, amikor először lépik át házasként közös otthonuk küszöbét. A nemes tett jó célt is szolgál: ezáltal szimbolikusan megvédi feleségét a kísértetektől, amelyek leginkább a küszöb alatt szeretnek megbújni.

6. Porcelántörés – a gonosz szellemek elűzéséért
A hiedelem szerint a gonosz szellemeknek egyetlen gyenge pontja van: félnek minden zajtól. Európában a porcelántörés, az Egyesült Államokban a friss házasok autójának hátuljára erősített használt konzervdobozok által keltett zörej segítségével űzik el őket.

7. Rozmaring – a hűségért
A rozmaring virágnyelven a házasság egyik legfontosabb pillérét, a pár egymás iránti hűségét jelképezi. A hagyomány szerint a menyasszonynak a koszorújába fonják, a vőlegénynek pedig a kabátja hajtókájába tűzik. A koszorúslányok is a rozmaring segítségével választhatják ki leendő hű jövendőbelijüket: jó pénzért almába szúrt rozmaringágakat árusítanak; s a vevők között akad horogra kedvesük is.

8. Rózsaszirom- és rizsszórás – a gyermekáldásért
Az oltárhoz vezető utat a koszorúslányok rózsaszirommal hintik tele, a ceremónia után az ifjú párra pedig rizst szórnak – mindkét szokás a termékenységet jelképezi. A rizsszórás modern értelmezése: gazdagságot hoz a házaspárnak.
Főleg vidéken járja, hogy a kéményen fészket rakó, bő gyermekáldást szimbolizáló gólyát a háztetőre kitett babakocsival helyettesítik.

9. Valami régi, új, kék, kölcsönkapott – a boldog házasságért
Klasszikus angol szokás, hogy a menyasszonynak az esküvője napján, boldog házasságának zálogául, szerencsés viselnie magán valamilyen régi, új, kék és kölcsönkapott dolgot.

A régi a menyasszony hajadonéletét szimbolizálja. Az új jelzi, hogy életében új fejezet kezdődött. A kék – legtöbb esetben harisnyakötő – a hűség színe. A kölcsönkapott dolog pedig a házasság két legfontosabb kötelékét jelképezi: a barátságot és a szerelmet. Ezekre az érzésekre ugyanis úgy kell vigyázni, mint a kölcsönkapott tárgyakra.

Tipp: még több esküvővel kapcsolatos cikket, ötletet találsz a Nők Lapja Esküvő magazin honlapján: www.nle.hu »

Esküvői szokások, babonák – fórumtipp »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top