Szex

Szex, szex és szex… az őrületig

A szexre túlzottan éhes nő nimfomániában, a nagy étvágyú férfi a szatiriázisban szenved. De mi számít normális étvágynak e téren? Napi, heti vagy havi egy szerelmi együttlét? Esetleg ennek többszöröse? Konkrét válasz nincs, a tény csupán annyi: a szex iránti vágy nem attól függ, hogy az ember férfinak vagy nőnek születik.

A nimfománia, a görög „nimfa” – hosszú életű, de örökké fiatal istennők elnevezése – és a mánia, vagyis „őrjöngés” szavak összetétele. A szatiriázis eredete szintén a görög mitológiához kapcsolható, a szatír a Dionüszoszt kísérő, kecskelábú félisteneket jelölte. Nehéz megállapítani, mikortól kóros a csillapíthatatlan nemi vágy, de akkor biztosan baj van, ha az élet minden más területe lényegtelenné válik az egyén számára. A szexfüggőség az Amerikai Pszichiátriai Szövetség döntése alapján 1987-től betegségnek minősül.

Hiánypótlás

Anna harminchárom éves, kétgyerekes elvált asszony. Egy évig kezelték szexfüggőséggel, ma gyógyultnak mondja magát. Fiatalon ment hozzá tizenkét évvel idősebb szerelméhez, a gondok akkor kezdődtek, amikor a feleség visszament dolgozni. A férj mindennap a szemére vetette, milyen csinos, jól öltözött, az asszony pedig egyre jobban élvezte, hogy újra nő lehet.

Bede Zsuzsanna szexuálpszichológus
Bede Zsuzsanna szexuálpszichológus

– Életemben először éreztem magam igazán nőnek. A gyes alatt a férjemmel alig voltunk együtt, talán ezért esett jól minden kedvesség, amikor újra dolgozni kezdtem. Ha adódott rá módom, nem álltam meg a flörtnél. Faltam a férfiakat, szinte csak a szex érdekelt. Közel egy évig tartott ez az időszak, átlagban havonta három-négy új hódítással. Akkoriban én nem láttam ezt nagy problémának, csupán a gyerekek elhanyagolása miatt volt lelkiismeret-furdalásom – meséli Anna.

– A történet tipikus példa arra, amikor egy nő a szexet hiánypótlásra használja. Akinek kimaradt az életéből nőiségének megélése, az túlzott nemi aktivitással pótolja. Annát nem nevezném nimfománnak. Egyébként ezt a kifejezést a köznyelv használja, pedig a „fokozott libidó” a helyes megnevezés. A nőiség testiségben történő, újbóli átélésének vágya, általában kapuzárás előtt, a negyven-negyvenöt évesekre jellemző – elemzi az esetet Bede Zsuzsanna szexuálpszichológus.

De beszéljünk arról, mennyi az annyi? Mi a sok és mi a kevés? Ha valami, akkor a szexuális élet intenzitása igazán relatív. Általában a férfiak mennyiségi igénye a nagyobb, és a társadalmi norma szerint ez a túlfűtöttség, állandó vágyakozás, kicsapongás elfogadott. A férfi, aki sok skalpot gyűjt, elismerésben részesül. És mi a helyzet a nőkkel? Ha azt merik mondani, a havi egy-két aktus kevés, kikiáltják őket nimfománnak, rosszvérűnek, megbélyegzik, lenézik. Mindeközben nőtől nem hallani, hogy „nincs ronda férfi, csak túl kevés alkohol”. A világ persze változik, ma már a nőpáciens nyíltan mer beszélni a problémájáról pszichológussal.

Traumák, krízisek, kielégületlenség

Tudta?

* Évszázadokon át szervi bajnak tartották a szexfüggőséget.

* A nimfonánnak kikiáltott nők nemi szervére jeget vagy orvosi piócát helyeztek, vagy adott esetben eltávolították csiklóját.

* A 19. században, a viktoriánus korban nimfománnak nevezték az olyan nőt, aki félrelépett, vagy önkielégítést végzett. Úgy tartották, hogy a „normális” nők nem élvezhetik a szexet, és nem elégülhetnek ki. Akik mégis ragaszkodtak a kéjhez, azt erkölcstelennek, betegnek tartották, és pszichiátriai kezelésnek vetették alá.

* A szexfüggőség a férfiak között két és félszer gyakoribb, mint a nők körében.

* Legtöbbször a kötődési és a kapcsolatteremtési problémák vezetnek az efféle függőséghez.

A nemi aktus kellemes, nyugtató, lazító hatására boldogsághormon jut a vérbe, egészséges a testnek és a léleknek. Ám amikor a szexualitás mindent maga alá gyűr, és olyasfajta jelleget ölt, mint egy alkoholistánál az ital – rövid kimaradás után már elvonási tünetek jelentkeznek –, már semmiképp sem beszélhetünk normális vágyról. A függő nem tudja cselekedeteit kontrollálni, betegesen ragaszkodik rögzült szexuális szokásaihoz, túlértékeli a testi együttlétet, retteg a lebukástól.

– Ha egy nőben több a férfihormon, az okozhat csillapíthatatlan szexéhséget – mondja Bede Zsuzsanna –, de általában mindkét nemnél inkább mentális problémákról van szó. A köznyelvben nimfománnak mondott nő látványosan cseréli partnereit, akár hosszú éveken át, mert például sosem volt orgazmusa. Hajszolja a kielégülést, nem élvezi, de minden alkalommal azt hiszi, hogy végre jó lesz neki. Naiv, tudatlan, nem okul a tapasztalataiból. Egyes nők gyakori partnerváltásának oka lehet még a „nagy Ő” keresése. Az, aki naponta mással fekszik le, gyakran azt képzeli, az aktuális partner álmai férfija. Az illúzió azért kell, mert a női szexualitás érzelmek nélkül ritkán működik. Ha viszont működik, akkor általában gyermekkori inzultus áll a háttérben. Nem kell feltétlenül megerőszakolni egy kislányt ahhoz, hogy később a szexuális élete deformálódjon, olykor elég egy családon belüli idősebb férfi célzott simogatása. A traumát átélt nő élvezi az együttlétet, van orgazmusa, de a lelkét leválasztja a helyzetről, mivel anno az izgalmat bűntudattal élte át.

– A férfiak legtöbbjét viszont a vére hajtja, kevésbé fontos nekik az érzelem. Fiatal felnőttkorig normális a naponta többszöri kielégülés vágya, de a hormonok lángolása a húszas évek közepére általában alábbhagy. Alacsony önbecsülésre vall, ha a férfi célja minél több nőt az ágyába vinni. A sok aktus, a baráti vélemények erősítik önbecsülésüket. A szexuális túlfűtöttség következménye lehet egy krízisnek, egy nehéz válásnak is. Ilyen időszakok mindkét nemnél előfordulhatnak, de ez többnyire magától elmúlik, segít túllépni a düh fázisán – véli a szexuálpszichológus.

Mindig új kell, aztán marad a magány

A szexéhség hajlamosít a pornográfia használatára, az internet segítségével könnyen kialakulhat „cybersex-függőség”, amely főleg férfiak körében terjed. Egy fórumon így ír magáról egy harmincegy éves férfi:

„Egész nap filmeket nézek a neten. Mindig új ingerek kellenek, minden időmet és erőmet elveszi. Először elbuktam az egyetemet, mert folyton csak a neten nyomultam a tanulás helyett. Nem a menyasszonyommal való találkozást vártam, hanem hogy mikor megy el, hogy pornózhassak. Feladtam a hobbijaimat a munkámra hivatkozva, aztán kirúgtak a munkahelyemről is. Ez az egész fel sem tűnt éveken keresztül, nem éreztem, hogy gond lenne velem.”

– Ritka a szexfüggőség ilyen súlyos formája. Néha azonban átveszi a totális irányítást a beteg életében, aki a leghétköznapibb dolgokat sem képes elintézni – elemez a szexuálpszichológus. – Sokan azért nem kerülnek szakemberhez, mert nem gondolják problémának életvitelüket. Ráadásul ennek a betegségnek nincsenek olyan látványos jelei, mint egy drog- vagy alkoholfüggőségnek. Sokszor csak akkor jut el hozzánk a páciens, ha a környezete és saját vágyai már erősen nyomják. Nőknél a terápiában általában a nőiségét kell feltárni, a kötöttségtől, az anyaságtól, a szexualitástól való félelmet kell gyógyítani. Férfiaknál sok esetben fixáció okozza a megbetegedést, valamilyen kivételes szexuális inger utáni hajsza – akár az első magömlés –, ami olyan élvezetet okoz, hogy innentől azt keresi. És az sem mellékes, hogy a szexfüggőségre való hajlam is öröklődhet. A kezeléseknek nem a szexről való leszoktatás, hanem az egészséges szexuális életre való képesség kialakítása a célja. Segítség lehet még a hasonló betegségben szenvedő emberek közössége, már itthon is létezik anonim szexfüggők társasága.

Szex.lap.hu »
Nimfománia.lap.hu »
Szerelem.lap.hu »

Az ifjúság merre tart?

Tíz éve még kínos volt tizenévesen – főleg lányként – hetente-havonta partnert cserélni. Ma ez vagányságnak számít. Szakemberek szerint a tinik tíz-húsz százaléka érett testileg-lelkileg arra, hogy igazi örömet okozzanak és éljenek át. A többiek a kortársaknak szeretnének megfelelni. A környezet részéről az értékek folyamatos átadása, iskolai kereteken belül az egészségnevelő órák elengedhetetlenek lennének.

 


Még több az e heti Nők Lapjából:

Tökéletes töltelékes »
Soma Mamagésa – ízig-vérig igazi nő »
D. Tóth Kriszta: Mama, aiiikeee! »
A múlt divatja nem ment ki… a divatból »
Ki vigyáz a babára, ha nincs bölcsőde? »
Nők Lapja Családi Hétvége 2008 – programok »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top