Szex

Alfa hímek és macsók

Kinek ne imponálna a népszerűség? Igaz, egyeseknek túl sok jut belőle, míg mások csak vágyakoznak utána. Mi történik, ha a vezérbika, minden nõ állítólagos esete tör a meghódításodra? Jó az neked? Vagy lehet, hogy ő is csupán egy utánzat?

Az alfa hímekről leginkább az etológia könyvekben lehet olvasni, lényegét tekintve ők azok a hímegyedek az állatvilágban, akik nem tűrnek meg a hordában maguk mellett másik vezéregyéniséget, nem szívesen osztozkodnak a nőstényeken.

Az emberek világában az alfa hím egyfajta ragadozó, aki nem tűri meg a konkurenciát. Ugyanakkor nem összekeverendő a macsóval, akit a strigulahuzigálás jobban motivál választása tárgyának milyenségénél. Mert a macsónak elég a „műanyag nő”, ellenben az alfa hím nem éri be akármilyen zsákmánnyal. Igaz, ettől még könnyen lehet, hogy mindkettőjük „áldozata” ugyanúgy végzi…

A tipikus példány

Hogy honnan ismered fel? Nem is lehet eltéveszteni! Belépsz egy buliba, és az ő hangját hallod meg először, népes tábor állja körül, látszólag nagyon lezserül és természetesen viselkedik, kifogyhatatlan a témákból és az ötletekből.

Elég visszaevickélned gondolatban a középiskolai évekbe (ha csak nem lányiskolába jártál), és fogadjunk, hogy az osztály vagy az évfolyam alfa hímjét még ma is fel tudod idézni! Ő volt az, akit minden buliba meghívtak, aki kiválóan sportolt, akiért a legtöbb lány rajongott reménytelenül. Ő volt az, akinek a klikkjébe minden fiú bekerülni vágyott, és ha ez sikerült, automatikusan behódolt neki. Minél tovább tartott az ifjú alfa hím egyeduralma, valószínűleg annál inkább beivódott a viselkedésébe.

A kérdés az, meg tudta-e őrizni felnőtt korára, vagy sem? Utóbbi esetben könnyen válhatott csalódott, gátlásos férfivá, főleg, ha sem a karrierje, sem a párválasztás tekintetében nem tudott kivívni magának vezérszerepet. De ha képes megőrizni karakteres egyéniségét, akkor szinte biztos, hogy ma is ő lenne az, akit először kiszúrnál abban a bizonyos társaságban, illetve annak is a közepén. Ez azonban nem azt jelenti, hogy végül őt fogod választani, de tutira imponálóan hat majd rád a közeledése.


Élet az alfa hímmel

Ha hagyod magad behálózni egy alfa hím által, tudnod kell, hogy a kezdetek után nagy eséllyel az alábbi valósággal fogsz szembesülni. Ha csupán kalandra vágyott, biztosra veheted, hogy nem hív fel másnap. Ha elkötelezi magát melletted, számolnod kell azzal, hogy mivel nem képes kilépni a bőréből, továbbra is úgy fogja bámulni a nőstényeket, mint téged annak idején, és még a hasát is behúzza, ha egy vonzó csaj közeledik a strandon.

Többnyire kedves hozzád, de egyáltalán nem tud mit kezdeni veled, amikor rossz kedved van. Ha megkérdezed tőle, hogy mutatsz az új ruhádban, garantáltan őszinte választ fog adni, ami nem egyenlő a legjobb reakcióval. Általában egyes szám első személyben beszél rólatok, illetve pontosabban magáról. Mivel folyamatosan fent kell tartani a látszatot, ő lesz az, aki a piros lámpánál kiugrik az autóból, mert egy kis ficsúr bevágott elé. Ha nem méltatod, dicséred folyton, durcás lesz. És bár igyekszik azt a látszatot kelteni, hogy leginkább érted rajong, valójában számára saját maga a legfontosabb. Ettől még persze imádhat téged az idők végezetéig is…

Macsó: a rossz utánzat

Az alfa hímek nem összekeverendők a macsókkal, akik valóban csak használják a nőket, és nem feltétlen sikerül férfikörökben vezérszerepet betölteniük. Ez utóbbi okozta csalódásukat fojtják a beteges szinten mozgó csajozásba. A hódítás rövid szakaszában mindent bevetnek – mind külső, mint belső fegyvertárat – aztán a legcsekélyebb magyarázkodás nélkül továbbállnak, újabb strigulát keresve. Hiszen az alfa hím iránti irigységüket fordítják a női nem felé, és az alfa hímeknek próbálnak visszavágni azzal, hogy bebizonyítják: bárkit megkaphatnak.

A bárki azonban mégsem teljesen igaz, hiszen miután bennük közel sincs annyi kifinomultság, mint irigységük tárgyaiban, olcsó trükkjeiken egy élelmesebb nőnek könnyű lesz átlátni. Íme egy példa: míg egy alfának eszébe sem jutna a borzasztóan elcsépelt „Gyakran jársz ide?” kérdéssel közelíteni hozzád (nem, ő biztosan frappánsabbra veszi a figurát), a macsótól pontosan ennyi eredetiség várható.

Ha egy alfa hím ül a volánnál, királynőnek érzed magad, ha egy macsó, akkor halálfélelemmel küzdesz, mivel számára a tuningolt döngetés egyenlő az erőfitogtatással. És végül még egy különbség: az alfa hím otthon is alfa hím, a macsó viszont olyan hétköznapivá és kiismerhetővé válik rövid időn belül, hogy magad sem érted majd, mivel vett le a lábadról, vagy ha igen, akkor kikristályosodott, hogy mindaz csak látszat.


Ki lehet a párja?

Az alfa hímben leginkább az a vonzó, hogy együtt van benne mindaz, amire egy nő vágyhat. Leginkább – akár csak az állatvilágban – a legéletképesebb utód létrehozásának ígérete. Emellett ott van, ha biztonságos támaszra van szükség, segít a döntéshozatalban, vigyáz ránk, erőt sugároz és védelmet biztosít. Ha tehát erre van igényed, benne emberedre találhatsz.

Aki viszont nem viseli jól az egyértelmű hatalmi leosztást a kapcsolatban, nem szereti, ha birtokolják és irányítják, az aligha bérelheti ki hosszútávra egy alfa hím szívét. Ezért a védelemre nem szoruló, magabiztos és akaraterős nők – hívhatjuk őket alfa nőstényeknek is – szívesebben válogatnak a kevésbé domináns hímek közül, akikből aztán később – de nem feltétlenül! – szolgálatkész papucsférj válhat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top