Szex

Transz-állapotban

Férfinak vagy nõnek lenni – a kromoszomális adottságokat követõen - elkerülhetetlenül szerepjáték, a nõk nõnek öltöznek, csajszinak, nõcinek, dívának.





Transzveszticizmus, transzneműség, transzszexualitás.
Ezeket a fogalmakat (s a holdudvarukban kerengő egyéb kifejezéseket) sajáthasználatú szótárunkban, egyre gyakrabbá váló előfordulásuk ellenére, még mindig nem igazán tudjuk elhelyezni. Ezzel párhuzamosan a férfi, nő értelemezési-cikkelyek is feszengeni kezdenek.

Férfinak vagy nőnek lenni – a kromoszomális adottságokat követően – elkerülhetetlenül szerepjáték, a nők nőnek öltöznek, csajszinak, nőcinek, dívának stb., a férfiak férfiasan kevésbé törődnek ezzel. Ott van a nemiségünk egész viselkedésformánkban, a hétköznapi ügyintézésünk módjában, a megszólalásunkban, a mozdulatunkban, étkezési- és sportolási szokásainkban. Követjük a divatirányzatokat, amiket a művészetek és a tömegkommunikáció nevel belénk. Felmérések szerint alig tíz éve még nőiesebbek voltak a fiúk és fiúsabbak a lányok. Most a nőies külsejű, férfiasan kemény nők jöttek divatba, s a férfias megjelenésű, de lágyságra is képes férfiak. Mindig van egy kis visszarendeződés, de sohasem tér vissza minden a régi kiindulási pontra.

De mi térjünk vissza a fogalmainkhoz. A „transz” elöljárós latin kifejezések a hozzájuk kapcsolódó szavakkal általában valamilyen határátlépésről, valamiféle túlnaniságról beszélnek.









Férfiak nővé alakítása

• pénisz és herék eltávolítása
• hüvely képzés
• mellek felépítése
• nagy testfelület tartós szőrtelenítése.
A transzvesztita az ellenkező nem ruházatát (vestiarius, [vestis], ruhának való) ölti magára ahhoz, hogy szexuális izgalomba kerüljön. Átlép időlegesen egy másik viselkedésformába. Általában férfiak alkalmazzák ezt a gyakorlatot, és leggyakrabban titokban, így akár évekig is élhetnek kettős életet. A transzvesztita megjelenés gyakran a színpadias, majdnem karikírozott nőiességet vagy férfiasságot jeleníti meg. A transzvesztiták zöme heteroszexuális, sokan közülük házasok, és gyermekeik is vannak. A transzvesztiták másik csoportja bi- vagy homoszexuális, de nem a szexuális vonzalom az elsődleges motiváló erő, hanem a társadalmi beállítottságuk határozza meg viselkedésüket. Vannak transzvesztita művészek, akik színpadon kiválóan és megtévesztően játsszák a másik nemű szerepet.





Nők férfivé alakítása

• méh, petefészkek, hüvely eltávolítása
• pénisz formai kiképzése
• húgycső kialakítása a péniszben (a legnehezebb része a műtéti sorozatnak)
• pénisz merevedési funkció kialakítása (szelepes protézisekkel)
• herék és herezacskó formai kialakítása
• mellek eltávolítása.

További feladatok
Psychiátriai kezelés:
• Hormonális kezelések.
• Urológiai szövődmények kezelése.
Transzneműségről
akkor beszélhetünk, ha a transzvesztitizmusnál kevésbé ideiglenes határátlépésről van szó, tehát ha valaki nagyrészt a másik nemre érvényes normák szerint él; az ezzel némileg átfedésben lévő transzszexualitás pedig az az eset, amikor a biológiailag másik nemmel való vállalt azonosulás motiválja a külső átalakulást.
A transzszexuális úgy érzi, hogy a „természet tévedéseként” született fizikai neme ellentétes pszichológiai nemével. Minden eszközzel igyekszik kijavítani a tévedést, tehát átalakulni férfivá vagy nővé. Az azonosulás tehát lehet „stílusbeli”, vagy testi jegyekben mérhető (hormonkezelés, átoperálás). Előfordul, hogy a transzszexuális nehezen boldogul új énjével, csökkent szexuális képességével és szembesülnie kell a társadalom előítéleteivel is. A legtöbben azonban boldogabbak lesznek nemük megváltoztatása után.

Írásunkhoz használtuk a www.plasztika.net és a Szexualitás egészségkönyve (Kossuth Kiadó, 2003) és Orbán Katalin gender-kutató anyagait is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top