Szex

Feng-shui vagy vaszati?

A vaszati nem más, mint az ind térrendezés tudománya, amelynek segítségével a nõk egy csapásra orvosolni tudják összes párkapcsolati problémáikat. Rossz a házasságod? Rendezd át a vizesblokkot! Pasi kell? Vegyél egy szélcsengõt!

Együttélés, nehéz teher

Az emberiség egyik felét örök időktől foglalkoztatja, hogy miként jöjjön ki a párjával, akibe szerelmes, de néha nem tudja elviselni a különféle rigolyáit az együttélés során. Az emberiség másik felét pedig az foglalkoztatja, hogy keresi az igazit, de egyelőre nem leli.

A vaszati az emberiség mindkét fele számára megoldást kínál.

De kezdjük az első problémával. Ha például mi, férfiak olvasni akarunk (a többes szám azért, mert ennek a rovatnak, amit most olvasol, férfibeszéd a címe, minden kedden frissül, és ketten írjuk egy barátommal), akkor életünk párja tévézni akar, vagy amikor mi tévéznénk, ő húzza a száját, hogy már látta a filmet, tök unalmas. Vagy amikor látszólag a neten lógunk, de valójában benne vagyunk egy rendkívül fontos munkában, akkor életünk párja türelmetlen hangon megszólal, hogy a szövegszerkesztőt szeretné használni, holott azt a másik számítógépen is tudná, a drága. Vagy például, amikor úgy érezzük, hogy itt az ideje inni egyet a haverokkal, akkor ő így kiált fel érdeklődően-gúnyosan-édesen: „Már megint a Gézával találkozol?” Vagy amikor össze kéne hangolni, hogy hova menjünk szombat este tülekedni, a Szóda udvarba, a Mumusba vagy Ráckertbe, három és fél órán át készülődik. 

Nem is beszélve a takarításról, a mosogatásról, a bevásárlásról, a gyerekek neveléséről (már ha van), a szüleink meglátogatásáról (otthon, temető, emlékek), a testvéreink lelkének karbantartásáról (új szerelem? új csalódás? megint a régi körforgás?), vagy legyen szó éppen a munkáról, a tanulásról, akármiről.

Vaszati, a megoldás


Ennek immáron vége, mert itt a vaszati, amely minden életproblémára és párkapcsolati nehézségre megoldást kínál!

A Vaszati honlapján azt olvashatjuk, hogy “a Vaszati egy egyszerű, tudományos rendszer, amely független a kultúrális hagyományoktól”, és amelynek segítségével közelebb juthatunk önmagunk és Isten megismeréséhez, s ezzel életünk céljához. Azt leszámítva, hogy a kulturális szót hosszú u-val írták a szerkesztők, a mondatban szereplő vaszati kifejezés helyett bármely más, tetszés szerinti szót is használhattak volna, például a bableves vagy a monitor szavakat, talán így értelmesebb lett volna a mondat. Ennek hiányában számomra a vaszati egy univerzális kenyőcsként funkcionáló kellemesen ostoba világnézet marad (mondjuk mint a babona), amelynek legfőbb erénye, hogy stabilitást visz az unatkozó háziasszonyok, identitászavarral küszködő másodéves bölcsészlányok, valamint kedves, jóravaló, magányos vidéki tanárnők életébe.

A vaszati uralhatóvá teszi a bonyolult és igazságtalan világot. Ezentúl nem kell energiát fektetni abba, hogy megértsük az életünket, pusztán elegendő, ha áthelyezzük a szekrényt a lakás keleti oldalára. Megromlott a házassága? Rendezze át a vizesblokkot a lakásában! Nincs pasija, de szeretne fogni egyet? Vegyen vaszati szélcsengőt! Gondjai vannak az ágyban? Vásároljon vaszati lúdtalpbetétet.

Azt hiszem, hogy a vaszati egy olyan komplexitás, amelynek célcsoportja elsősorban a női nem. Szinte érezzük, ahogy a minket körülvevő univerzális energiát – ott cikáz a kis huncut a két kínai porcelán között -, életünk párja egy méregdrága vaszati tanfolyam elvégzése után játszi könnyedséggel tudja majd igájába hajtani – feltéve ha ki tudja fizetni a borsos tandíjat.

A vaszatisok ugyanis nem kispályáznak, csak a tehetőseket célozzák. A feng-shuival szemben, amely ártatlan kiscserkészek vasárnap délutáni teázásához mérhető ideológiával bír, a vaszatisok kőkemény marketing generálszószt használnak termékük eladásához. A vaszatisoknak profi kiadványaik vannak: van tanácsadó szolgálatuk, fórumuk, honlapjuk, oktatási rendszerük, internetes szakértőik, egyesületük, mint egy igazi szubkultúrának. A vaszatisok vaszati-tanfolyamokat tartanak a Pilisben, “exkluzív környezetben”, nyilvánvalóan méregdrágán, hiszen a tanfolyam ára nincs feltüntetve a honlapon. Ha a feng-shui egy lepukkant Trabant, akkor a Vaszati egy jól menő marketinges légkondicionált Audija.

Kiváncsi vagyok egy ilyen festői környezetben lezajló vaszati tanfolyamra. Vajon milyen érzés lehet az, amikor a világ bonyolultsága – és benne én – egyszerűen, problémamentesen és célszerűen kezelhetővé válik? Szerintem szörnyű.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top