Szex

Birkabéltõl a latexig

Néhány évtizeddel ezelõtt még szinte mindenki nevetett a vaskos kabarétréfákon, melyekben a gyógyszertárban óvszerért sorakozó férfi megalázó kalandjait elevenítették fel.




A nemi betegségektől, főként az egyelőre megállíthatatlannak tűnő AIDS-től való félelem hatására már természetes, ha valaki a bevásárló kosarába a liter tej és a mosószer mellé bedob néhány csomag síkosított, érdesített, ízesített kondomot.

Ha már muszáj, akkor legalább adjunk a formának. Hol vannak már a letűnt idők kimosott kecske vagy birkabelei, amit a biztonságot előnyben részesítő férfiak húztak péniszükre anno. Ha a modern óvszerekben, ahogy mondják, olyan szerelmeskedni, mint zokniban fürdeni, vajon milyen érzés lehetett mindezt állati béllel felfegyverkezve végezni.

Néhány szerző véleménye szerint, mint például a témában járatos Norman Himes, az óvszerhasználatra történő első utalás a görög mitológiában található. A hagyomány úgy tartja, hogy labirintusáról híressé vált krétai Minósz király magján átok ült, mivel azt kígyók és skorpiók borították el. Feleségével, Pasziphaéval azonban testi szerelemre vágyott – mi sem természetesebb – ezért asszonya hüvelyébe egy kecske hólyagját helyezte, így az átkozott mag ebbe ömlött.





Az óvszerhez hasonlatos első valós eszközökről a reneszánsz híres itáliai orvosa, Falopio írt egyik könyvében. Jegyzetei szerint ebben a korban férfiak ezrei húztak vesszejükre lenből készült tokocskát a testi szerelem óráiban, hogy így védekezzenek a szifilisz ellen. Az orvos szerint a hasznos lensapkácska viselete könnyű és kényelmes.

Az óvszer általános használata a XVII. században terjedt el. Ekkoriban a lábasjószág kimosott belét alkalmazták védekezés gyanánt, amit – nem meglepő módon – a kolbászkészítők forgalmaztak a biztonságos szexre vágyók számára. Sokan azonban viszolyogva gondoltak a kétes eszközre, és hatástalannak tartották. A bírálatok ellenére a kondom egyre keresettebbé vált a XVIII. században, és népszerűsítéséhez hozzájárult a híres Casanova is, aki gyakorta fegyverezte fel magát, illetve fegyverét, a biztonsági sapkával.





A kondom történetében Charles Goodyear forradalmi találmánya, a vulkanizált kaucsuk jelentette az első mérföldkövet, ami kiszorította a birkabelet az óvszerpiacról. Az igazán nagy áttörés azonban 1930-ban következett be, amikor kifejlesztették a latexet, és az óvszer az új anyagnak köszönhetően vékonyabb, kényelmesebb, és nem utolsó sorban olcsóbb lett. Úgy tűnt, hogy az óvszer karrierje megállíthatatlanul ível felfelé, ám 1955-ben egy massachussetsi kutatóorvos és csapata kifejlesztette az első fogamzásgátló tablettákat. Az óvszergyártók csillaga leáldozóban volt, amikor megjött a „felmentő sereg”: az AIDS.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top