Szex

Érzelmi zsarolás

Tágra nyílt könnyes szemek, szemrehányó pillantások. Ki ne szembesült volna már ezzel? Ha csak nem vagy igazán kõszívû, azonnal bedõlsz ezeknek a trükköknek. Mert bizony sokszor csak trükkök.




Már ezen az oldalon is olvashattatok olyanról, hogy valaki fenyegetésekkel akar elérni valamit másoknál. A legmegdöbbentőbb módszerekkel próbálkoznak az emberek. És valóban nagyon nehéz nemet mondani egy olyan fenyegetésre, hogy „ha elhagysz, megölöm magam”.
Ez azonban elég extrém formula, nem is sokan élnek vele, és nyilván el is veszti jelentőségét a sokadik elhangzás után.





Nem kell azonban ilyen komolynak lennie a figyelmeztetésnek. Elég egy mártír-tekintet, vagy egy „már nem szeretsz?” kérdés. Vannak olyan emberek, akik csak úgy tudnak, próbálnak másokat befolyásolni, hogy érzelmeiken keresztül zsarolják őket. Ez a szokás valószínűleg már gyerekkorban tanult dolog.





Hány olyat lehet hallani, amikor a szülő így szól rá rendetlenkedő gyerekére: „ha nem leszel jó kisfiú, nem foglak szeretni”. Ez pedig a gyereknek a legnagyobb fenyegetés. Olyanoknak, akik szeretetre áhítoznak, még felnőttkorukban is. És mindenki szeretetre áhítozik. Sok családban egyenesen hagyománya van a módszernek. Itt már nem lehet semmit észérvekkel megvitatni. Az egyetlen módszer a zsarolás, ami még egy felnőtt embert, aki esetleg már maga is szülő, sőt, nagyszülő is megtörhet.





És hogy hogyan mondjunk nemet? Ez az a helyzet, amikor a legnehezebb nemet mondani. Egyrészt nehéz felismerni, mikor gondolja valaki komolyan a dolgot, és mikor csak fenyegetés. Sőt, gondold végig, te nem élsz vele? Mert akkor jobb, ha azonnal abbahagyod. Ugyanis ezzel a módszerrel a gyengébbekben maradandó kárt okozhatsz, tönkreteheted kapcsolataidat, ha pedig egy nálad erősebb emberrel akadtál össze, ő fogja megunni a dolgot, és minden fenyegetésed ellenére te fogsz repülni.

Nemet mondani pedig csak úgy lehet, ha leültök megbeszélni a dolgot. Akárki is legyen az, párod, szülőd, gyereked, barátod. Mondd el neki, hogy mennyire rossz az, amit tesz, hiszen neki kell belátnia. Sok sikert!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top