Szex

Könyvajánlónk






Katherine Stone: Álomsziget

Ha olvasták a Hulló csillagokat, még emlékezhetnek Jace Coltonra, aki egy karácsonyesti tűzvészben elvesztette a családot, amely örökbe fogadta. A regény végén kiderült, fogadott húga, a kedves, jólelkű Grace nem halt meg, csak elvesztette az emlékezetét, és most idegen néven él valahol. Kíváncsian vártam Katherine Stohne új regényét, hátha most kiderül, mi történt a kislánnyal.

Nem árulom el, mi történt Grace-szel, mert avval a könyv legérdekesebb részétől fosztanám meg a rovat olvasóit. A regényt ugyanis ez a történet tartja össze- minden más nagyon, kiegyensúlyozatlan benne. A regény első húsz oldalán sorstragédiára emlékeztetően peregnek az események, meghal négy ember (gázolás, öngyilkosság vagy pedofil támadás miatt), majd a regény hátralévő részében a történet megtorpan, és a szereplők oldalakon keresztül emlékeznek vissza múltjukra, hogy az olvasó megtudhassa, honnét ismerik egymást. Ahogy az írónőtől megszokhattuk, mindenki múltjában titkok lappangnak, kár, hogy a szereplők többsége egy egyszerű telefonhívás erejéig sem tud elvonatkoztatni ettől, s unos-untalan a múlt emlékei fényében értékeli a jelent. Amennyire izgalmas az ötlet, hogy a korábbi szerelmesregények története folytatódjék tovább, annyira nincsenek kihasználva az ebben rejlő lehetőségek. Szinte csak azokat a szereplőket említi meg a regény, akik nem házasodtak meg, függetlenül attól, milyen közel álltak Grace-hez, vagy részt vesznek-e keresésében. Mivel a nyomok jól láthatóan vannak eltüntetve, olyan kézenfekvő Grace kiléte, hogy a történet végéig ez sem tudta fenntartani az érdeklődésemet.






 


 




General Press, 239 o., 1300 Ft


Hedwig Courths-Mahler: Titkos szerelem





A nagy szerelmesregény-legenda könyvei általában nem ennyire fordulatosak. A Titkos szerelem azonban igazán izgalmasra sikeredett. Regina és Werner szívből szeretik egymást, házasságuk mégis baljós előjelekkel indul. Hiszen Werner főnöke is Reginát vette volna feleségül. Ennek köszönhető, hogy a kifejezetten tehetséges mérnök tíz év alatt sem léphetett elő főmérnökké, és ahol lehet, akadályokba ütközik. A konfliktus akkor csúcsosodik ki, amikor a legújabb megbízatást is más kapja. Amikor a főnök még meg is sérti Reginát, Werner már nem bírja tovább, és felpofozza. Ezek után tudja, hogy Németországban nem fog állást kapni.

A házaspár hétéves kislányával Dél-Afrikába utazik tíz évre, ahol a férfinek végre alkalma lesz a szakmai érvényesülésre, és komoly keresetre is számíthat. Az érkezéskor hozzájuk csapódó szerencsétlen sorsú Tommyval boldogan élnek, amíg egy munkáslázadás során tragédia történik. A lányt Tommyra bízzák, hogy vigye vissza hazájukba. Így kezdődik a félreértésekkel tarkított szerelem története.

A német felső osztály köreiben, és részben egzotikus helyszínen játszódó, izgalmas történetet mindenkinek ajánlhatom, aki szereti Courths-Mahler regényeit. Ez az egyik legizgalmasabb és legjobb közülük.






 






Bastei, 297 o., 749 Ft






Louis de Berničres: Corelli kapitány mandolinja

A második világháború nem igazán romantikus történet, de számos nagy szerelem hátteréül szolgált már. A Corelli kapitány mandolinja esetében azonban fordított a helyzet – egy szerelmi történet szolgál okként, hogy a háborúról, a közemberek és az államférfiak kisebb-nagyobb dolgairól, az olaszokról, a görögökről, és legfőképp Görögországról beszélhessen az író. Furcsa a regény, mert számtalan dolog keveredik benne. Elsősorban a történetek, mivel egy falunyi főszereplője van – és ha figyelembe vesszük, hogy a regény nagy részében ebben a faluban tartózkodik olasz hadsereg megszálló egysége, máris elég sok főszereplővel kell számolnunk. Keverednek emellett a stílusok , az ekloga, a levélregény, a röpirat, a nagymonológ, és az önvallomás, hogy csak néhányat említsek. S végezetül keverednek a hangulatok – amikor már épp meghatódnánk, valami hirtelen nevetségessé vagy közönségessé teszi a helyzetet, s amikor a háború szörnyű monotóniája már éppen letétetné a könyvet, hirtelen meghatóvá válik a történet, hogy aztán egy újabb és még újabb hangulat törjön felszínre. Mindezeket a görög napsütés és a tenger illata foglalja keretbe – de hogy összeáll-e az egész egy értelmes egésszé, azt már az olvasónak kell kitalálnia.







 


 




Magyar Könyvklub, 528 o., 2200 Ft

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top