Szex

Bálintok és Valentinok

Pogány ünnepként kezdõdött, keresztényüldözéssel folytatódott, ma pedig már csak a kis versek, piros szívek, virágtenger és romantika maradt.




Rómában kezdődött minden. Ebben a városban tisztelte és kedvelte a nép az ünnepeket, beleértve az egyszerűbbeket is. Az egyik ilyen ünnep volt február 15-én, amit Lupercakia-nak hívtak Luperca istennő után. Ő volt a hitvese az erdők, mezők, tüzek urának, Faunusnak. Ezen az ünnepen az emberek a város leghíresebb dombjának lábánál találkoztak, állat- és kenyéráldozatot mutattak be istenüknek. Az áldozati kecskék bőréből szíjakat hasítottak, amivel – főleg a férfiak – megcsapkodták a közelükben álló lányokat.

Ugyanezen a napon Juno istennő tiszteletére egy faládába összegyűjtötték a lányok neveit, fiatal nőtlen férfiak húzták ezeket ki. Ily módon megismerkedhettek egymással, és ha szerelem lett a dologból, össze is házasodtak a következő év ünnepén. Így lett hát ez a februári nap a szerelmesek napja. De mitől lett Valentin nap?





Az időszámítás után 496-ban Celasius pápa elrendelte, hogy a Luperca ünnep helyett Szent Valentinra emlékezzenek február 14-én, egy nappal korábban. A katolikus egyház ma legalább három Valentin vagy Valentinusz nevű szentet is számon tart, mindannyian mártírhalált haltak. Az egyik legenda szerint Valentin pap volt, aki Rómában szolgált valamikor a harmadik században.





Amikor II. Claudius császár úgy döntött, hogy az egyedülálló férfiak sokkal lojálisabb katonák, mint családdal megáldott társaik, megtiltotta fiatal katonái számára a házasságot. Valentin, ellenszegülve a császár parancsának, titokban továbbra is összeadta a fiatal szerelmeseket. Amikor törvényellenes tettére fény derült, Claudius kivégeztette. A legenda másik változata szerint Valentinnek azért kellett meghalnia, mert börtönben sínylődő keresztényeket próbált kimenteni.

Bármelyikük is volt, amíg a börtönben volt, beleszerett őrének leányába. Mielőtt kivégezték, a leánynak egy üzenetet küldött: “A Te Valentinod.” Így vált ez az üzenet világszerte is ismertté.





A keresztény világban hamar elterjedt a szerelmesek napjának megünneplése. Az angolok is megkedvelték ezt a napot, és 1446-ban már ünnepelték úgy, hogy a fiatalok apró ajándékokat és versecskéket küldtek egymásnak. Franciaországban ismert lett a “játék”, ahol szív alakú piros dobozból húzták ki a fiúk a lányok neveit, illetve a lányok a fiúk neveit.

Az 1700-as években megjelentek az első Valentin verseskötetek. A XIX. században pedig Valentin-napi üdvözlőkártyákat küldtek egymásnak az emberek, főképp a szerelmesek. Természetesen sok-sok babona – ami ide is befészkelte magát – övezi Valentin napot és eseményeit.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top