Szex

Egy kapcsolat próbakövei

A házasság az évszázadok során nem sokat változott, a házasulandó fiatalok érzelmi és szexuális attitûdje napjainkban azonban forradalmi átalakulásban van. Ma három házasságból kettõ felbomlik, s a problémák egy együttjárós kapcsolatban is ugyanúgy megvannak, de a házasságban ezek fokozottan jönnek elõ.




A korai házasságkötés egyik leggyakoribb oka a felnőttségtől való félelem. A felnőtté válás mindig nehéz, s az ember, főleg a lányok félnek, hogy kudarcot fognak vallani. Ilynekor gyakran az első fiú karjaiba sietnek akár egy komoly, együttélős kapcsolat, akár egy házasság erejéig. Az ilyen lányok félnek, hogy kudarcot vallanának egyedül, félnek saját lábukra állni, szükségük van valakire, akire támaszkodhatnak. Belőlük lesznek azok az asszonyok, akik 30 éves koruk körül csapot-papot, férjet, gyereket otthagyva menekülnek, mert rádöbbennek, mennyi mindent elmulasztottak az életben: nem randevúztak egy csomó fiúval, nem ismerkedtek, nem flörtöltek, nem utaztak. Nagy hibát követünk el, ha azért kötünk házasságot, mert gyerekes módon továbbra is függeni akarunk valakitől.





Partnerünk mindenekfelett olyasvalaki lehet, akinek élvezzük a társaságát. Ha boldog párkapcsolatot, házasságot szeretnénk, az a legjobb, ha párunk számunkra barát, haver, éppúgy, mint a többi barát és barátnő. Egyszóval: ha nem tud a két ember egymással társalogni, anélkül hogy vendégek lennének, hogy együtt dolgoznának valamin, akkor nem lesz boldog, hosszú életű a kapcsolat.






A kutatás

Paul Hauck, pszichoterapeuta rendszerezte a házasságok felbomlásának okait. Praxisa során arra jött rá, hogy a fontosabb házassági frusztrációk a következők: harag és uralkodnivágyás, visszautasítás, passzivitás és függőség, szexuális problémák, a partnerkapcsolat hiánya, a család és a neurotikus viselkedés. A nők rendszerint arról számolnak be, hogy a férjük, partnerük basáskodó. A férfiak azt hiszik, ők a királyok, ők a családfenntartók, ami ma már nincs így. A férfiak mégis azt hiszik, a nők pedig egyáltalán nem. A nők már régóta küzdenek az egyenjogúságért, de a férfiak többsége még mindig nem hajlandó elismerni ezt.





A nők általában ki nem állhatják a gyönge, határozatlan férfiakat maguk körül. Az előbb elmondottak alapján a nők elégedetlenek: nem szeretik a főnököt játszó, zsarnokoskodó, makacs társat, de nem szeretik a gyenge, tutyimutyi alakokat sem. Mindezekből az következik, hogy az egyik félnek annyit kell engednie, hogy egy idő után túl soknak és visszafordíthatatlannak érzi.





Szexuális problémák mindkét fél részéről felléphetnek: vagy nem elégedettek a felek valami miatt, vagy pedig hűtlenkednek, bár oka lehet a nem kielégítő szexuális kapcsolatnak az impotencia és a frigiditás is. A nő bonyolult lény, számára akkor vannak rendben a dolgok a hálószobában, ha a konyhában is rendben vannak. Sokszor ezt a férfiak ezt nem akarják tudomásul venni.

Nagyon nagy probléma forrása, ha valamelyik fél olyan sokat dolgozik, olyan elfoglalt, hogy nincs ideje partnerére, így egyszerűen hiányzik a partnerkapcsolat, egy idő után odáig fajul a dolog, hogy a társak nem tudnak kommunikálni egymással. Ne hagyjuk, hogy idáig jusson a kapcsolat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top