Szex

Bonbon, whisky, fétisek

Hogy mi az összefüggés e három dolog között? Dr. Peresa Magdolna pszichoterapeuta válaszol kérdéseinkre.




Három dolog szükséges ahhoz, hogy egy gyermekből kiegyensúlyozott felnőtt váljon. A kiegyensúlyozottság alapjait már pici gyerekkorban megszerezzük, illetve sajnos sokan vannak olyanok, akik nemhogy hármat, egyet sem ismernek meg ezek közül. Amire mindenkinek, már egy pici babának is szüksége van: az állandóság, a ritmus és a melegség, összegezve: a szeretet. Ha ezek egy ember rendelkezésére állnak születésétől kezdve, valószínűleg harmonikus személyiség fejlődik belőle. S hogy mik is ezek pontosan?


Állandóság az ember életében





A pszichoterápeuta, Peresa Magdolna szerint a csecsemő kezdetben nem különbözteti meg magát az anyjától (az élete első hónapjában), az anya folytatásának véli magát, azaz úgy gondolja, ők egyek. Tehát számára az anyja az, aki minden téren biztosítja, hogy ő jól érezze magát, egyszóval a nélkülözhetetlen. Az a személy, aki állandóan mellette van, aki eteti, biztosítja minden szükségletét. Kutatások bizonyítják, hogy az első három évben a gyereknek elég, ha egy személy van mellette, de az állandó legyen: egy valaki.

Azt találták, hogy ha intézetbe kerülnek a csecsemők, és ott ápolónők gondoskodnak róluk a csecsemők fejlődése lelassul, ha a picit több ápolónő gondozza és egyikkel sem alakulhat ki tartós kötődés. Fönnáll a veszélye annak, hogy a csecsemők később, gyermekkorukban zárkózottak, lehangoltak, örömtelenek, sőt depressziósak, betegesek lesznek, esetleg mozgásfejlődésükben is visszamaradnak. Míg egy olyan gyermek, akinek egy gondozója van, valószínűleg egészséges lesz.





Tehát nem feltétlenül szükséges a vér szerinti anya ahhoz, hogy egészséges felnőtt váljon a gyerekből, az a lényeg, hogy állandóan mellette legyen valaki. Felnőtt korban állandóságot jelenthet a család, a munkahely (bár manapság egyre kevésbé), a valakihez való tartozás érzete.



A ritmus és a szeretet is lételem! 





Már pici korban szükséges egy bizonyos rendszer kialakítása a gyermek életében: etetés, tisztába tevés, alvás ritmusa…), hogy kialakulhassanak a feltételes reflexek. S hogy mennyire kell, hogy az embert szeressék, azt senkinek nem kell megmagyarázni. Ezek mind olyan dolgok, melyek elengedhetetlenül szükségesek, s egyben élvezetet is okoznak.







Instabilitás


Ha az előbb említett dolgok csorbulnak vagy nincsenek meg, az ember megpróbálja valamilyen módon pótolni a hiányát. A személyt helyettesíteni szinte lehetetlen, de mindenképpen érettebb személyiség kell hozzá. Mély érzelmi kötődés alakulhat ki a szeretett személy egy ruhadarabjával vagy bármilyen tárgyával. – Ezeket a tárgyakat fétiseknek nevezzük – magyarázza Peresa Magdolna.






A fétisek lényege, hogy az érzések érzetté válnak általa: pl. a ruha illatával igyekszik pótolni a gyerek az elvesztett kedvest, az anyát. Sokaknál épp ellenkező a probléma: a szülő nem engedi felnőni gyermekét, hogy az kipróbálhassa önmagát, lemérhesse erejét, hanem majomszeretettel szereti felnőtt korában is. Ezzel megakadályozza abban, hogy szocializálódjon, és képes legyen alkalmazkodni – kezdetben a saját korosztályához -, majd megismerje a világot.

Manapság a munkahelyi problémák sok embert tesznek instabillá, mely egyenes arányban áll az egzisztenciális biztonsággal-bizonytalansággal. Az ember ebből következően akár csökkentértékűnek érezheti magát, melyet a család szeretete enyhíthet.



Feszültségoldó módszerek

 





Manapság a káros szenvedélyeket fő feszültségoldó, szeretetpótló módszerekként használják az emberek. Kialakítva egy hamis világképet , amire az ezekhez folyamodók talán nem is gondolnak. Az evés is a fő kompenzáló módok közé tartozik: ha az embernek hiányérzete van, gyakrabban nyitja ki a hűtőszekrény ajtaját. Sőt, az etetés legtöbb emberi kultúrában a szeretet, az elfogadás jele.

Vannak azonban “pozitív” módszerek is, melyek egy időre pótolhatják az elveszett szeretetet. Ilyen a spor – mozgás közben ugyanis olyan anyagok szabadulnak fel az agyban, melyek örömet okoznak. Érdekes megfigyelés, hogy a kemény fizikai munkát végzők körében jóval kevesebb a depressziós is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top