Szex

Az õsember és Casanova

A történelem folyamán a férfiaval szemben támasztott legfontosabb elvárás az volt, hogy családját képes legyen eltartani. A legnépszerûbb férfiak azonban nem a példás családapák voltak, hanem a nõk szívét behálózó, ellenállhatatlan nõcsábászok.

A boldogság és a szerelem a jó házassághoz csak másodlagos szempontnak számított. Az ideális férj biztosította a család megélhetését, és asszonyának gyermeket nemzett.

Az őskori közösségekben a férfi legfőbb erénye ereje és ügyessége volt. Az ősasszonyok hazavárták ősembereiket, akik biztosították a fajfenntartáshoz szükséges gyermekáldást és a megszületett utódok élelmezését, védelmét. A nőket nem zavarta a csapott homlok, a szőrös hát és a durva beszéd, amennyiben lehet egyáltalán kommunikációjukat beszédnek nevezni. Az ősember lassanként kikupálódott, mind szellemileg, mind testileg. Lassanként kialakultak az első civilizált társadalmak és megjelent a házasság fogalma.  A későbbi évezredekben a férfi szerepe nem sokat változott az őskorhoz képest. Fő feladata továbbra is az utódnemzés és a mindennapi betevő megszerzése maradt. A jó humor, a sármos megjelenés, a tökéletes fogsor, a gyengéd udvarlás nem tartozott az ideális férj paraméterei közé. Egyes társadalmakban elfogadott volt a poligámia. Ha a férfi megfelelő vagyoni körülményekkel rendelkezett, több feleséget és azoktól származó utódokat is képes volt eltartani. A nejek száma meghatározta társadalmi pozícióját.

Európában főképp a monogám házasság jött divatba, de ez nem azt jelentette, hogy a férfi hites feleségén kívül ne kacsingatott volna más vonzó hajadonra és asszonyra egyaránt. A nők többnyire szemet hunytak férjük csapodár természete felett, hiszen mindent megkaptak tőle, ami csak az adott korban elvárható volt: gyermekek, koszt, kvártély. Kívánhattak volna ennél többet?

A történelmi bizonyítékok szerint igenis kívántak.
A legendás római katonai főparancsnok Marcus Antonius volt korának egyik legnagyobb nőcsábásza. Megjelenésével, modorával és nem utolsó sorban pozíciójával vette le lábáról a nőket. Kleopátra csak egy volt a számtalan trófea között. Hasonló vonzerővel rendelkezett a XVIII. század leghíresebb szoknyavadásza Giacomo Casanova is, aki bolondult a női nem minden képviselőjéért. A naiv hölgyek tisztában voltak hűtlenkedéseivel, és mégis első szóra a karjaiba omlottak. Hogy mi volt a titka? Ismerte a női lelket, amit még manapság sem mondhat el sok férfi magáról.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top