Szex

Az ideális férfi

Így a harmadik évezred elejét taposva bátran kijelenthetjük, hogy ennek a kornak nincs egységes férfiideálja. Hangsúlyozom, hogy a kornak, mert úgy tûnik, inkább egyéni ideálokról beszélhetünk.

Talán, ami a külsőt illeti, össze tudnánk gyúrni egy divatos férfialakot, de a belső értékeket figyelembe véve, nehéz lenne általánosítani, hogy ma a nők milyen férfit képzelnek el álmaik hercegének. Elképzelhető, hogy ennek a kornak azért sincs egységes férfiideálja, mert a szerepek az utóbbi időben sokat változtak. Például, ma már nem feltétlen elvárás, hogy a férfi legyen a családfenntartó, hiszen a nők is vállalhatnak munkát; sok helyen a nők építik karrierjüket, míg párjuk a csemetékre vigyáz, esetleg még a háztartást is vezeti.

Az idealizált férfi azokat a tulajdonságokat ötvözi, amiket a nők a párválasztásnál szem előtt tartanak. Meg kell említenünk, hogy ez a vonzó eszménykép gyakran nem egyezik meg azzal a hús-vér férfivel, akit társuknak „választanak”, de jó esetben sok vonzó tulajdonságot magában rejt abból, amit a hölgy előre elképzelt.

Egyénenként változik, ki mit tart fontosnak egy férfiban, de ez alapján össze lehet gyűjteni néhány alapvető követelményt, amit általában a nők a mai férfiaktól elvárnak.  A legtöbb hölgy gyengéd, megértő társra vágyik. Régen az ilyen férfiakat gyengének, anyámasszony katonájának titulálták, pedig szó sincs erről; sajnos még ma is vannak férfiak, akik úgy gondolják, hogy veszítenek férfiasságukból, ha kimutatják érzelmeiket. A férfi legyen udvarias, előzékeny, tisztelje párját; a kölcsönös tisztelet, megbecsülés alapja a jó kapcsolatnak.

A férfi legyen intelligens, kulturált. A megbízhatóságot, hűséget talán az első helyre kellett volna írnom. Fontos, hogy a férfire lehessen számítani, ám ez a tulajdonság lehet, hogy csak az első csalódások után válik igazán értékessé. A követelmények között szerepel az azonos értékrend, a hasonló nézetek illetve érdeklődési kör, hiszen mindez szükséges a közös tevékenységhez és a kommunikációhoz; a nők ugyanis olyan partnerre vágynak, aki nemcsak meghallgatja őket, hanem beszélget is velük. Sok nő szerint az ideális férfi jó humorú, szórakoztató, aki képes meglepni a nőt, hiszen tudja, hogy az unalom képes megölni egy kapcsolatot.

A „szegény” férfi pedig mindemellett legyen jó szerető is, ha esetleg ez kimaradt volna a sorból. A magabiztosság és a talpraesettség sem árt, sőt igencsak imponál a „gyengébbik” nemnek, ha a férfinak nem jelent különösebb kihívást egy szög beverése a falba. A hosszas felsorolás nem azt jelenti, hogy ennek meg is kell felelni, hiszen ideálról, azaz eszményképről beszéltünk, mely a szótár szerint ’elgondolt mintaképet, példaképet jelent, melynek elérése törekszik valaki’; nos ez a megfelelő szó, törekszünk arra, hogy megtaláljuk ezt a mintaképet. Persze nem egyforma az ízlésünk, a felsorolt tulajdonságokhoz mindenki ízlés szerint, akár a receptben, hozzátehet, illetve elvehet belőlük egy csipetnyit.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top