Szex

Más korosztály

Rossz szemmel nézték õket, megjegyzések kereszttüzében jártak-keltek az utcán. Mondogatták: szegény lány, megrontja õt az a férfi, s csak arra kell neki. Õk fütyültek az egészre, a rosszmájú megjegyzésekre, boldogok voltak. 23 év volt köztük.

Dr. Molnár Tamás szexológus szerint a korkülönbség relatív fogalom. A közmegítéléssel ellentétben sokszor ezek a kapcsolatok is érett, megfontolt érzelmi döntéseken nyugszanak. A korkülönbség megítélése nem általánosítható, minden pár esetében egyénileg kell megvizsgálni, mi késztetheti arra a feleket, hogy egy náluk sokkal idősebb, vagy fiatalabb társat válasszanak. Azzal gyakran lehet találkozni, hogy a férfiak idősebbek partnereiknél akár 15-20 évvel is.

Ez egyre elfogadottabb, mondván, a férfiak az úgynevezett kapuzárási pánik hatására – 50 éves kor körül – szeretnek fiatalítani. Mármint magukat egy fiatal lány által. Az már ritkább, bár előfordul, hogy a férfi több, mint 15 évvel fiatalabb a nőnél.

Miért?

Miért is akad meg egy 18-20 éves lány szeme egy már ráncosodó, pocakosodó, őszülő férfin, akinek adott esetben családja, felnőtt gyerekei vannak? Molnár Tamás szerint nem kell mindig előítéleteinkből kiindulni, s rendellenességet feltételezni, hiszen ezek a kapcsolatok is nyugodhatnak mély érzelmeken, értelmi és szexuális egymásrataláláson egyaránt. Ezek a párok is élhetnek boldog, kiegyensúlyozott kapcsolatban.

A felek közti nagy korkülönbségnél tudattalan tényezők is szerepet játszhatnak. Egy lány, akinek életéből hamar kilépett az apa kereshet apapótlékot kapcsolatában. Ebben az esetben határozottságot, szigort, védelmet vár partnerétől. Ezt egy idősebb, tapasztaltabb társban sokkal könnyebben megtalálja.

Egy férfi, aki nem kapott elég gyengédséget, megértést anyjától, hasonlóan a fiatal lány esetéhez, egy idősebb nővel való kapcsolatban megtalálhatja a keresett harmóniát.

A szexuális tényezők is igen meghatározó szerepet játszanak. Egy 18 éves fiú és egy 30 éves nő szexuális teljesítményének, vágyainak csúcsán van. A fiúk serdülőkorukra eljutnak az orgazmus képességéig, viszont a nőknek ezt fokozatosan kell megtanulniuk, s fejleszthetik 25-35 éves korukig.

Tudatos, tudattalan elvárások

Elvárások mindannyiunkban vannak, amikor összekötjük életünket valakivel. Ezek kissé mások egy olyan kapcsolatban, ahol a két fél nem ugyanahhoz a korosztályhoz tartozik. Egy nő idősebb partnerétől stabil iránymutatást, vágyai kielégítésének korlátozását – vagy esetleg anyagi fedezetét – a döntések felelősségét, az egzisztenciális igények egyoldalú kielégítését várja. Egy férfi az idősebb partnertől leginkább gyengéd és meleg törődést vár, érzelmi biztonságot, amiben sokszor csalódik, a szakember szerint ugyanis az anyáskodó nők nem is olyan megbízhatóak. A gyermekies, egoista férfi néha szolgálót, kiszolgálót, vagy egzisztenciális hátteret vár idősebb partnerétől.

Tartósság és elfogadottság

Egyre inkább elfogadott a párok közti nagyobb korkülönbség. Az előítéletek folyamatosan csökkennek, az emberek jobban tolerálják az egyéni igényeket, különösen, ha ezek kölcsönös megelégedettségen alapulnak. Az előbb említett igények kielégíthetik egymást. Ebben az esetben, még ha a kapcsolat motivációja a feleknél más is, egyensúlyba kerülhetnek az elvárások. Így harmonikus, tartós, és akár életre szóló kapcsolatok is kialakulhatnak.

A problémák forrása

Problémák akkor merülnek fel, ha a kapcsolat motivációja a feleknél távol áll egymástól. Pl. az „apát” kereső lány csak egy frissíteni akaró, kalandra vágyó férfival találkozik, vagy ha egy fiatalember, aki mély érzelmekre vágyik, olyan elvált nővel kerül össze, aki előző házasságából származó fiát keresi a kapcsolatban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top