Szex

A biszex vajon mi?

A másságról szóló korábbi cikkünk kapcsán heves vita alakult ki fórumozóink körében. Úgy éreztük, itt az ideje egy kicsit alaposabban körbejárni a témát.

A másságról szólva a cikkben dr. Csides Kata pszichiáter egy ponton azt mondta: „én speciel nem hiszek a biszexualitásban”, ezzel pedig kiengedte a szellemet a palackból. Tehát: létezik-e biszexualitás, avagy „a barátnőmmel álmodtam – meleg vagyok?”

A biszex vajon mi?

A szexológus szerint

Amikor a Nők Lapja Cafe szakértőjének, Sz. Mikus Edit szexológusnak szegeztük a kérdést, ő azt vallotta: szerinte igenis létezik ez a kategória. A szexológusszakma álláspontja viszont az, hogy a férfi biszexuálisok valójában inkább homoszexuális férfiak, akik a társadalmi háttér miatt tartanak fenn női kapcsolatot is. Ők mégsem nevezhetők egyértelműen csak és kizárólag homoszexuálisnak, hiszen a valódi homoszexuális férfiak általában nem is képesek lefeküdni egy nővel (lásd fizikai jelenségek mint akadály…)
Nők esetében viszont nem feltétlenül leszbikus, inkább  felfokozott szexualitású emberekről beszélhetünk, akik nem kötődnek annyira a saját nemükhöz, sőt családalapításkor ezt a fajta vonzódást akár el is felejthetik.  
„A Kinsey-féle homoszexualitás-felfogás szerint a férfiak 40%-a homoszexuális, hiszen ennyien estek már át olyan homoszexuális jellegű kísértésen, amely jólesett nekik. Ez természetesen irreálisan nagy szám, és szakmailag nem is fogadjuk el, de azt sem, hogy a társadalomnak csak mindössze 6-7%-a lenne homoszexuális, mert ennyien vallják magukat annak – mondta Sz. Mikus Edit. – Szerintem a férfiak 25 százaléka homo- vagy biszexuális, azaz sokkal többen azok, mint gondolnánk, és ez a szám bizony azokra vonatkozik, akik gyakorolják is!”
Ennek az emlegetett 25%-nak a fele ráadásul nős férfi, aki a házasságából nő- és fiú prostikhoz is ki-kikalandozik. Ez akkor is meglepő szám, ha figyelembe vesszük Edit intését: az erre vonatkozó kutatások jórészt találgatásokra és spekulációkra épülnek, hiszen a felmérések alapja az őszinteség lenne – márpedig ezzel a témával kapcsolatban őszinteséget várni legalábbis naivitás.


A leszbikus szerint

A biszex vajon mi? „Biszex vagy meleg: nem tök mindegy?” Erős kezdés egy beszélgetéshez, de a Radiocafé Melegedő című adásának műsorvezetőjét ilyesmivel nem lehet zavarba hozni. És a válasza: nem, nem tök mindegy.

„Nagyon sok nőben jelen van a hajlam, ők sokkal nyitottabbak erre, és a társadalom is jóval elfogadóbb, ha nőkről van szó. A biszexuális pasik viszont melegtársaságban mindig felvállalják a melegségüket.” Ők azok, akik azt állítják, csak kikacsintanak néha a másik nemre. Szerintük a buliba ez is belefér, vagy éppen akkora kanok, hogy nekik mindegy, csak el ne guruljon – de a melegek között bevallják, hogy bármennyire is szeretik a gyerekeiket, a házasságuk csak álca.
„Én úgy látom, hogy a biszexualitás mindkét nemnél pusztán bizonytalanság és gyakran átmeneti állapot; vagy »beheterul« újra az illető (jellemzően nyomás hatására), vagy meleg lesz (illetve marad?), és jószerével senki sem marad meg »biszexuálisnak«. A különbség annyi, hogy több nőben van leszbikushajlam, mint ahány férfiban meleg.”
Az álnaiv kérdésre, miszerint nem tartja-e a melegtársadalom gyávának a biszexuálisokat, felnevetett: „Minden meleg megpróbált heteróként élni, így mindenki tudja, mit miért tesz a másik. Az azért abszurd lenne, hogy éppen ők rekesztenének ki valakit…”
A női biszexualitásról beszélgetve felvetettem, hogy talán a pornó hétköznapivá válása miatt lett elfogadóbb a társadalom, de a Melegedő „szakértője” szerint ez azért sommás kijelentés. „A magyar társadalom pornófilmekből építkezik, ha biszexualitásról van szó, de ez azért nagyon görbe tükör. Tény, hogy segít beszélni a problémáról, de egyrészt torzít, másrészt felesleges indulatokat is kelt.”


A pszichológus szerint

A sérült, nehéz körülmények között élő, magatartás-zavaros gyerekekkel foglalkozó szakpszichológus szerint a serdülők között afféle divat is lett a biszexualitás. A média fent említett tematizálása miatt a lányok körében menő lett barátnőre is szert tenni. A férfiak esetében viszont sokkal nagyobb a társadalmi nyomás, így ők sokkal hajlamosabbak látszatkapcsolatot is fenntartani, még ha közben inkább a saját nemükhöz vonzódnának.

Szabó Gábor viszont nem ragadtatná magát kategorikus kijelentésekre. Szerinte „rettentő hedonista társadalomban élünk, így igazából fejben dől el, hogy mi nyújt élvezetet, és hogyan. A test a lényeg, és az élvezet. Sok fiatal rendelkezik gruppenszex-tapasztalatokkal is, vagy legalábbis fantáziál ilyesmiről, ilyenkor viszont történnek olyan mozzanatok, amikor izgatóvá válhat egy saját nemű test.”
Éppen ezért nem jelentené ki, hogy biszexualitás létezik-e, vagy sem, inkább azt kell vizsgálni, hogy ki hol tart személyiségfejlődésben vagy önismeretben. Nagyon nagy a társadalmi nyomás arra nézve, hogy nyilatkozzunk: kit és hogyan szeretünk, pedig ezt Szabó Gábor inkább a valláshoz hasonlítaná. „Ha felteszik a kérdést, rávágod, hogy római katolikus, pedig az csak a liturgia. Azt, hogy mi van legbelül, csak te tudod, és ráadásul az is állandóan változik.”

A biszex vajon mi?

A sztárvilág szerint

Nem tudjuk, mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás, azaz a pornószínésznők, vagy a színésznők, akiket a pornó utánzott, de ma már nincs is olyan címlaplány, aki ne vallaná azt: alkalomadtán a barátnőjét sem rúgná ki az ágyából. Angelina Jolie például sosem tagadta a viszonyát Jenny Shimizuval, bár kérkedni csak Jenny szokott vele.
A sort a promiszkuitás királynője, Madonna nyitotta. A bulvárlapok nagy szerelmeknek és nagy szakításoknak szentelt oldalán sokáig ott trónolt Lindsay Lohan és Samantha Ronson, majd amikor elkezdett fogyni a pénze, Amy Winehouse is előállt azzal, hogy ő márpedig a lányokat is szereti, Lady Gaga szédült nyilatkozataiból pedig már csak egy zsiráf hiányzik.

Angelina és Jenny a Foxfire című filmben együtt szerepeltek
Angelina és Jenny a Foxfire című filmben együtt szerepeltek

A férfiak közül híres biszexuálisnak tartják – illetve tartották – Anthony Perkinst, James Deant, Paul Newmant és Marlon Brandót, bár gyanús, hogy közülük csak Brando nevezte magát annak. Nem beszélve arról, hogy a biszexuális kulcsszóra keresve Elton John és Rupert Everett neve is felbukkan, akiket nehezen tudnánk elképzelni egy nővel…

Marlon Brando nyiltan vállalta bixeszualitását
Marlon Brando nyíltan vállalta biszexualitását
Rupert Everett
Rupert Everett

 

E szerint a cikk szerint

Igen, létezik – egy bizonyos helyzetben, egy életkorban, egy éjszakán… de nehezen elképzelhető, hogy valaki így élje le az egész életét. Egész életünkben változunk; közben emberekbe szeretünk bele, és embereket kívánunk meg, nem pedig nemi kategóriákat. A lényeg, hogy ha kell, akkor igenis vállaljuk, és beszéljünk róla – hiszen ha a téma egyszer megszűnik sötét titoknak lenni, akkor nem vezethet többé tragédiákhoz, és a bulvárlapok címoldaláról szépen lassan visszakerül oda, ahová való: a magánéletbe és a hálószobákba.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top