Szex

Visszatér Amerikába a sokgenerációs családmodell

Visszatérőben van az Egyesült Államokban a többgenerációs családmodell, amit a recesszió, a bevándorlás és a házasság intézményének elhalasztása magyaráz.

A népesség 16 százaléka, 49 millió amerikai élt 2008-ban ilyen családokban: együtt a nagyszülők, gyerekek és unokák. Ez sok évtizedes rekord, 33 százalékkal haladja meg az 1980-as adatot. Csak 2007-2008-ban 2,6 millióval nőtt a sokgenerációs családban élők száma – derült ki a Pew intézet kutatásából.

Ez a családmodell nagyjából a múlt század első közepéig volt meghatározó az amerikai társadalomban, aztán visszaszorult, és most visszatért – mutatott rá Paul Taylor, a kutatóközpont alelnöke. A többgenerációs családok aránya 1940-ben még 25 százalékos volt, azután csökkenni kezdett és 1980-ban már elérte a 12 százalékot.

A sokgenerációs családok visszatérését jelképezi az elnöki család is: Barack Obama, felesége és gyerekei mellett a Fehér Házban él anyósa is. A first lady, Michelle Obama anyja, Marian Robinson a két kislány, Sasha és Malia nevelésébe segít be.

A sokgenerációs modell visszatérésének egyik oka a recesszió: a nehezebb anyagi körülmények, a tartósan magas munkanélküliség miatt a nemzedékek igyekeznek pénzt megtakarítani az összeköltözéssel, illetve együtt maradással. Az is összehozta a nemzedékeket, hogy az ingatlan- és hitelpiaci válságban a bankok nagy számban foglaltak le házakat a fizetésképtelen ügyfelektől, millióknak kellett kiköltözni otthonukból.

A bevándorlás is szerepet játszik: a spanyolajkú és ázsiai népesség aránya növekszik, és a bevándorlók nemzedékei kulturális és gazdasági okok miatt mindig jobban összetartanak. A sokgenerációs családok aránya a dél-amerikai származásúak körében 22, az ázsiaiaknál 25 százalék, magasabb, mint a fehérek között.

A demográfiai okok közé tartozik, hogy leginkább a fiatal felnőtteket érinti a családmodell átalakulása: 1980-ban csak 11, 2008-ban már 20 százalékuk élt sokgenerációs családban. A Pew szerint ezt az magyarázza, hogy az országosan 9,7 százalékos munkanélküliség leginkább a fiatal felnőtteket sújtja, akik közül sokan szüleiknél keresnek menedéket. A 16-29 éves korosztály esetében márciusban volt a legmagasabb, 15,2 százalékos a munkanélküliség az Egyesült Államokban 1948 óta.

Végül az is szerepet játszik az egykori családmodell visszatérésében, hogy a fiatalok mind későbbre halasztják a házasodást, és jelentős hányaduk szüleivel marad.

A 65 év feletti időseknek a fiatalokhoz hasonlóan egyötöde él egy fedél alatt a többi nemzedékkel. A Pew szerint a XX. század kitűnő életet nyújtott az időseknek: a társadalombiztosításnak, a betegellátást biztosító Medicare programnak, továbbá a tudományos és egészségügyi eredményeknek köszönhetően a korábbinál hosszabb és gondtalanabb életük lehetett. Most viszont a szociális jóléti rendszer többek által jósolt gyengülésével esetleg ismét a nagycsalád fogja jelenteni az alapvető biztonsági hálót. (MTI)

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top